1

Temat: odwołanie

Witam,
dzisiaj ogłosiłam wynik postepowania, nikogo nie wykluczyłam ani tez nie odrzuciłam oferty a jutro rano podpisuję umowę z wybranym wykonawcą, obowiązującą od 01.01.2012 r.

Miałam dwie ważne oferty, zgodne z treścią siwz- wybrano najkorzystniejszą.
Wykonawca, którego oferta nie została wybrana poinformował mnie dzisiaj  telefonicznie, że jutro składa odwołanie na zaniechanie czynności przez zamawiającego - wykonawca nie ma racji odwołując sie.

Co mam robić?
Czy mam podpisac rano umowę?   czy czekać na odwołanie?
Czy podpisać umowę  a potem się martwić gdy dostanę do ręki odwołanie?

To będzie moje pierwsze odwołanie i nie wiem jak się mam poruszać.
Czytam ustawę i mam mętlik w głowie. Napiszcie mi krok po kroku co robić.
Pozdrawiam.

2

Odp: odwołanie

Z doświadczenia, takie odwołanie zostanie odrzucone na posiedzeniu niejawnym orzeczników w KIO, moim zdaniem nie ma przeszkód aby podpisać umowę, takie prawo daje nam Pzp.

3

oki. Podpiszę umowę i jak wniesie odwołanie to jak mam dalej postepować?

4

???

5

Środki ochrony prawnej w postępowaniach o wartości podprogowej przysługują jedynie na czynności enumeratywnie wymienione w art. 180 ust. 2 pzp, tj. na czynności:
- wyboru trybu negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki lub zapytania o cenę,
- opisu sposobu oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu,
- wykluczenia odwołującego z postępowania o udzielenie zamówienia,
- odrzucenia oferty odwołującego.
W przypadku wniesienia odwołania na czynności inne, niż powyżej wymienione, podlega ono odrzuceniu przez KIO. Wykonawca, który stwierdzi naruszenie przepisów ustawy dotyczące takich innych czynności, może w terminie przewidzianym na wniesienie odwołania poinformować zamawiającego o stwierdzonym uchybieniu.
Zamawiający nie ma obowiązku odpowiedzi na taką informację, jednakże jeżeli stwierdzi zasadność przekazanych uwag, może powtórzyć czynność bez uchybień lub dokonać czynności zaniechanej. Instytucja informowania zamawiającego ma zastąpić protest, a możliwość przyjęcia takiej informacji
? uwzględnienie protestu. Należy tu jednak zauważyć, że w większości przypadków zamawiający nie będzie zobowiązany do powstrzymania się z zawarciem umowy do upływu terminu na wniesienie takiej informacji.
Jak postąpić, a nijak, robić dalej swoje.

6

Serdeczne dzieki.

7

oczywiście wszystko pod warunkiem, że postępowanie jest poniżej progów

8

tak, poniżej progów - wartość umowy 95.000 zł

9

Bo jeżeli postępowanie było bu powyżej progów UE to lipa i umowy podpisać nie wolno.

10

Umowę podpisałam o godz. 08:00 rano jest 09:50 - jak na razie odwołania nie ma....

11

Może tylko straszenie i tyle, nagminna sprawa smile