1

Temat: 27 ust.3 -uzupełnił czy nie ?

wezwanie do uzupełnienia z art 27 ust.3 .W wezwaniu zwrot: "nalezy dostarczyc w formie pisemnej  do siedziby Zamawiającego w termnie do dnia.... do godz. ....". SIWZ dopuszcza skadanie oświadczeń równiez faksem (art 27.1)
- Przypadek pierwszy: Wykonawca przesyła oświadczenie faksem w termnie a potem ,po termnie wpływa  pocztą oryginał oswiadczenia.
-Przypadek drugi  : Wykonawca  przesyła oświadczenie faksem i czeka zadowolony na dalszy rozwój wydarzeń     roll .
Co robi Zamawiający?  Może znacie jakies  "swieżutkie"  wyroki?

2

Odp: 27 ust.3 -uzupełnił czy nie ?

Przypadek pierwszy dozwolony z tym że oryginały dotrą.
Przypadek drugi, Zamawiający ponagla wykonawcę, brak oryginału = wykluczenie smile

3

Rozumiem,że :
Przypadek pierwszy: Zamawiający czeka z rozstrzygnięciem do momentu  otrzymania oryginałów (już mi się  nie podoba ) -bo jak to będzie trwało nieskończenie dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugo to co?,
Przypadek drugi: Czy Zamawiający ma obowiązek i ...prawo ponaglać Wykonawcę ?czyli,co wzywać raz jeszcze w trybie 27.3 ?

4

Nie, nie mówię tu o oficjalnym ponagleniu.

5

jeżeli w siwz dopuszcza się obie formy to fax jest również uzupełnieniem, potwierdzić otrzymanie i rozstrzygać dalej

6

No,no ....Marcel  do czego Ty mnie namawiaz - mam złamać ustawę???  yikes wink
A tak na poważnie ,a co z przypadkiem pierwszym : czekać ,czekać czekać? Jest jakis limit czasowy bo termin bez "zbędnej zwłoki" mnie nie zadowala.

7

Ada napisał/a:

jeżeli w siwz dopuszcza się obie formy to fax jest również uzupełnieniem, potwierdzić otrzymanie i rozstrzygać dalej

Ale  Rozp. Prez.Rady Min. w sprawie rodz. dokumentów.....  par.6 mówi: "dokumenty są składane w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę"
Tak jakby...ustawa była trochę niespójna z Rozp.  a może odwrotnie.

8

Zawszę stosuje zapis że dokumenty składane na wezwanie z art. 26.3 trzeba uzupełnić w formie pisemnej, ot takie zastrzeżenie, nie można czekać w nieskończoność, trzeba rozstrzygać przetarg, więc może lepiej zadzwonić i zapytać kiedy można się spodziewać oryginału.