Temat: WR - uniewaznienie postępowania.
Witam, jaka będzie podstawa unieważnienia postępowania jeżeli zaproszony wykonawca nie przystąpił do negocjacji. Z góry dziekuję za pomoc.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → WR - uniewaznienie postępowania.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, jaka będzie podstawa unieważnienia postępowania jeżeli zaproszony wykonawca nie przystąpił do negocjacji. Z góry dziekuję za pomoc.
Osobiście uważam że najbardziej pasuje 93.1.1, fakt fizycznie ofert w WR nie ma, ale negocjacje to w pewnym sensie oferta ustalana, składana przez wykonawcę.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam:)
To mam jeszcze jedno pytanko: czy o unieważnieniu postępowania muszę powiadomić wykonawcę który nie przystąpił do negocjacji ?
Pytanie?, czy można potraktować takiego wykonawcę jako ubiegającego się o udzielenie zamówienia, moim zdaniem nie, więc informować też nie trzeba.
Ja nie unieważniam takiego "postępowania". Tak samo, jak nie unieważniam, gdy negocjacje nie zakończą sie pomyślnie, tzn. gdy w ich efekcie nie dojdzie do podpisania umowy. W jednym i drugim przypadku wykonawca nie jest zainteresowany podpisaniem umowy.
Spisuje tylko protokół na tę okoliczność.
Dyskusja w tym temacie:
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5164
Zgadza się, można i tak, jednak lepiej jest postępowanie unieważnić, mój pogląd również uległ zmianie, a dla czego, otóż, początek roku 2011, mała kontrola w instytucji zalecająca unieważnienie postępowania z WR, właśnie z takich przyczyn jak powyżej, więc robię to dla tzw. świętego spokoju.
początek roku 2011, mała kontrola w instytucji zalecająca unieważnienie postępowania z WR, właśnie z takich przyczyn jak powyżej, więc robię to dla tzw. świętego spokoju.
Wskazali jakąś podstawę prawną? Pytam tak z ciekawości. U mnie jeszcze żadna kontrola nie miala w tym zakresie najmniejszych zastrzeżeń.
A na jakiej podstawie unieważniasz, jeżeli wykonawca przyjdzie na negocjacje, ale nie zakończą sie one podpisaniem umowy?
No jest to kłopot nie powiem, uważali że jak postępowanie zostało wszczęte to jak każde inne trzeba unieważnić i tyle
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=6404 - w tym wątku znalazłam taką oto opinie UZP:
"W myśl tego przepisu POSTĘPOWANIEM O UDZIELENIE ZAMÓWIENIA publicznego jest POSTĘPOWANIE WSZCZYNANE W DRODZE publicznego ogłoszenia o zamówieniu lub przesłania zaproszenia do składania ofert albo przesłania zaproszenia do negocjacji w celu dokonania wyboru oferty wykonawcy, z którym zostanie zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego, LUB - W PRZYPADKU TRYBU ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RĘKI- WYNEGOCJOWANIA POSTANOWIEŃ TAKIEJ UMOWY. Wskazana definicja postępowania o udzielenie zamówienia publicznego wyznacza ramy tego postępowania uznając za moment jego wszczęcia chwilę uzewnętrznienia woli zamawiającego o zamówieniu, co z reguły będzie następować z chwilą publikacji ogłoszenia o zamówieniu (zob. art. 40 ust. 1, art. 48 ust. 1, art. 56 ust. 1, art. 60c ust. 1, art. 75 ust. 1 ustawy PZP). ...
Biorąc pod uwagę powyższe: nie wynegocjowano postanowień umowy = nie wszczęto postępowania = nie ma czego unieważniać.
albo przesłania zaproszenia do negocjacji w celu dokonania wyboru oferty wykonawcy, z którym zostanie zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego.
To ok, jednak postępowanie zostało wszczęte, wysłano zaproszenie do negocjacji, więc moim zdaniem nie możemy tu mówić że nie zostało wszczęte, to samo ma również odzwierciedlenie w protokole z postępowania z ZP-WR, który to trzeba wypełnić, nawet jeżeli Wykonawca nie zjawi się na negocjacje.
joanna99 napisał/a:albo przesłania zaproszenia do negocjacji w celu dokonania wyboru oferty wykonawcy, z którym zostanie zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego.
To ok, jednak postępowanie zostało wszczęte, wysłano zaproszenie do negocjacji, więc moim zdaniem nie możemy tu mówić że nie zostało wszczęte, to samo ma również odzwierciedlenie w protokole z postępowania z ZP-WR, który to trzeba wypełnić, nawet jeżeli Wykonawca nie zjawi się na negocjacje.
Właśnie zaczęłam to samo pisać. Postepowanie zostało wszczęte.
joanna99 napisał/a:albo przesłania zaproszenia do negocjacji w celu dokonania wyboru oferty wykonawcy, z którym zostanie zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego.
Ten fragment nie dotyczy trybu zamówienia z wolnej ręki, tylko do negocjacji bez ogłoszenia art. 63.1. W trybie zamówienia z wolnej ręki nie dokonujemy wyboru oferty.
To oczywiste że nie ma oferty co napisałem już wyżej, ale nie zmienia to faktu że wszczynamy postępowanie.
Marcel napisał/a:joanna99 napisał/a:albo przesłania zaproszenia do negocjacji w celu dokonania wyboru oferty wykonawcy, z którym zostanie zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego.
Właśnie zaczęłam to samo pisać. Postepowanie zostało wszczęte.
W myśl powyższej opinii UZP nie zostało wszczęte. Fragment "albo przesłania zaproszenia do negocjacji w celu dokonania wyboru oferty wykonawcy, z którym zostanie zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego" - dotyczy negocjacji bez ogłoszenia - art. 63.1, a nie trybu zamówienia z wolnej ręki, gdzie nie dokonujemy wyboru oferty.
UZP wyraźnie pisze: .POSTĘPOWANIE WSZCZYNANE W DRODZE .. .- W PRZYPADKU TRYBU ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RĘKI- WYNEGOCJOWANIA POSTANOWIEŃ TAKIEJ UMOWY".
Marcel napisał/a:joanna99 napisał/a:albo przesłania zaproszenia do negocjacji w celu dokonania wyboru oferty wykonawcy, z którym zostanie zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego.
Ten fragment nie dotyczy trybu zamówienia z wolnej ręki, tylko do negocjacji bez ogłoszenia art. 63.1. W trybie zamówienia z wolnej ręki nie dokonujemy wyboru oferty.
Ale zakładasz nową sprawę wysyłając zaproszenia do negocjacji, więc wszczynasz nowe postępowanie.
To oczywiste że nie ma oferty co napisałem już wyżej, ale nie zmienia to faktu że wszczynamy postępowanie.
Według opinii UZP nie wszczynamy, gdy nie wynegocjowano warunków umowy. Dziwne, ale miałoby to nawet sens, biorąc pod uwagę brak przesłanek unieważnienia zamówienia z wolnej ręki w art. 93.
joanna99 napisał/a:Marcel napisał/a:Ten fragment nie dotyczy trybu zamówienia z wolnej ręki, tylko do negocjacji bez ogłoszenia art. 63.1. W trybie zamówienia z wolnej ręki nie dokonujemy wyboru oferty.
Ale zakładasz nową sprawę wysyłając zaproszenia do negocjacji, więc wszczynasz nowe postępowanie.
Założenie nowej sprawy nie jest absolutnie momentem wszczęcia postępowania.
UZP jasno wskazuje, co nim jest.
Maarta napisał/a:joanna99 napisał/a:Ten fragment nie dotyczy trybu zamówienia z wolnej ręki, tylko do negocjacji bez ogłoszenia art. 63.1. W trybie zamówienia z wolnej ręki nie dokonujemy wyboru oferty.
UZP jasno wskazuje, co nim jest.
Ale Pzp jasno wskazuje, że przekazując wybranym wykonawcom zaproszenie do negocjacji wszczynasz postępowanie.
joanna99 napisał/a:Maarta napisał/a:Ale zakładasz nową sprawę wysyłając zaproszenia do negocjacji, więc wszczynasz nowe postępowanie.
UZP jasno wskazuje, co nim jest.Ale Pzp jasno wskazuje, że przekazując wybranym wykonawcom zaproszenie do negocjacji wszczynasz postępowanie.
Gdzie? Nie widzę takiego zapisu. Pzp wskazuje, że przekazuje się zaproszenie do negocjacji, ale nie, że jest to wszczęciem postępowania.
Pzp wskazuje, że podpisuje się umowę po zakończeniu negocjacji, a jak wiadomo, to też nie jest częścią postępowania, jest to czynność po zakończeniu postępowania.
Pzp pisze, że szacuje się wartość zamówienia, że opisuje się przedmiot zamówienia, co nie znaczy, że wchodzi to w zakres postęwpowania o udzielenie zamówienia publicznego.
Biorąc pod uwagę powyższą opinię UZP zaproszenie do negocjacji należałby uznać za czynności związane z przygotowaniem postępowania.
Wszczęcie postępowania w trybie zamówienia z wolnej ręki następuje poprzez skierowanie do wybranego wykonawcy zaproszenia do negocjacji, nie ma innej opcji.
Wszczęcie postępowania w trybie zamówienia z wolnej ręki następuje poprzez skierowanie do wybranego wykonawcy zaproszenia do negocjacji, nie ma innej opcji.
Ja też tak myślałam, dopóki nie przeczytałam opinii UZP.
Widać ktoś tam siedzi i z nudów zaczyna medytować
Nie traktuję tej opinii poważnie, przecież to śmiechu warte.
Art. 2 pkt 7a - definicja postepowania o udzielenie zamówienia publicznego jest przytoczona w tej opinii. To w art. 2 pkt 7a Pzp pisze: "postepowanie wszczynane w drodze... w przypadku trybu zamówienia z wolnej ręki - wynegocjowania postanowień takiej umowy". To raczej należy traktować poważnie.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → WR - uniewaznienie postępowania.
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc