1

Temat: TZO

Witam
Czy można przed otwarciem skrócić termin związania ofertą?

Postępowanie poniżej progów. Zamawiajacy ustalił termin zw. o. na 30 dni.

Wykonawca zwrócił się o skrócenie tego terminu do 7 dni. Czy można skrócić taki termin czy jest to cos co nie podlega zmianie i jest narzucone?

pozdrawiam

2

Odp: TZO

w art. 85 pzp jest napisane nie dłużej niż, więc może być krótszy...

3

Dokonując zmiany z 30 na 7 dni zwiazania ofertą muszę przedłużyć TSO czy mogę tego nie robić?

4

Bitter napisał/a:

Dokonując zmiany z 30 na 7 dni zwiazania ofertą muszę przedłużyć TSO czy mogę tego nie robić?

Czy zdążysz podpisać umowę w 7 dni?
Zmiana TZO to zmiana  raczej istotna. Kiedy upływa TSO?

5

A jest niezbędny dodatkowy czas na wprowadzenie zmian w ofertach ?

6

13.01 (ten piątek)

7

Czy wystaczy jeden dzień, aby wprowadzić zmiany w ofertach?
Z zasady to trochę mało, zwłaszcza biorąc pod uwagę wykonawców nadsyłających oferty.

8

lepiej niech Wyk. prześle od razu wniosek o przedłużenie TZO i po problemie smile

9

Pomysł o zmniejszenie terminu jest do bani i nie polecam, lepiej nie stawiać sobie schodów.

10

Bitter napisał/a:

Wykonawca zwrócił się o skrócenie tego terminu do 7 dni.

Można wiedzieć czemu miałoby to służyć? Dla mnie ta prośba pozbawiona jest jakiegokolwiek sensu.

11

Chcesz odpowiedzieć, przedłużasz TSO i odpowiadasz smile

12

Teraz ja.
Prośba wykonawcy zapewne ma swój sens, ale przychylenie się zamawiającego wydaje się pozbawione jakiegokolwiek sensu.
Ale trudno, jego prawo zmienić warunki (nie zapominać że od siebie a nie na wniosek), przy czym teraz obowiązkowo należy wydłużyć termin (!), najlepiej odliczyć go w całości od nowa, wystarczy minimalny termin ustawowy liczony od dnia publikacji zmiany. Zmianę uważam za istotną i trudno uzasadnić tezę przeciwną.
Nie wiem czy komu to wyjdzie to na dobre.

13

Jeśli o mnie chodzi to jestem przeciwny takiej zmianie, ale nie wszystko ode mnie zależy.

14

Jedno jest dla mnie niezrozumiałe, a to całe sedno sprawy, po co to!?

15

Nie mam pojęcia hmm. Postępowanie dot. ubezpieczenia.