1

Temat: 2 przetarg

Miałem dwa PN  podzielone na kilka części.
W drugim PN w jednej części usunąłem pozycję podręcznika, którego już nie ma na rynku. Po usunięciu tej pozycji część ta została rozstrzygnięta.
Zostały mi jednak nierozstrzygnięte części, na które chcę zastosować art 67.1.4.
Pytanie tylko czy usunięcie tej pozycji podręcznika, którego już nie ma na rynku nie było istotną zmiana pierwotnych warunków zamówienia ??

2

Odp: 2 przetarg

Wg mnie jest to istotna zmiana bo ingeruje w przedmiot zamówienia w sposób istotny.
Być może gdyby tego podręcznika nie było w przedmiocie zamówienia zgłosiłby się jakiś wykonawca.

3

Jak się usunęło ten podręcznik to zgłosił się wykonawca i część została rozstrzygnięta. Pozostały nierozstrzygnięte części, gdzie nie było żadnej ingerencji w warunki zamówienia.

4

Czyli jak, chcesz zastosować WR w tych częściach w których nie będą dokonywane żadne zmiany?

5

Marcel napisał/a:

Czyli jak, chcesz zastosować WR w tych częściach w których nie będą dokonywane żadne zmiany?

Tak, chcę zastosować WR w tych częściach, w których nie były dokonywane zmiany.
Dodatkowo chcę pozycje ze wszystkich nierozstrzygniętych części zsumować do jednej części i dopuścić możliwość składania ofert częściowych. Ułatwi mi to zakup ponieważ jak mam kilkadziesiąt pozycji w jednej części to nie mogę znaleźć takiego wykonawcy, który dostarczyłby mi wszystkie pozycje.

6 (edytowany przez Marcel 2011-12-12 08:42:46)

Proponuję tak że jeżeli chcesz zastosować na te części nie rozstrzygnięte WR to jak najbardziej tylko ich nie zmieniaj, jeżeli natomiast chcesz teraz skleić wszystko w całość to raczej WR nie polecam, tylko tryb konkurencyjny.

7

Marcel napisał/a:

Proponuję tak że jeżeli chcesz zastosować na te części nie rozstrzygnięte WR to jak najbardziej tylko ich nie zmieniaj, jeżeli natomiast chcesz teraz skleić wszystko w całość to raczej WR nie polecam, tylko tryb konkurencyjny.

Ok, ale co w momencie gdy wykonawca nie jest w stanie dostarczyć mi wszystkich pozycji z danej części?
Mam np: część nr 1 pomoce dydaktyczne z zakresu j. polskiego - 30 pozycji. Wykonawca jest w stanie dostarczyć mi tylko 27 pozycji z tej części. I co w takim przypadku ?

8

Myślę że dobrze będzie aby przed ogłoszeniem czegokolwiek zrobić rozeznanie rynku, jaki dostawca jest w stanie co dostarczyć, wówczas będziesz wiedział co i jak podzielić (jakie pakiety)

9

Marcel napisał/a:

Myślę że dobrze będzie aby przed ogłoszeniem czegokolwiek zrobić rozeznanie rynku, jaki dostawca jest w stanie co dostarczyć, wówczas będziesz wiedział co i jak podzielić (jakie pakiety)

Mam już rozeznanie rynku i właśnie tak to wygląda, że wykonawcy nie są w stanie dostarczyć wszystkiego. Z każdej części brakuje po 2-3 pozycje.
O jakich pakietach mówisz ?

10

mateusz napisał/a:

Mam już rozeznanie rynku i właśnie tak to wygląda, że wykonawcy nie są w stanie dostarczyć wszystkiego. Z każdej części brakuje po 2-3 pozycje.
O jakich pakietach mówisz ?

W takiej sytuacji to już nie bardzo WR, zmieniasz  de facto o 2-3 pozycje przedmiot zamówienia w każdej części a to juz istotna zmiana.

11

Dlatego chyba zrobię WR i rozstrzygnę to co się da rozstrzygnąć w całości, a na resztę pozycji zrobię PN. Umieszczę wszystkie pozycje w jednym zestawieniu i dopuszczę składanie ofert częściowych. Wykonawcy będą dostarczać te pozycje, które będą w stanie dostarczyć. Dużo roboty tylko będzie z  porównaniem cen jednostkowych pozycji, ale przynajmniej kupię wszystko co potrzebne.
Dobrze myślę ?

12

Mateusz chyba się pogubiłem (albo Ty coś pokręciłeś) - napierw zrobiłeś 2xPN, z tego co zostało chcesz wybiórczo WR a na resztę co zostanie po WR kolejny  PN???

13 (edytowany przez mateusz 2011-12-12 09:42:16)

Głośno myślę i szukam jakiegoś rozwiązania jak to wszystko kupić.
Rozumiem, że jak zrobię WR to do końca muszę kupić wszystko z WR ? Nie mogę z tego co zostało zrobić nowego PN ze zmienionymi warunkami zamówienia? Pytanie pewnie naiwne, ale w Pzp stawiam pierwsze kroki i nie chciałbym się potknąć po drodze.

14

Ja miałem namyśli to aby pogrupować tak pakiety aby dało się rozstrzygną np. PN, tak jak chcesz pogrupować do WR.

15

Aby skorzystać z WR na podstawie 67/1/4 zarówno warunki jak  i przedmiot zamówienia nie może w istotny sposób ulec zmianie. A  wyrzucając z  przedmiotu zamówienia kilka pozycji dokonasz zmiany istotnej. Więc albo robisz WR nie zmieniając pierwotnych warunków,  w innym wypadku niestety jak radzi MArcel czyli PN/PO

16

Marcel napisał/a:

Ja miałem namyśli to aby pogrupować tak pakiety aby dało się rozstrzygną np. PN, tak jak chcesz pogrupować do WR.

Ok, dzięki.
Czyli jak teraz zastosuję WR to muszę wszystko kupić z WR ?

17

WR, pod warunkiem że nie będziecie mieszali w częściach zamówienia w stosunku do PN.

18

Dzięki.
Nie zamierzam mieszać.

19

I prawidłowo.

20

Ok. Z mojego rozeznania wynika że rozstrzygnę 4 części i zostaną mi 2 części. Te 2 części, które mi zostaną będą poniżej 14 000 euro. Mogę na te dwie części zastosować wewnętrzny regulamin czy dalej muszę szukać wykonawców z WR ?

21

wewnętrzny

22

Jak najbardziej możesz.

23

Dzięki

24

Powodzenia smile

25

Przeprowadzam postępowanie z WR, o którym pisałem wyżej. Jeden z wykonawców chciałby przysłać na negocjacje swojego pracownika, któremu udzieliłby pełnomocnictwa.
Czy mogę negocjacje przeprowadzić z tym pracownikiem, i dać mu umowę do podpisania, którą podpisze już szef tego pracownika ?