1

Temat: Pytanie

Chcę ogłosić przetarg nieograniczony na materiały budowlane ale dostałam polecenie służbowe że mam napisać w SIWZ że każdy wykonawca na dwa tygodnie przed złożeniem oferty musi złożyć badania, atesty i aprobaty na przedmiot zamówienia a inżynier kontraktu dopiero zdecyduje kogo dopuścimy do przetargu. Krótko pracuję w zamówieniach ale czy to nie będzie wtedy przetarg ograniczony ??? Czy coś takiego można zrobić przy PN ???

2

Odp: Pytanie

Nie, nie ma takiej opcji.

3

Nie - jak Marcel

4

No to co mam teraz zrobić czy to będzie przetarg ograniczony ???
Tłumaczyłam mojemu szefowi że o tych atestach napiszemy w siwz i odrzucimy tych wykonawców którzy ich nie dostarczą na etapie badania ofert ale szef twierdzi że chce te atesty mieć wcześniej żeby inżynier kontraktu w którym występujemy jako podwykonawca mógł się z nimi zapoznać.
Bardzo proszę o pomoc smile

5

Po prostu jak chcecie PN, to wszystkie te dok. na etapie składania ofert, chyba że wolicie inną opcję jak PO i wszystko, poza tym dać szefowi ustawę do poczytania.

6

Ograniczony też nie pasuje - tam się najpierw dobiera wykonawców według ICH indywidualnych właściwości, ale nie według przedmiotu zamówienia.

W omawianym przypadku trzeba jeszcze zastanowić się: PO CO te dokumenty, jaki z nich pożytek i jak będą badane i oceniane - przez porównanie? z czym???

Kolejna wątpliwość dotyczy PRAWA zamawiającego do stawiania warunków w tym zakresie. Na obszarze obejmującym co najmniej 27 (wysoko cywilizowanych) państw UE obowiązuje prawo, że do stosowania w budownictwie i handlu wystarcza wyłącznie specjalne OZNAKOWANIE wyrobu (a nie wykazywanie się dokumentami!!!), przy czym prawo oznakowania przysługuje dopiero po przejściu specjalnych procedur - szczegóły w przepisach o wyrobach budowlanych. Zamawiający nie powinien ignorować tych zasad i wymyślać swoje.  Cóż zamawiającemu z tego, że wykonawca wykona jakieś badania, przedstawi jakieś atesty czy aprobaty, skoro wyrób nie będzie mieć prawa do użycia???
Zwyczaj żądania badań, atestów czy aprobat wyszedł z użycia wraz z poprzednią epoką.

Zaraz, zaraz, ?badania, atesty i aprobaty? (?) - toż to w ogóle groch z kapustą!!!

7

No to pytanie jakich dokumentów mam żądać od wykonawcy w celu potwierdzenia że dane wyroby betonowe są zgodne z polskimi normami ?
I drugie pytanie, czy na wyroby betonowe może byc ten przetarg ograniczony i co to znaczy że wtedy wykonawców dobiera się według ICH ? Jakie to miałyby byc cechy w przypadku wspomnianych producentów wyrobów betonowych ?

8

Aprobatę techniczną lub krajową deklarację zgodności na wyroby.

9

Dzięki Marcel z tego co wyczytałam to deklaracje zgodności wystawia producent na podstawie badań które wykonuje w laboratorium, czy to jest to samo co certyfikat zgodności z PN ? I kolejne pytanie jak długo są ważne takie dokumenty ?

10

To trochę nie tak.
O ile dobrze znam przepisy, to aprobata techniczna ma zastosowanie w przypadku, gdy nie ma Polskiej Normy na dany wyrób. Czyli  jeśli jest aprobata, to nie ma normy i nie może być mowy o potwierdzeniu zgodności z normą.
Jeśli zaś chodzi o deklarację zgodności, to dlaczego ograniczać do krajowej??? To jakby niezgodne z prawem. Niezależnie od tego deklaracja może być - jest to OŚWIADCZENIE wykonawcy o zgodności z normą lub aprobatą.

Przy okazji polecam przepisy dostępne np. pod adresem:
http://www.piib.org.pl/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=5&id=144&Itemid=179

11

Wyroby betonowe są troszkę szczególnym rodzajem wyrobów, bo mogą być dopuszczone  także według  procedury jednostkowego zastosowania w obiekcie. W takim przypadku kompletu konkretnych dokumentów jeszcze może nie być.

12

Napisałam tak czy może tak być : "Przedmiot zamówienia musi być w I gatunku, zgodny z wymaganiami norm zharmonizowanych i europejskich aprobat technicznych, upoważniających producenta do wydania deklaracji zgodności." ????

13 (edytowany przez hubal 2012-01-30 13:18:46)

marta566 napisał/a:

czy ... może byc ten przetarg ograniczony?

Może. Może być w każdym przypadku według uznania zamawiającego i nikomu nic do tego.

marta566 napisał/a:

co to znaczy że wtedy wykonawców dobiera się według ICH ?

Chodzi zapewne o właściwości ich czyli wykonawców. Ano należy wykonawców posortować by móc spełnić art. 51.2. Sposób takiego sortowania musi być przemyślany i opisany w specyfikacji. Wydaje się, że zrobić to najlepiej w odniesieniu do warunków, o których mowa w art.22. Który albo które warunki wybrać, jak je uściślić i jak punktować, to kompetencja autorów specyfikacji.

marta566 napisał/a:

Jakie to miałyby byc cechy w przypadku wspomnianych producentów wyrobów betonowych ?

To kompetencja autorów specyfikacji. Ja mogę sugerować takie sprawy jak: posiadanie własnego laboratorium, sposób kontroli jakości, wielkość asortymentu produkcji, zgodność asortymentu z potrzebami zamawiającego, wielkość produkcji, wielkość zatrudnienia, przerób roczny...

marta566 napisał/a:

... deklaracje zgodności ... czy to jest to samo co certyfikat zgodności z PN ?

NIE, ale jest to prawnie równorzędne. Certyfikat z zasady wydaje jednostka zewnętrzna.
Zauważę przy okazji, że nie chodzi o tylko PN, ale o wszelkie dokumenty odniesienia.

marta566 napisał/a:

jak długo są ważne takie dokumenty ?

Można tu powiedzieć w uproszczeniu, że raczej bezterminowo i że wykonawca powinien mieć właściwą wiedzę w tym zakresie.

14

Hubal dzięki, trochę mi się przejaśniło ale tak myślę ile lat trzeba siedzieć w ZP żeby się tego wszystkiego nauczyć ??? Ja siedzę tu sama jak palec i nie mam kogo zapytać więc sorry ale to forum to moja jedyna deska ratunku smile

15

Ja powiem tak: materiały budowlane podlegają odrębnej ustawie i w przepisach ZP nie znajdziemy dużo na ten temat.