1

Temat: wartość zamówienia na paliwa

Witam,
czy przy ustalaniu wartości zamówienia na pailwa mogę zastosować ceny rzeczywiste przykładowo z trzech stacji paliw i obliczonej z nich średniej? Stosując sekocenbud może wyjść mi głupota. Ceny aktualnie rosną a sekocenbud za nimi nie nadąża.

2

Odp: wartość zamówienia na paliwa

Zamawiający, planując przeprowadzenie postępowania, którego przedmiotem jest sukcesywna dostawa paliw płynnych , określa wartość szacunkową zamówienia zgodnie z art. 32 ustawy Prawo zamówień publicznych.

3

Tyle że ja nie chcę dzielić zamówienia na cześci lub zaniżać jego wartości. Tylko chcę przyjąć rzeczywiste ceny paliwa, bo te z sekocenbudu są zaniżone i nie wiem czy przez to nie będę musiała unieważniać przetargu.
Bo przykładowo ustalę sobie że kupuję jakieś ilości paliwa wezmę kwoty z sekocenbudu i mieszczę się w budżecie. Otworzę oferty i nie zmieszczę się w kwocie budżetu przy tej ilości jaką brałam pod uwagę licząc szacunek po cenach z secocenbudu.

4

gosiak12 napisał/a:

czy przy ustalaniu wartości zamówienia na pailwa mogę zastosować ceny rzeczywiste

Tylko tak!!!

gosiak12 napisał/a:

Stosując sekocenbud może wyjść mi głupota.

Może. Może posunę się dalej: w wielu sytuacjach w ogóle stosowanie sekocenbudu to w zasadzie głupota.

Jeśli zaś chodzi o budżet to od zawsze radzę:  do szacunku zawsze dorzucić trochę rezerwy !!!
Formalny szacunek to jedno a realny budżet to drugie.

5

czyli:

1. zastosować sekocenbud i ustalić ilość paliwa taką żeby po otwaciu ofert, przy realnych cenach, starczyło mi kasy z budżetu?

czy

2. mogę rozeznać się jakie są ceny przykładowo na 3 stacjach i obliczyć średnią

6

No dobrze, niech będzie 2.

Na komentarz do 1. szkoda sil.