1

Temat: PILNE - jak obliczyć punkty w kryterium?

Pilnie potrzebuję porady w sprawie określenie sposobu oceny ofert w kryterium doświadczenie (usługi niepriorytetowe).
Za małe doświadczenie (oczywiście szczegółowo opisane, tu piszę w skrócie) - dajemy 25 pkt.
Za duże doświadczenie - 50 pkt.
kryterium doświadczenie posiada wagę 50%.
Chcę obliczyć liczbę punktów w kryterium doswiadczenie:
czy mo przyznaniu punktacji (25 pkt lub 50 pkt) i pomnożeniu przez 50% otrzymuję prawidłowy wynik w tej kategorii?
Czy też muszę dzielić przez siebie punktacje dwóch ofert (badanej przez najwyższą liczbę punktów w tej kategorii) i dopiero mnożyć przez 50%???
W obu przypadkach wychodzą znaczne różnice. Nie wiem, co robić.

2

Odp: PILNE - jak obliczyć punkty w kryterium?

http://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/kryteria-oceny-ofert-cz-i_63559.html

3

Pobieżnie przeczytałem, ale tam nie znalazłem odpowiedzi, jednak przy okazji znalazłem treści kontrowersyjne.

Może co do meritum.Opis oceny powinien zostać tak ustawiony, by było całkowicie jasno. Jednocześnie uważam, że punktację (tę pomocniczą w granicach danego kryterium) można śmiało stosować, przy czym oczywiście maksymalna punktacja odpowiada pełnej wadze tego kryterium, zaś inne najlepiej proporcjonalnie mniej.
Da się ustawić to inaczej, np. od razu każdemu punktowi pomocniczemu można przypisać punkty procentowe, pilnować jednak górnej granicy (!!!), można ograniczyć to zapisem, na przykład: ?każdy punkt w niniejszym kryterium, ma wagę 0,013 punktu procentowego, jednak nie przyznaje się więcej niż... punktów łącznie?.
Nie bardzo rozumiem jak mogą wychodzić jakieś nieoczekiwane rozbieżności.

Przy okazji przestrzegam: cena powinna mieć wagę zdecydowanie więcej niż 50% (już przy wadze 50% waga ceny praktycznie traci dyscyplinujące znaczenie zupełnie)

4

[quote=hubal

Przy okazji przestrzegam: cena powinna mieć wagę zdecydowanie więcej niż 50% (już przy wadze 50% waga ceny praktycznie traci dyscyplinujące znaczenie zupełnie)

Jak najbardziej popieram i zgadzam się.