1

Temat: Rażąco niska cena (pomyłka w cenie?)

Przetarg nieograniczony na dostawę produktu w ilości kilkuset sztuk.
Szacunkowa wartość zamówienia 10 000 zł.
W Formularzu ofertowym Wykonawcy mieli wpisać tylko kwotę za dostawę całości przedmiotu zamówienia. Natomiast jeden z wykonawców wpisał kwotę wykonania zamówienia 11,00 zł. Zakładam, że się pomylił i wpisał cenę jednostkową, zamiast kwoty całości zamówienia. Choć oczywiście to tylko moje przypuszczenia.
Wzywam do wyjaśnienia Rażąco niskiej ceny. Nie odpowie mi, to ofertę odrzucam na podstawie 90.3, odpowie i napisze, że się pomylił i poda nową kwotę, odrzucam na podstawie 89.1.6. Tak, czy inaczej?

2

Odp: Rażąco niska cena (pomyłka w cenie?)

Czy tak czy inaczej 10 000 zł, to niska kwota, czy na to był przetarg zgodnie z Pzp? smile

3

W ciągu roku robimy kilka przetargów na tego rodzaju asortyment, dlatego stosujemy zasady udzielania zamówień po zsumowaniu całości, którą zamówimy w ciągu całego roku, jest to rozłożone w czasie. Dla tej ilości, którą zamawiamy teraz szacunkowa wartość wynosi 10 000 zł, ale jak się doda do tych pozostałych co zostały zamówione to przekroczy 14 tys. Euro.

4

Po pierwsze masz uprawnienie do poprawienia takiej omyłki, jeżeli dysponujesz wszelkimi danymi niezbędnymi do przeliczenia możesz więc skorzystać z dyspozycji i poprawić ofertę na podstawie art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy.
Wszystko jednak zależy od tego jakie dane posiadacie, pozostaje jeszcze kwesta zwrócenia się o wyjaśnienia.

5

Nie mam możliwości poprawienia tego, innych danych w ofercie nie ma - jest tylko cena oferty za całość zamówienia i tyle nic dodatkowego nie ma, żadnych jednostkowych kalkulacji itp.

Więc, teraz pozostaje tylko wezwanie do wyjaśnień rażąco niskiej ceny i dalej postępować tak jak napisałem w 1 poście?

6

W tym wypadku tak właśnie na to wychodzi.