1

Temat: podanie ustalonej wartości zamówienia

Witam.
Trochę zwątpilam. Wykonawca zwrócił się do nas o podanie ustalonej wartości zamówienia. czy powinnam mu podawać? Powołał się na ustawę o dostępie do informacji publicznych...
Pomóżcie, sprawa pilna.

2

Odp: podanie ustalonej wartości zamówienia

Wartość szacunkową podać można, nic nie stoi na przeszkodzie, natomiast kwotę przeznaczoną na realizację zamówienia, dopiero podczas otwarcia ofert.

3

dziewczyny wyliczyły mi pewną kwotę i tą księgowość zaakceptowała bez zastrzeżeń, czyli wartość zamówienia jest taka sama jak kwota szacunkowa ..

4

No cóż, to dobrze, ale pytający tego wiedział nie będzie, podać mu tylko szacunek.

5

Już im odpowiedziałam - zgodnie z art.86 ust.3. Oni zwrócili się z prośbą o USTALONĄ wartość zamówienia  a nie o szacunek. smile mam nadzieję, że nie narozrabiałam..

6

Ustalona wartość zamówienia wynika właśnie z szacunku wink

7

biorąc na przykład protokół z postępowania - obowiązku podania tej inf. o szacunku nie ma:

2.    Wartość
(można wypełnić po otwarciu ofert)
?    zamówienia
?    zamówień, których zamawiający zamierza udzielić w okresie obowiązywania umowy ramowej,
          została ustalona na kwotę ........................... zł, co stanowi równowartość ........................... euro,
?     w tym wartość przewidywanych zamówień uzupełniających została ustalona na kwotę .......................... zł, co stanowi równowartość ..................... euro,
?    jest to zamówienie udzielane w częściach, a wartość udzielanego zamówienia została ustalona na kwotę ???????.. zł, co stanowi równowartość ????.. euro

ponieważ można wypełnić dopiero po otwarciu ofert

8

kasiaha napisał/a:

Wykonawca zwrócił się do nas o podanie ustalonej wartości zamówienia. czy powinnam mu podawać? Powołał się na ustawę o dostępie do informacji publicznych...
Pomóżcie, sprawa pilna.

Jakaż pilna!!! Skoro chce z ustawy o dostępie do informacji publicznych, to dać sobie ze 2 tygodnie spokoju, a potem zacząć myśleć wink, np. wtedy można zapytać co rozumie przez pojęcie ?ustalonej wartości?.

kasiaha napisał/a:

czyli wartość zamówienia jest taka sama jak kwota szacunkowa ..

To drugi błąd taktyczny. Trzeba dać sobie trochę rezerwy, by nie obudzić się ?z ręką w nocniku?.

kasiaha napisał/a:

Już im odpowiedziałam - zgodnie z art.86 ust.3. Oni zwrócili się z prośbą o USTALONĄ wartość zamówienia  a nie o szacunek. smile mam nadzieję, że nie narozrabiałam..

Trzeci i czwarty błąd (że już odpowiedziała i że z art.86 ust.3. Mam nadzieję, że otwarcie ofert odbyło się dzień wcześniej smile
W sumie NAROZRABIAŁA że hej, prawie jak słoń w sklepie z porcelaną.

Całe szczęście, że znaczenie błędów bez większego znaczenia dla postępowania.

9

a dlaczego ten wykonawca ma być uprzywilejowany ! ? jak by był zwyczaj podawania to informacja taka winna być w OGŁOSZENIU nie podawać i tyle
trzeba było wysłać 1 stronę protokółu bez kwot

10

hubal - tak
myszy - nie (mylisz podstawy prawne żadania informacji o szacunkowej wartości zamówienia)
Pozdrawiam.

11

MIRAS napisał/a:

hubal - tak
myszy - nie (mylisz podstawy prawne żadania informacji o szacunkowej wartości zamówienia)
Pozdrawiam.

proszę podać mi tę podstawę prawną

12

Myszko podać trzeba, poza tym to może wyjść na dobre dla całego postępowania, kwoty ofertowej.

13

Marcel napisał/a:

Myszko podać trzeba.

a skąd wynika ten obowiązek???

Marcel napisał/a:

może wyjść na dobre dla całego postępowania, kwoty ofertowej.

jeśli podamy to rzeczywiście smile

podać kwotę można jak najbardziej, ale obowiązek ???
to czemu w protokole j.w. można wypełnić część dla szacunku po otwarciu ofert?

14

Może źle się wyraziłem, faktycznie jest tak że obowiązku brak, jednak dla dobra sprawy podać i tyle.

15

Marcel napisał/a:

jednak dla dobra sprawy podać i tyle.

z tym już bywa różnie - są tacy (bo znam kilku takich) co będą się wykłucać, że nie podawać i tyle! smile

16

Wolna, wola.

17

dokładnie według woli smile

18

smile

19

Nie ma obowiązku podawania szacunkowej wartości zamówienia, ani tym bardziej kwoty jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. W protokole postępowania (punkt 2) jak już ktoś zauważył jest uwaga, że wartość zamówienia można uzupełnić PO otwarciu ofert. Z kolei w punkcie 8 mówi się, że bezpośrednio przed otwarciem ofert zamawiający podał kwotę, jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie:
zamówienia, w wysokości ................. zł brutto
części ??? zamówienia, w wysokości ................. zł brutto.
Również w ogłoszeniu o zamówieniu do BZP nie ma miejsca na tego typu informacje. W ogłoszeniach do Dz.UE. jest to informacja fakultatywna.

20

myszy1953 napisał/a:
MIRAS napisał/a:

hubal - tak
Pozdrawiam.

proszę podać mi tę podstawę prawną

myszy1953 - nie zaczynaj się wink