Temat: Wolna ręka, oświadczenie komisji
Witam.
Wolna ręka. Kiedy kierownik Zam. i komisja ma złożyć oświadczenie? W dniu wysłania zaproszenia? W dniu podpisania umowy?
pozdrawiam!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Dokumentowanie zamówień publicznych → Wolna ręka, oświadczenie komisji
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.
Wolna ręka. Kiedy kierownik Zam. i komisja ma złożyć oświadczenie? W dniu wysłania zaproszenia? W dniu podpisania umowy?
pozdrawiam!
Moim zdaniem w dniu zaproszenia - zobacz jakie są przesłanki wyłączenia- takie, że od razu kiero i komisja powinni wiedzieć czy podlegają wyłączeniu czy nie.
Też jestem tego zdania.
W dniu zaproszenia to najpóźniej, u nas np. zarząd najpierw podejmuje stosowna uchwałe o WR, więc praktykujemy że tego dnia podpisują oświadczenie.
Opinie są różne, Ja osobiście w dniu wysłania zaproszenia.
Opinie są różne
Ale tylko takie postępowanie jest prawidłowe:
Ja osobiście w dniu wysłania zaproszenia.
Dzięki .
mam trochę inny problem.
mamy u nas w urzędzie powołaną stalą komisję do zamówień.
ostatnio przeprowadziłem 2 postępowania z wolnej ręki na dostawę gazu i na usługi pocztowe do 50 g. mimo, że to stała komisja to w sumie ona nie brała udziału w tych postępowaniach bo z PGNiG i Pocztą nie wiele można negocjować, tak faktycznie to prawie nic (monopoliści). Nawet 67.4 zwalnia z przeprowadzenia negocjacji.
Czy wystarczy jak oświadczenie złoży kierownik i jak jako osoba kontaktująca się z Wykonawcami. Czy dla świętego spokoju wziąć też oświadczenia od członków komisji, biorąc pod uwagę, że to stała komisja.
pozdrawiam
szad
Do progów UE nie trzeba powoływać komisji, ale jak już została powołana do tych danych postępowań to niech podpiszą.
Wziąć oświadczenia dla spokoju, chyba że z dokumentów jednoznacznie wynika, iż ktoś nie działał w tym zakresie.
Pytanie do szad, jak działa ta komisja, jest stała ale czy z jej składu powołujecie skład do danego postępowania, i czy akurat do tego zamówienia została powołana?
jest stała. nie powołujemy z niej składu do danego postępowania. regulamin robił poprzednik. faktycznie to ona jest do wszystkich postępowań w urzędzie.
A może warto zastanowić się nad zmianą regulaminu powołania komisji?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Dokumentowanie zamówień publicznych → Wolna ręka, oświadczenie komisji
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc