1

Temat: Za zgodność z oryginałem kto potwierdza??

Wezwałąm do uzupełnienia dokumentów bo nie było potwierdzenia za zgodnośc z oryginałem,otrzymałam dokumenty potwierdzone przez radcę prawnego ,czy  radca może poświadczac dokumenty,czy tylko osoba upoważniona do złożenia oferty?

2

Odp: Za zgodność z oryginałem kto potwierdza??

W tym zakresie chyba od 2010r.,przepisy się zmieniły, radca poświadczać może.

3

Jeśli się nie zmieniły, to poświadcza wykonawca. Jeśli radca jest wykonawcą, to nie widzę przeszkód.

4 (edytowany przez Marcel 2011-12-22 10:24:22)

http://przedsiebiorca-w-sadzie.wieszjak.pl/dokumenty/237252,Jak-poswiadczac-dokumenty-za-zgodnosc-z-oryginalem.html
art. 6 ust 3 o radcach prawnych otrzymuje w brzmienie:
"Radca prawny ma prawo sporządzania poświadczeń odpisów dokumentów za zgodność z okazanym oryginałem w zakresie określonym odrębnymi przepisami. Poświadczenie powinno zawierać podpis radcy prawnego, datę i oznaczenie miejsca jego sporządzenia, na żądanie - również godzinę dokonania czynności. Jeżeli dokument zawiera cechy szczególne (dopiski, poprawki lub uszkodzenia) radca prawny stwierdza to w poświadczeniu."
może też uwierzytelniać inne dokumenty, bo przepis powyższy odwołuje się do przepisów szczególnych. Na mocy przepisów kpa, kpc, ordynacji podatkowej, Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi
radca prawny ma możliwość potwierdzania za zgodność z oryginałem dokumentów składanych w postępowaniach określonych tymi przepisami.
To robbi w ramach tzw. pełnomocnictwa procesowego.
Dodatkowo mamy tzw. pełnomocnictwo materialne, wynikające z kc. Zapisy art 14 ustawy pzp wskazują, że stosujemy kc. Zgodnie z art 95 kc, § 1. Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych albo wynikających z właściwości czynności prawnej, można dokonać czynności prawnej przez przedstawiciela.
Zatem skoro ustawa pzp nie wyłącza tego przepisu, radca prawny może uwierzytelniać bądź podpisywać dokumenty w imieniu wykonawcy, ale pod warunkiem udzielenia mu pełnomocnictwa. Zatem powinno być w przedmiotowym przykładzie wezwanie do uzupełnienia poprzez złożenie odpowiedniego pełnomocnictwa.

5

Jak dobrze zrozumiałam muszę wezwać Wykonawcę do przestawienia pełnomocnictwa dla prawnika?Jest to oferta która i tak nie wygra, czy koniecznie muszę wzywać?

6

Tak, koniecznie trzeba wezwać.