1

Temat: Udostepnienie protokołu

Witam. Tym razem jestem W. Na podstawie par 5. 5 rozporządzenia w sprawie protokołu.... Z.  nie chce nam teraz udostepnic protokołu z załącznikami -powód trwa badanie i ocena ofert i udostepni w dniu przesłania info o wyborze NO. Czy badanie i ocena ofert to jest wyjątkowy przypadek?? CZy nie powienien uzasdnić w czym nasz wgląd w protokół zakłóci sprawnośc prac przy badaniu i oceny ofert??

2

Odp: Udostepnienie protokołu

"5. Zamawiający udostępnia wnioskodawcy protokół lub załączniki niezwłocznie. W wyjątkowych przypadkach, w szczególności związanych z zapewnieniem sprawnego toku prac dotyczących badania i oceny ofert, zamawiający udostępnia oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu do wglądu lub przesyła ich kopie w terminie przez siebie wyznaczonym, nie później jednak niż w dniu przesłania informacji o wyborze najkorzystniejszej oferty albo o unieważnieniu postępowania."
Wygląda na to że wgląd do ofert utrudni im pracę.

3

Badanie i ocena ofert to nie wyjątkowy przypadek, to przypadek podstawowy.

Nie muszą uzasadniać swojej decyzji, oczywiście oprócz uzasadnienia prawnego nieudostępnienia ofert.

4

Wykonawca ( biorący udział w przetargu - jego oferta nie była najkorzystniejsza) po upływie
2 miesięcy od wyboru najkorzystniejszej oferty zwrócił się na piśmie o udostępnienie ofert (załączniki do protokołu).  Przypuszczam, że informacja ta jest mu potrzebna do "startowania" w innych przetargach. Co Wy na to? Jak postępujecie w takich przypadkach?

5

Co my na to? Postępujemy zgodnie z literą prawa. Jak ten wykonawca przyjdzie do ciebie za 3 lata i będzie chciał wgląd do dokumentów to też masz obowiązek mu to umożliwić.

6

nie masz innego wyjścia jak udostępnić. są to informacje jawne (poza tajemnicą przedsiębiorstwa).

7

Ja w sumie nie wiem dlaczego Zamawiający mają taki problem udostępnić ofertę do przeglądu, jak chcą niech mają, oprócz oczywiście informacji zastrzeżonych.

8

No jak jaki problem... Muszą wypiąć, zeskanować / skopiować / przefaksować...
to tyle roboty tongue

9 (edytowany przez doris233 2012-03-14 11:49:24)

Marcel napisał/a:

Ja w sumie nie wiem dlaczego Zamawiający mają taki problem udostępnić ofertę do przeglądu, jak chcą niech mają, oprócz oczywiście informacji zastrzeżonych.

Ja tez nie rozumię
Taka nasza praca przecież

10

a po wyborze oferty a przed podpisaniem umowy?nadal obowiazuje Zamawiającego udostepnienie ofert niezwłocznie?

11

a czemu nie ten termin "niezwłocznie" może sie mieścić np. od 1 do 14dni

12

To nie ta. Po wyborze ofert przepis zobowiązuje jeszcze bardziej niezwłocznie niż przed. Przed można jeszcze argumentować, że udostępnienie zakłóci pracę nad nimi, a po to już nie ma żadnego dobrego argumentu i trzeba naprawdę rychło, 14 dni jest praktycznie nie do przyjęcia.

13

Wszystko jest do przyjęcia kwestja papierów

14

Niezupełnie tak. Wyobraźmy sobie, że rano następnego dnia po wyborze oferty przybywa poważna ekipa wykonawców i żądają wglądu do ofert teraz. Jak nina by ich zbyła? Bo ja nie umiem wymyślić dobrego argumentu na nie.

15

Nina jest na urlopie i zabrała klucz, a ze nie ma zapasowego to muszą czekać i tak się składa, ze nie ma zastępstwa. A jak im nie pasuje to niech zgłoszą to gdzie im pasuje.