Katiqq napisał/a:A) z jakiego konkretnie przepisu wynika Twoje uzasadnienie nr4,
B) jeśli w szacunku uwzględniam 100 bochenków chleba i 500 bułek i wykonawca daje mi ofertę z ceną za 100 bochenków chleba i 500 bułek, to muszę dokładnie tyle kupić???
C) Nie może być tak, że z przyczyn ode mnie niezależnych trafi mi się ...
A) Jeśli jest to istotna liczba, to podstawowych przepisów, w szczególności z 29.1, 29.2, 140.1, wynika że musi być podana na początku i że nie wolno zmienić jej potem. Jednocześnie musi być określona rola tej liczby, np. czy jest maksymalna, czy orientacyjna, czy tylko informacyjna, czy ma znaczenie dla wynagrodzenia, a jeśli tak, to konkretnie jakie. Istotna liczba nie może być wprowadzona potem, w szczególności na etapie podpisywania umowy. Należy uchronić się przed zabójczym dla sprawy potencjalnym argumentem innego wykonawcy w stylu: gdybym ja wtedy wiedział, że będzie wpisana taka kwota, to ja bym inaczej ...
Owszem, da się przygotować w miarę elastyczną umowę, ale to inny temat, zasada jest jak wyżej.
B) Nie przesadzajmy z rangą szacunku, dla uproszczenia powiedzmy że to bzdet, bezprzedmiotowy w rozważanym aspekcie.
Bardziej istotny jest sposób obliczania ceny oferty, ma być prosty, jednoznaczny i równy dla wszystkich, w specyfikacji należy podać ile dokładnie oferowanych bułek, chleba itd. należy wliczyć do tej ceny. Nie ma to formalnego związku z wcześniejszym szacunkiem (to tak w uproszczeniu).
Kolejną sprawą jest sposób ustalania wynagrodzenia za wykonanie zamówienia lub jego części. Ten sposób musi uwzględniać co najmniej ceny jednostkowe zawarte w ofercie, ale też może i powinien zasady zmiany tych cen (obiektywne), zmiany ilości itd. W efekcie cena (końcowa) może być obecnie nieznana, ale jakąś wstępną zwykle się podaje (dla porządku), ustaloną na takich podobnych zasadach jak końcowa i jak w ofercie. Nie można wykluczyć, że wpisana cena może być z góry zadana, ale jak było podane wyżej, powinna być w specyfikacji podana wraz ze sposobem jej wykorzystania.
C) Jasne. Te przyczyny i wpływ na umowę należy podać na etapie specyfikacji, możliwie precyzyjnie, ale jeśli się nie da tak, to obowiązkowo przynajmniej wyraźnie zasygnalizować możliwość i uwzględnić gdzie trzeba. Szczegóły to kompetencja i inwencja autorów.