26

Odp: Zamówienia do 14000 euro

Poszło...

27

witam serdecznie
czy mogłabym prosić o przesłanie tekstu regulaminu i zarządzenia....?

z góry bardzo dziękuję smile

28

Chyba zamieszczę ten tekst tutaj... wink

29

Jacku!
To ja też poproszę. smile

30

Nie no...Piotrze...nie rób sobie jaj... Ty - taki fachowiec - chcesz regulamin do 14 tys.?? No nie wierzę... smile

31

jacek0707 napisał/a:

Nie no...Piotrze...nie rób sobie jaj... Ty - taki fachowiec - chcesz regulamin do 14 tys.?? No nie wierzę... smile

Fachowość nie wyklucza otwartości na wiedzę smile
Dasz mi go?

32

Duża duża prośba do wszyskich dobrego serca jakbyście mogli przesłać mi wzory u was stosowanych regulaminów do 14 tys. i może jakieś przydatne dokumenty z tego zakresu (proste jak i bardziej zaawansowane) na adres: ania11779@wp.pl
Z góry dziękuję )))

33

Poszło...

34

Dzięki!

35

Jeżeli się przyda...prosze bardzo smile

36

Te regulaminy stały się już poważną chorobą i to chba zakaźną coś czuję że i mnie przymuszą wktótce do stworzenia jakiegoś "stworka" więc się do Was uśmiechnę ale żeby z własnej woli, o to to nie
Myślę że trochę to sami dajemy tym z RIO broń do ręki - przeciwko nam, bo to nieprawda że zażucą nam niegospodarność dlatego że nie mamy regulaminu, lecz jeżeli go mamy no to oni mają w czym dłubać anuż zrobiliśmy coś nie tak jak w naszym regulaminie - no i nas mają

37

Masz całkowitą rację danaug smile Polska jest krajem kochającym biurokrację, chyba tylko po to, aby urzędnicy mieli co robić zamiast wchodzić na "Naszą-klasę" wink Ale i tak jesteśmy (urzędnicy) postrzegani jako nieroby. Wtrące tutaj mały dowcip:

Przychodzi petent do urzędu, wchodzi do jednego z pokoi w którym siedzi urzędas podpierając ręką brodę. Petentjako, że pierwszy raz jest w urzędzie, troche się zmieszał, wystraszył i zapomniał po co przyszedł. Rozgląda sie po pokoju i zatrzymując wzrok na suficie mówi:
- Ojej, ale na suficie duzo much siedzi...
Urzednik podnosząc leniwie na niego wzrok odpowiada:
- No, dokładnie 28, a ta bliżej okna jest kulawa...

smile

38

Słuchajcie, a w waszych regulaminach jaki jest próg, poniżej którego nie trzeba robić rozeznania cenowego?

39

Ciewawe  na jakiej podstawie szkoleniowec stwierdzał ," ze trzeba taki regulamin stworzyć"  czy to  tylkozalecenie aby bawił się zamawijący w tworzenie prawa? i tyn sposobem. mozna stowrzyć nawet instrukcję ilew ma trwać rozmowa telefoniczna celem rozeznania rynku !!!! Może ktoś pamieta druki sejmowe 127 i 127 A ( gdzie pojawiła się koncepcja  zapisu art 4A WSPOMINAŁ O OBOIWIĄZKU KIEROWNIKA ZAMAWIAJACEGO DO USTALENIA W FORMIE PISEMNEJ WŁĄSNEJ PROCEDURY UDZIELANIA ZAMÓWIEŃ !!! Koncepcja  PADŁA!! czyli ustawodawca postawił na zdrowy rozsądek i odbiorukaryzowanie  tego typu zamówień! CZASEM MAM WRAZENIE ,ŻE BEZ INSTRUKCJI WYTYCZNYCH , REGULAMINÓW, OKÓLNIKÓW, ZARZĄDZEŃ ... urzednik NIE JEST W STANI POSTAWIĆ PIECZATKI :-) WYBACZCIE JEŻELI KOGOŚ URAZIŁAM

40

Mnie nie uraziłaś, bo masz rację smile Tak niestety jest w urzędach. Regulaminy, zarządzenia, instrukcje...prawie jak w wojsku smile To wszystko jest moim zdaniem chore, no ale przecież trzeba dać zajęcie kontrolującym smile Za co by brali kasę?

41

DOWCIP O MUCHACH !!! Jest jak najbardziej na miejscu !!!  znam ten klimat !!!

42

pracuję w kontroli .... i niec mnie tak nie poraża jak GŁUPOTA !!!

43

Czyja?

44

No cóż Piotrze jeżeli już stworzysz taki regulamin no to po to żeby udzowodnić że wydajesz pieniążki oszczędnie i racjonalnie, ale jeżeli regulamin będzie dot. zam. od np 1000 euro to czy przypadkiem kontrolujący nie zarzuci Ci że  zakup o wart. poniżej 1000 dokonałeś "nieoszczędnie" - ustawa o fin publ. nie rozgranicza zamówień o różnych wartościach mówi natomiast "zgodnie z upzp" więc czy nie wprowadzamy absurdu tworząc takie regulaminy (kupując wiązankę pogrzebową w stworzonej procedurze pewnie nie zdążymy na pogrzeb)

45

TB cóz za wyznanie wink jestem pod wrażeniem takiej odwagi w słowie i poczucia humoru też........:D

46

TO poprostu polska urzednicza rzeczywiść... nic nadzwyczajnego !!!

47

Napisz coś więcej o tej...GŁUPOCIE urzędniczej.

48

danaug napisał/a:

No cóż Piotrze jeżeli już stworzysz taki regulamin no to po to żeby udzowodnić że wydajesz pieniążki oszczędnie i racjonalnie...

Bez przesady. Tworzę regulamin, żeby:
1) wykonać polecenie służbowe nowej władzy, a przy okazji
2) ułatwić sobie życie - tam, gdzie to możliwe

Dotychczas, przy braku regulaminu, dział admin. robiąc zakupy poniżej progu, czasami kupował bez ładu i składu (co tydzień 1 nowy czajnik wink), a czasami robił przetarg a la konkurs, według wymyślonej przez siebie procedury, tworząc przy tym setki stron niepotrzebnej dokumentacji. Teraz to ukrócę... smile

49

A jak już stworzę ten regulamin, to go zamieszczę.
Można będzie poczytać i podyskutować.

50

Chętnie poczytam, a tym czasem to u nas pracownicy nie tworzą własnej procedury - jest jedynie wymagane (przy drobnych zakupach) skromne zlecenie które podpisuje "minister fin." i szef nic nie kupisz bez ich podpisu nawet jednego czajnika a wystawienie zlecenia uzgadniamy z przełożonym który odpowiada merytorycznie i kropka zadnych ton dokumentów uważam że to najoszczędniej ale może Twój regulamin będzie naprawdę upraszczał - super że chcesz się podzielić swoimi wypocinami , zresztą inni tez są super