1

Temat: Odrzucenie art. 89 ust 1 ??

PN na rb - rozliczenie kosztorysowe
Wykonawca wycenia w kosztorysie ofertowym zamiast 6 dm nawierzchni 4 cm - wzywamy go do wyjaśnienia (jego cena przez to różni się od cen oferty następnej w kolejności najkorzystniejszej prawie 100 tys. zł) - on wyjaśnia że cena obejmuje tylko 4 cm.
Odrzucam zatem na podstawie art. 89  ust. 1 pkt 2 PZP prawda? jako niezgodność z SIWZ?

2

Odp: Odrzucenie art. 89 ust 1 ??

Wydaje się że poprawienie takiej omyłki jest istotne do całości ceny ofertowej, dlatego też ofertę odrzucił bym.

3

A ja zaś kombinowałbym jak uratować ofertę. Na przeszkodzie stoi mi przede wszystkim rozbieżność między 6 dm  i 4 cm - czyż naprawdę mało być 6dm=60cm? Czy wykonawca ma naprawdę zamiar wykonać tylko 4 cm, czy może jednak 6 dm, a jedynie chochlik pomylił mu zapis? Czy rozbieżność jest istotna z punktu widzenia zamawiającego? Jak wielka jest rozbieżność w stosunku do ceny oferty?
Podana tu kwota nie przesądza wcale o istotności. Niby dlaczego? Że większa od zawartości portfela mojego czy Marcela?  - to niezbyt przekonujące argumenty.

4

oj 6 cm zamiast 4 cm smile pomyłka...
wezwaliśmy wykonawce a on oświadczył że wycenił 4 cm i tyle.... nic więcej nie napisał. Oznacza to więc, że wykona 4 cm za tą cenę którą zaoferował.
rozbieżność jest ok 100 tys. zł....
istotność hm... jak wykonają nam np 4 cm i my zapłacimy np. 500 tys. zł a jak wykona nam 6 cm i zapłacimy 600 tys. zł to pewna istotność jednak istnieje.... jeśli chodzi o samą istotność w przedmiocie wykonania a nie w cenach to jest to mały przetarg raptem 6- 7 pozycji kosztorysowych - w tym dwie najważniejsze nieprawidłowo wycenione.
Nie mam za bardzo podstawy do tego żeby samodzielnie poprawić błąd -  w taki sposób, żeby zgadzało się z SIWZ. sad

5

Oj, to faktycznie dm a cm to różnica!!!!!!, ale, pomimo tego uważam że wartość znacząco się zmienia, w tym wypadku to omyłka (inna), lecz powodująca zmiany istotne w ofercie.

6

to potraktowałbyś to jako inną omyłkę a nie niezgodność z SIWZ?

7 (edytowany przez Bitter 2011-11-22 13:29:34)

Chyba nie ma jak tego poprawić... no bo jak wycenisz z oferty wykonawcy różnicę cenową miedzy 4cm a 6 cm. Chyba, że w innym miejscu wyceniał 6 cm.

8

nie nie wycenił nigdzie....

9

stadonn napisał/a:

to potraktowałbyś to jako inną omyłkę a nie niezgodność z SIWZ?

Nie, jako ofertę niezgodną z SIWZ.

10

ok smile dzięki

11

Poprawić można jak nie powoduje istotnych zmian, ta moim zdaniem powoduję znacznie zwiększającą kwotą.

12 (edytowany przez hubal 2011-11-22 20:20:32)

Sprawa zdaje się kierować w stronę odrzucenia oferty, nie mam interesu by oponować.

Chciałbym jednak wrzucić przemyślenia w zakresie istoty zmian istotnych.
To nie musi być tak jak pisze Marcel, nawet nie powinniśmy ograniczać się do ceny. Odczytana cena nie jest ceną ostateczną, podlega poprawkom, prawdziwa zawsze już jest, jedynie jeszcze ukryta, w takim przypadku mówienie o zmianie ceny jest bezpodstawne, a cóż dopiero o istotnej zmianie (to jest tak jak z ustalaniem ilości wykonanej roboty - wbrew częstym poglądom nie ma żadnej zmiany umowy, jedynie odczytanie faktów zgodnie z umową).

Polecam powyższe pod uwagę, jak nie teraz to na przyszłość, pro publico bono.

Istotna tu jest jedynie rozbieżność oferowanej roboty ze specyfikacją, jeśli w ogóle występuje. Te 6 cm to kojarzy się z grubością warstwy, zwykle składana z 2 pozycji, tak może nawet tu być. Pierwszą warstwę trudno pogrubiać, ale zwykle jest dopłata za 1 cm, który może być zwielokrotniany bez ograniczeń, ale też widziano kosztorysy z manipulowaną (mnożoną) podstawową warstwą zamiast dopłaty - czyli można! Można przemnożyć 4 przez 1,5 i  otrzymujemy 6cm (!), podobnie nakłady i ceny.

Tak czy owak nie widzę tu żadnej istotnej zmiany roll  Wszystko już TKWI  w ofercie!
Ale skoro zamawiający widzi inaczej i nie chce tej oferty, to ja mu nie będę wciskać.

Niby wykonawca coś już oświadczył? Bo takie było zapytanie. Ot co.

13

nie no... Hubal nikt nie chce się pozbyć akurat tego wykonawcy...
tylko jeżeli mam kosztorys uproszczony gdzie w opisie pozycji mam podane że wyceniają te 4 cm (nie 6 jak było w opisie zamawiającego) a ilości danych pozycji mam podane w m2 (czyli dł. x szer.) to czy prawidłowym działaniem zamawiającego będzie przemnażanie ceny? gdy na całkowitą cenę wpływa wiele czynników? ...

14

Jestem gotów zgodzić się, że w opisanej sytuacji oferta jest niezgodna ze specyfikacją i właściwie kwalifikuje się DO ODRZUCENIA, co więcej - jest prawie pewne, iż żaden ewentualny wyrok nie będzie temu przeciwny. Omawiany tu błąd można uznać za istotny w rozumieniu art.87.2.3, trudno go naprawić - ale ze względu na zapis i co ważniejsze skojarzoną z nim cenę jednostkową, a nie przez wpływ na cenę oferty.

Z drugiej strony nie można uważać, że wykonawca faktycznie oferuje i zbuduje te 4cm. Dlaczego? Bo musi wykonać zgodnie m.in. z projektem, a nie zgodnie z ofertą, co do tego nie mam wątpliwości. Oferta jest w zasadzie jedynie po to, by podać ceny jednostkowe i oświadczyć: tak, zrobię tak jak chcecie. No, ale gdy niewłaściwa cena jednostkowa, to niestety, nie widzę ratunku.

15

ok - dzięki smile

16

hubal napisał/a:

Jestem gotów zgodzić się, że w opisanej sytuacji oferta jest niezgodna ze specyfikacją i właściwie kwalifikuje się DO ODRZUCENIA, co więcej - jest prawie pewne, iż żaden ewentualny wyrok nie będzie temu przeciwny. Omawiany tu błąd można uznać za istotny w rozumieniu art.87.2.3, trudno go naprawić - ale ze względu na zapis i co ważniejsze skojarzoną z nim cenę jednostkową, a nie przez wpływ na cenę oferty.
.

Z tego stwierdzenia jestem zadowolony smile