1

Temat: pomyłka w TSO

PN na usługi. ogłoszenie o zamówieniu 04.01.2012, a otwarcie nastąpiło 11.01.2012r. Dopiero teraz komisja zauważyła błąd. Jaki mogą dosięgnąć nas sankcje?

2

Odp: pomyłka w TSO

Jak termin za krótki to źle, unieważnienie i tyle.

3

Wszystko zależy od sposobu liczenie terminu,
najbezpieczniej jest nie wliczać dnia ogłoszenia i otwarcia ofert,
więc nie liczymy 04.01.2012 oraz 11.01.2012 wówczas otwarcie wypada na 12.01.2012
ale są i tacy, którzy nie liczą jak w przywołanym wyroku:

Sygn. akt KIO/KD 15./09 - UCHWAŁA
KRAJOWEJ IZBY ODWOŁAWCZEJ
PRZY PREZESIE URZĘDU ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH
z dnia 10 czerwca 2009 roku.

"W wyniku przeprowadzonej kontroli Prezes Urzędu Zamówień Publicznych stwierdził
naruszenia (wyniki kontroli przekazane z pismem z dnia 7.05.2009r. znak:
UZP/DKD/MJ/19996/8407/09):
1. art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku ? Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z
2004 r. Nr 223, poz.1655 ze zm., dalej: Pzp) w związku z brakiem poinformowania
wykonawcy o odtajnieniu informacji zastrze?onych przez wykonawcę jako tajemnica
przedsiębiorstwa;
2. art. 49 ust. 1 w zw. z art. 7 ust. 1 Pzp w związku z wszczęciem postępowania przez
ogłoszenie w BZP w dniu 23.12.2008 r. oraz określeniem terminu na składanie wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu na dzień 31.12.2008 r. a w konsekwencji zobowiązanie zamawiającego do unieważnienia przedmiotowego postępowania na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 7 w zw. z art. 146 ust. 1 pkt 5 Pzp. Prezes Urzędu podniósł, że w postępowaniu został złożony jeden wniosek a mimo, iż minimalny termin wskazany w przywołanym art. 49 ust. 1 Pzp wynosi 7 dni, to obowiązkiem zamawiającego jest rozważne jego wyznaczenie z uwzględnieniem czasu niezbędnego do przygotowania i złożenia dokumentów. W okolicznościach sprawy 8-dniowy termin wyznaczony został w okresie..."

23.12.08 i 31.12.08 jest tu traktowany jako 8 dni

4

Czy ustawa Pzp mówi o tym jak liczyć termin 7 dniowy ?

5

Wyroki raczej, sama ustawa określa ilość dni.

6 (edytowany przez mateusz 2012-01-17 06:40:16)

Marcel napisał/a:

Według tej uchwały powyżej darioberni zachował termin 7 dni. Chyba, że chodzi tutaj o dzień 6 stycznia, który był wolny ? Wtedy nie wlicza się go do tych 7 dni ?

7

Jak nie wlicza, wlicza!, chyba że ten dzień 6 stycznia był by dniem ostatnim na składanie ofert wówczas przechodzi na dzień następny, zgodnie z KC.

8

no właśnie teraz sam nie wiem czy to jest błąd? W sumie termin 7 dni został zachowany. Jednakże bezpieczniej jest nie wliczać w okres 7 dni dnia otwarcia ofert.

9 (edytowany przez mateusz 2012-01-17 11:43:24)

darioberni napisał/a:

no właśnie teraz sam nie wiem czy to jest błąd? W sumie termin 7 dni został zachowany. Jednakże bezpieczniej jest nie wliczać w okres 7 dni dnia otwarcia ofert.

Z jednej strony zgodnie z art. 111 KC § 2. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.
Czyli Twoje otwarcie ofert powinno nastąpić według tego 12.01.2012.
Skoro jednak w uchwale, którą przytoczył efigy007 ostatni dzień jest wliczany to też sam nie wiem...

10

Zgodnie z KC

http://www.komunikaty.pl/komunikaty/1,79968,4738991.html
Przy obliczaniu terminów na gruncie procedur przetargowych zastosowanie mają przepisy kodeksu cywilnego. Zgodnie z art. 111 k.c. jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło. Na sposób obliczania terminów nie mają wpływu dni wolne od pracy, występujące w innych niż pierwszy i ostatni dzień terminu. Nie można obliczania terminu ograniczyć do dni roboczych. Za dni wolne od pracy uznajemy jedynie niedziele i święta. Należy, zatem pamiętać, że termin oznaczony w dniach kończy się z upływem dnia ostatniego.

Jeżeli zamawiający ogłosił 1 czerwca postępowanie na zakup komputerów a zgodnie z przepisami termin od ogłoszenia do otwarcia ofert nie może być krótszy niż 7 dni to koniec biegu terminu przypada na 8 czerwca o godzinie 24.00. Zatem otwarcie ofert najwcześniej może nastąpić 9 czerwca.

Drugi przepis z kodeksu cywilnego zawarty w art. 115 k.c. stanowi, że jeżeli koniec terminu do wykonania czynności przypada na dzień uznany ustawowo za wolny od pracy, termin upływa dnia następnego. Przykładowo, jeżeli publikacja ogłoszenia na zakup komputerów miałaby miejsce 1 czerwca a 8 byłby dzień ustawowo wolny od pracy wówczas koniec biegu terminu przypadałby na 9 czerwca o godzinie 24.00. Należy pamiętać, że szczególnie istotną zasadą przy terminach w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego jest zasada, według której termin uważa się za zachowany, jeżeli zamawiający lub wykonawca miał możliwość zapoznania się z treścią dokumentu zawierającego oświadczenie wiedzy lub woli drugiej strony.

11

efigy007 napisał/a:

najbezpieczniej jest nie wliczać dnia ogłoszenia i otwarcia ofert,
więc nie liczymy 04.01.2012 oraz 11.01.2012 wówczas otwarcie wypada na 12.01.2012

jak pisałem najbezpieczniej i zgodnie z KC jest na 12.01.2012 - sam stosuję się do tej zasady - z tym, że kiedyś też miałem wątpliwości smile i jeszcze taki wyrok znalazłem.

12 (edytowany przez darioberni 2012-01-17 07:19:25)

to co teraz zrobić z faktem, że podpisaliśmy już umowę z wykonawcą? Był to przetarg na usługę audytu. No i w sumie jest już po ptakach, ponieważ przedmiot umowy został już zrealizowany.

13

No to teraz już musisz zostawić jak jest a w razie czego podpierać się wyrokiem j.w.

14

bezpiecznie zawsze jest aby były zachowane pełne 7 dni czyli nie liczysz dnia wszczęcia czyli ogłoszenia i dnia otwarcia a wiec u mnie przetarg ogłoszony np. 4 .01 byłoby otwarcie 12.01

15

Prawidłowo jest jak pisze myszy i bezpiecznie.

16

mateusz napisał/a:
Marcel napisał/a:

Według tej uchwały powyżej darioberni zachował termin 7 dni. Chyba, że chodzi tutaj o dzień 6 stycznia, który był wolny ? Wtedy nie wlicza się go do tych 7 dni ?

Coś mi się wydaje, że jednak nie zachował. Tam było 8 dni bez 23. Tutaj tylko 7. Wydaje mi się, że stanowi to podstawę do unieważnienie postępowania - postępowanie obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego. Prawo do wystąpienia o unieważnienie ma również  Prezes UZP - może wystąpić do sądu o unieważnienie umowy w przypadku dokonania przez zamawiającego czynności  z naruszeniem przepisu ustawy, które miało lub mogło mieć wpływ na wynik postępowania - tu niestety zawsze można zarzucić, iż termin krótszy niż ustawowy MIAŁ (albo chociaż MÓGŁ mieć) taki wpływ. Inna sprawa, kiedy została zawarta sama umowa, czy zachowano stand still,  jaki ma oddźwięk publiczny wink Izba może bowiem:
a)    unieważnić umowę; albo
b)    unieważnić umowę w zakresie zobowiązań niewykonanych i nałożyć karę finansową w uzasadnionych przypadkach, w szczególności gdy nie jest możliwy zwrot świadczeń spełnionych na podstawie umowy podlegającej unieważnieniu; albo
c)    nałożyć karę finansową albo orzec o skróceniu okresu obowiązywania umowy w przypadku stwierdzenia, że utrzymanie umowy w mocy leży w ważnym interesie publicznym; albo
jeżeli umowa w sprawie zamówienia publicznego została zawarta w okolicznościach dopuszczonych w ustawie - stwierdzić naruszenie przepisów ustawy.
Izba, uwzględnia wszystkie istotne okoliczności, w tym powagę naruszenia, zachowanie zamawiającego oraz konsekwencje unieważnienia umowy.  TAK WIĘC JEST SZANSA wink

17 (edytowany przez mateusz 2012-01-17 11:17:35)

Mogę się mylić, ale jeżeli:
między 23 a 31 jest 8 dni na składanie ofert bez dnia 23
24 - 1 dzień,
25 - 2 dzień
26 - 3 dzień
27 - 4 dzień
28 - 5 dzień
29 - 6 dzień
30 - 7 dzień
31 - 8 dzień
to u darioberiego między 4.01 a 11.01 jest 7 dni na składanie ofert bez dnia 4.01
5.01 - 1 dzień
6.01 - 2 dzień
7.01 - 3 dzień
8.01 - 4 dzień
9.01 - 5 dzień
10.01 - 6 dzień
11.01 - 7 dzień
Ale ja już sam nie wiem...

18

efigy007 napisał/a:

W okolicznościach sprawy 8-dniowy termin wyznaczony został w okresie..."

dobrze liczysz według przytoczonego wyroku w którym jest właśnie cytowane zdanie, że jest 8-dniowy termin i tym sposobem liczenia darioberni ma 7 dni.

ale jak wyżej lepiej liczyć zgdnie z kc i nie wliczać dnia ogłoszenia i otwarcia ofert!!!

19

efigy007 napisał/a:
efigy007 napisał/a:

W okolicznościach sprawy 8-dniowy termin wyznaczony został w okresie..."

dobrze liczysz według przytoczonego wyroku w którym jest właśnie cytowane zdanie, że jest 8-dniowy termin i tym sposobem liczenia darioberni ma 7 dni.

ale jak wyżej lepiej liczyć zgdnie z kc i nie wliczać dnia ogłoszenia i otwarcia ofert!!!

Też jestem tego zdania smile

20

efigy007 napisał/a:

Oczywiście że tak!

21

Marcel napisał/a:
efigy007 napisał/a:

Oczywiście że tak!

Oczywista oczywistość.  Art. 14 Pzp.