1

Temat: pytanie

W wyniku szacowania wartości zamówienia ustalono, że wartośc będzie poniżej 14 000 euro. Wszczęto produrę w trybie zapytanie cenowego poniżej 14 000 euro na podstawie wewnętrznego regulaminu. Co się dzieje w sytuacji, kiedy np. wpłynąły 2 oferty powyżej kwoty 14 000 euro i 2 poniżej ?

2

Odp: pytanie

Trzeba oszacować wartość raz jeszcze bo widać że należyta staranność nie została zachowana.

3

ab123 napisał/a:

Co się dzieje w sytuacji, kiedy np. wpłynąły 2 oferty powyżej kwoty 14 000 euro i 2 poniżej ?

Nic szczególnego, o ile nie było dodatkowych kryteriów wyboru, wybierasz najtańszą ofertę.

4

Marcel napisał/a:

Trzeba oszacować wartość raz jeszcze bo widać że należyta staranność nie została zachowana.

A to ciekawa teoria!

5

ja również zrobiłbym jak Apollo,
to że wpłyneły ofert powyżej nie musi oznaczać, że szacunek jest źle wykonany, jeśli dochowano należytej staranności, czyli wykrzystano wszystkie znane sobie sposoby do tego aby w prawidłowy sposób dokonać tego szacunku - to jest ok.

6

Apollo napisał/a:
Marcel napisał/a:

A to ciekawa teoria!

Dokładnie, skąd Marcel pewność, że szacunek zrobiony bez zachowania staranności, może po prostu dwóch chciało "ostro przyciąć" ?

7

Marcel napisał/a:

?    roll

8

Jak skąd, a stąd że nie widać staranności w oszacowaniu wartości zamówienia, sam miałem podobny przypadek 2 lata temu, życzę powodzenia podczas kontroli gdzie dwie oferty poniżej 14 000 euro a dwie powyżej smile smile
W tym wypadku żadna to ciekawostka a fakt, chyba że Zamawiacz jest pewny swojej należytej staranności.

9

Napisz coś więcej, po czym wnosisz, że zabrakło staranności? No chyba nie tylko po fakcie, że dwie oferty były poniżej, a dwie powyżej 14000?

10

na to pytanie musi odpowiedzieć pytający, ja mam prawo mieć takie przypuszczenia.

11

Marcel napisał/a:

Jak skąd, a stąd że nie widać staranności w oszacowaniu wartości zamówienia, sam miałem podobny przypadek 2 lata temu, życzę powodzenia podczas kontroli gdzie dwie oferty poniżej 14 000 euro a dwie powyżej smile smile

Marcel, litości!!!
Masz chyba słabszy dzień, chyba sam nie wierzysz w to co piszesz?
A co do tych kontroli, to tylko się cieszyć, że masz właśnie takie. Świadczy to o  kwalifikacjach kontrolujących (delikatnie mówiąc - nie najlepszych).

12

Chodzi mi tylko o to czy szacunek został obliczony z należytą starannością, wszystko w temacie.

13

Marcel napisał/a:

Chodzi mi tylko o to czy szacunek został obliczony z należytą starannością, wszystko w temacie.

martwiłabym się ale tylko troszeczkę !!! gdyby wszystkie cztery były >
a ponieważ zamawiający nie ma wpływu na wycenę wykonawcy to dlatego moje zmartwienie trwałoby tylko chwilę

14

Tak, w tym wypadku jest 50 na 50, dlatego też takie jasne i oczywiste to nie wydaje się.

15

a jak masz w PN wszystkie oferty powyżej to też przeszacowujesz swoją wycenę czy może oferty są " rażąco za wysokie"?

16

Widzę że jednak nie dajecie się przekonać, oczywiście że jest to zły znak.

17

zły znak - należy udać się w objęcia - tego od snu DOBRANOC

18

Ok, temat zakończony.

19

Jeśli chociaż jedna jest zgodna z tym czego żądał zamawiający oraz nie ma rażąco niskiej ceny to nie ma problemu.

20

Nie mówimy tu o rażąco niskiej cenie,a cały czas jest mowa o staranności oszacowania wartości zamówienia.

21

nie ma żadnej podstawy do stwierdzenia ,że zostało źle oszacowane ,a podstawą takiego rozumowania wg Marcela jest ,że oferty złożone są wyżej wycenione i ich ilość to 50%

napisz zarzuty i ich uzasadnienie kontroli  #8 bo to b. ciekawe jest !

22

Marcel napisał/a:

Nie mówimy tu o rażąco niskiej cenie,a cały czas jest mowa o staranności oszacowania wartości zamówienia.

Jednak gdy zarzuciłeś niestaranność to nie wiem jak mogłeś to zrobić bez ocenienia dwóch tańszych ofert jako te z rażąco niską ceną.

23

Ja nie zarzuciłem, ja przypuszczam.

24

Mój przypadek jest przykładem. Zastanawiałam się co robić, jeżeli taka sytacja by się zdarzyła...

25

Co robić? Zastanowić się nad starannością szacunku, jeśli jest ok to robić swoje.