51

Odp: WR - uniewaznienie postępowania.

"Można potraktować" nie znaczy traktować, a "w pewnym sensie oferta", nie znaczy oferta. Pzp mówi o odrzuceniu oferty, a nie "w pewnym sensie oferty".
A dlaczego odrzucasz ofertę, a nie wykluczasz wykonawcy? A co z obowiązkiem wezwania do złożenia brakujących dokumentów przez odrzuceniem? Informujesz wykonawcę o odrzuceniu? Może się odwołać?

Mniejsza z tym, po prostu nie jestem przekonana do takiego rozwiązania - "na siłę" unieważnić.

52

Ja też nie do końca, ale tak na 99% smile

53 (edytowany przez efigy007 2012-01-17 10:27:45)

joanna99 napisał/a:
Maarta napisał/a:
Marcel napisał/a:

To ok, jednak postępowanie zostało wszczęte, wysłano zaproszenie do negocjacji, więc moim zdaniem nie możemy tu mówić że nie zostało wszczęte, to samo ma również odzwierciedlenie w protokole z postępowania z ZP-WR, który to trzeba wypełnić, nawet jeżeli Wykonawca nie zjawi się na negocjacje.

Właśnie zaczęłam to samo pisać. Postepowanie zostało wszczęte.

W myśl powyższej opinii UZP nie zostało wszczęte. Fragment "albo przesłania zaproszenia do negocjacji w celu dokonania wyboru oferty wykonawcy, z którym zostanie zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego" - dotyczy negocjacji bez ogłoszenia - art. 63.1, a nie trybu zamówienia z wolnej ręki, gdzie nie dokonujemy wyboru oferty.
UZP wyraźnie pisze: .POSTĘPOWANIE WSZCZYNANE W DRODZE .. .- W PRZYPADKU TRYBU ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RĘKI- WYNEGOCJOWANIA POSTANOWIEŃ TAKIEJ UMOWY".

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;129 … znego.html

ostatnie zdanie smile

54 (edytowany przez joanna99 2012-01-17 13:25:07)

To już hubal nam wyjaśnił - wszystko to "gra przecinków" smile

Szkoda tylko, że nie wypowiedzieli się jeszcze na temat podstaw unieważniania zamówienia z wolnej ręki.
Zadzwoniłam do Nich (UZP) - nie zalecili unieważniać "na siłę".

55

joanna99 napisał/a:

wszystko to "gra przecinków" smile

dokładnie smile heh
trafiłem ostatnio na to w uzp i stwierdziłem, że wrzucę,
ps
a z tym unieważnieniem to jeszcze bardziej sprawa zakręcona...