1

Temat: rb, ryczałt, kosztorys powykonawczy

Witam.

Czy można zastosować takie coś, że w przetargu na rb (poniżej progów) ustalamy wynagrodzenie ryczałtowe i nie wymagamy na etapie składania ofert kosztorysów.
Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć jedynie kosztorys powykonawczy ....

Ważne jest żeby cena z oferty i koszorysu powykonawczego były tożsame.......

Chodzi o to, że Instytucja, która dofinansowuje nam rb, wymaga kosztorysu powykonawczego...........

Jakby co to nie mój wymysł....

2

Odp: rb, ryczałt, kosztorys powykonawczy

Nic nie stoi na przeszkodzie aby k. powykonawczy został złożony, jak również ofertowy przed podpisaniem umowy.

3

Marcel - a ja się z Tobą nie zgadzam. Ja walczę poglądami, które prezentują niektórzy kontrolerzy z instucji zarządzających funduszami UE. Po co komu kosztorys wykonawczy, kiedy zamawiający i wykonawca umówili się na wynagrodzenie ryczałtowe. Czy jeżeli z kosztorysu powykonawczego wynagrodzenie wykonawcy wyniesie 12.000.000,00 zł, a wynagrodzenie ryczałtowe określone w umowie ustalono na poziomie 11.850.000, zł, to wykonawca otrzyma to wynagrodzenie, czy 12.000.000,00 zł.
Obowiązuje zasada określona w art. 6 Kodeksu cywilnego . Nie dajmy się wodzić za nos
"kontrolerom" z bożej łaski, którzy nie mają pojęcia o obowiązujacych przepisach prawnych.

4

Marcel - I jeszcze jedna uwaga. Zgodnie z art. 25 ust.1 ustawy Pzp, w postępowaniu o udzielenie zamówienia zamawiajacy może od wykonawców wyłącznie oświadczeń lub dokumentów wyłącznie niezbędnych do przeprowadzenia postępowania.

5

Bitter - Nie wolno dopuścić do takiego zapisu w umowie z instytucją dofinansujacą. Przecież to jest umowa cywilnoprawna a nie jednostronne rozstrzygnięcie organu administracji publicznej np. w formie decyzji administracyjnej. Ja takim działaniom instytucji dofinansyjących - mówię zdecydowanie NIE. Przcież Twoi radcy prawni winni nie dopuścić do takiego zapisu w umowie przy wynagrodzeniu ryczałtowym. No ale znane są mi przypadki, że radcy prawni niezbyt troszczą się o interesy, tych dla których opiniują określone umowy. Uwaga ta  oczywiście nie może (bo nie znam ich pracy) dotyczyć Twoich radców prawnych.

6

Popieram pogląd karolk.

Jednak cokolwiek spróbuję dołożyć

Bitter napisał/a:

wynagrodzenie ryczałtowe i nie wymagamy na etapie składania ofert kosztorysów. Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć jedynie kosztorys powykonawczy.

Niech mi ktoś wytłumaczy: PO CO? (a w ogóle co to jest ?kosztorys powykonawczy? - czy ktoś się zastanowił???)

Bitter napisał/a:

Ważne jest żeby cena z oferty i koszorysu powykonawczego były tożsame....

A jakim cudem mogłyby być różne??? Mnie wydaje się to jakby niemożliwe, choć z umowy to faktycznie - może wynikać różnie.
Istotny jest sposób ustalenia ceny końcowej zapisany w umowie, a nie nazwy tego wynagrodzenia.

Bitter napisał/a:

Chodzi o to, że Instytucja, która dofinansowuje nam rb, wymaga kosztorysu powykonawczego...

Jeśli tak, to albo z nimi wyjasnić,  że może wymóg bezprzedmiotowy, albo sporządzić coś takiego:

?KOSZTORYS POWYKONAWCZY
1. Wykonanie ...
- wartość netto...
- podatek...
- cena z podatkiem...
miejscowość ... data... podpis...?

Nota bene: 1 pozycja formalnie wystarcza. Jeśli komuś taki kosztorys nie pasuje, niech wskaże który przepis prawa on narusza.
Oczywiście kosztorys można rozbudowywać według uznania.

7

smile Popieram was w całości....

8

Nie jestem zwolennikiem żądania żadnych kosztorysów przy ryczałcie, jednak postepowania z dofinansowaniem różnych bzdurnych rzeczy wymagają, jak już to ofertowy tylko przed podpisaniem umowy, powykonawczy może być (nie wiem po co), ale musi się pokrywać z ceną ofertową i tyle.

9

A ja w dalszym ciągu pytam - jezeli zamówienie np. na rb jest realizowane przez np. 3 lata a w tym czasie nastąpi wzrost cen materiałów budowlanych, to wykonawca ma podać w kosztorysie powykonawczym ceny o oparciu o które ustalił wynagrodzenie ryczałtowe, czy ceny w dniu ich zastosowania  w danej robocie budowlanej - paragraf 4 ust. 3 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 2 września 2004 r.  w sprawie szczegółowego zakresu i formy dokumentacji projektowej, specyfikacji technicznych wykonania i odbioru robót budowlanych oraz programu funkcjonalno-użytkowego.

"3. Jeśli zamówienie na roboty budowlane, o których mowa w ust. 1 i 2, jest udzielane w trybie zamówienia z wolnej ręki lub w istotnych postanowieniach umowy przyjęto zasadę wynagrodzenia ryczałtowego, dokumentacja projektowa może nie obejmować przedmiaru robót".
Żądanie od wykonawcy kosztorysu powykonawczego w rb w przypadku wynagrodzenia ryczałtowego, jest związane z dodatkowymi kosztami tego zamówienia -  dla mnie są to koszty nieuzasadnione, które wykonawca doliczy do ceny ryczałtowej danej roboty budowlanej.
A tak na marginesie - to jako zamawiający jesteśmy sami sobie winni. Godzimy się, jak potulne owieczki na każde nawet absurdalne żądania "kontrolujących". Trzeba wreszcie dać zdecydowany odpór takim żądaniom ze strony kontrolujących. A jednocześnie wcześniej nie godzić się na takie zapisy w umowie dofinansowania, nieważne czy ze środków UE, czy też z innych źródeł.
Nie dajmy się. Mamy przecież swoje ambicje zawodowe i nie pozwólmy się dać ogłupiać przez osoby, które działają w oparciu o wątpliwej jakości prawnej "Wytyczne kontroli".
Ja takim panom - mówię na drzewo, banany prostować.