1

Temat: Wadium

Gwarant zobowiązuje się do zapłaty określonej kwoty na rzecz  organizatora przetargu w przypadku gdy  Zobowiązany który wygrał przetarg odmówi np. podpisania umowy.
Czy zabezpieczenie Wadium to tylko umowa z bankiem ?

2

Odp: Wadium

Nie rozumiem pytania ale jeśli chodzi o strony gwarancji, w przypadku zaistnienia przesłanek wskazanych w gwarancji, to są nimi Zamawiający i Gwarant, a nie zamawiający i Wykonawca.

3

Robercie, moze także wiesz co  znaczy  wprowadzony zapis do art.45 ust.6 pkt.2 -"z tym że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym". O co to chodzi? To poręczenie bankowe są nie pieniężne?

4

Ale jazda, przyznam się że nie śledziłem tego wątku zbyt dokładnie i rozpocząłem podobną dyskusję. Karolino zadałaś pytanie, które mnie również nurtuje. Być może chodzi o to że Kasa o której mowa w tym artykule wpłaca pieniądze za wykonawcę - tak sobie kombinuję.

5

Popatrz, a ja myślałam , ze Ty właśnie będziesz wiedział smile

6

Nie wiem tego jeszcze ale pracuję nad tym. Jak tylko się dowiem to dam natychmiast znać. I proszę o to samo. Coś mi się wydaje, że ta forma wnoszenia wadium będzie bardzo popularna.

7

Robert czy juz znalazłeś odpowiedź na mnie także nurtujące pytanie?

"co  znaczy  wprowadzony zapis do art.45 ust.6 pkt.2 -"z tym że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym"

8

Chyba Robert nie znajdzie innej odpowidzi niz ta, ktorej ja udzieliłem w dziale "wadium" cool

9

czytałam Piotrek i przyznam Ci => duża klasa