Temat: SIWZ a wolna ręka
Czy w trybie przetargowym powyżej kwot z art. 11 ust.8 muszę stosować SIWZ czy wystarczy zaproszenie do negocjacji?
Czy będzie to naruszenie jeśli szczegółowy zakres usługi nazwę SIWZ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → SIWZ a wolna ręka
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy w trybie przetargowym powyżej kwot z art. 11 ust.8 muszę stosować SIWZ czy wystarczy zaproszenie do negocjacji?
Czy będzie to naruszenie jeśli szczegółowy zakres usługi nazwę SIWZ?
Zakres specyfikacji wymusza art.36.1 i jeśli ?zakres usługi? (lub cokolwiek innego) spełnia te wymagania, to możecie nazywać jak uważacie.
Z kolei obowiązek stosowania specyfikacji wprowadzają przepisy dotyczące konkretnych trybów. Jednocześnie nie pamiętam żadego ?trybu przetargowego?, w którym nie obowiązuje specyfikacja, przy czym niezależnie czy powyżej czy poniżej progu.
Czy w trybie przetargowym powyżej kwot z art. 11 ust.8 muszę stosować SIWZ
Heh, ale w jakim trybie ?
Wnioskując z tytułu postu chodzi o wolną rękę, przy wolnej ręce nie stosuje się SIWZ, ale Art. 68. 1. Wraz z zaproszeniem do negocjacji zamawiający
przekazuje informacje niezbędne do przeprowadzenia
postępowania, w tym istotne dla stron
postanowienia, które zostaną wprowadzone do treści
zawieranej umowy w sprawie zamówienia publicznego,
ogólne warunki umowy lub wzór umowy. Przepisów
art. 36 ust. 1?3 oraz art. 37 i 38 nie stosuje się.
Przepisy art. 36 ust. 4 i 5 stosuje się odpowiednio.
a przypominam o zawiadomieniu Prezesa UZP art. 67 ust. 2. Jeśli nazwiesz to SIWZ naruszenia nie będzie.
No więc oczywiście w WR dokument nie musi się nazywać SIWZ, a wszystkie wymagane informacje zgodnie z ustawą w zaproszeniu, zresztą jak pisał kolega hubal, możecie nazywać jak chcecie
a przypominam o zawiadomieniu Prezesa UZP art. 67 ust. 2. Jeśli nazwiesz to SIWZ naruszenia nie będzie.
No właśnie, nie wiem czy mam zawiadamiać Prezesa UZP czy nie,a wynika to z tego, że będzie to zamówienie łączone, tzn. zamówienie na zastrzeżone usługi pocztowe (do 50g) , których wartość przekracza kwotę 60.000PLN oraz usłogi powszechne (pow. 50g), których wartość nie przekracza kwoty 14.000 euro.
Chcę zrobić to jednym zamówieniem, gdyż zależy mi na jednej umowie i na jednym rozliczaniu się z niej.
Nie wiem teraz na który artykul się powołać stosując ten tryb, czy art 67 ust. 1 a czy 67 ust. 1 b jako, że prawie 99% zamwoienia to przesyłki zastrzeżone...
I w związku z tym, zgodnie z art. 67 ust. 3 pkt d ,nie musiałabym zawiadamiać Prezesa UZP - ale czy to będzie prawidłowo - nie wiem...
art. 67 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy Pzp
Dzięki Marcel, zmylił mnie art. w Lexie Omega nr 155606, w którym powoływano się na art. 67 ust. 1 pkt. 1 lit.b przy stosowaniu trybu z wr na przesyłki zastrzezone.
Które ogłoszenie wstępne zamieścić na stronie simap:
1) Ogłoszenie o zamówieniu
czy
2) Ogłoszenie o dobrowolnej Przejrzystości
http://noweprzetargi.pl/index.php?mod=page&kat=16&id=3097
zmylił mnie art. ... w którym powoływano się na art. 67 ust. 1 pkt. 1 lit.b przy stosowaniu trybu z wr na przesyłki zastrzezone.
Czyżby zmylił??? Moim zdaniem to raczej Marcel myli.
Temat z umową na 12 m-cy niestety ale nie przeforsowany.
Muszę podpisać umową do 31.12.2012r. Czy szacunek robię z uwzględnieniem okresu wykonywania zamówienia, czyli dla 10m-c, tj. III-XII.2011r.
HUBAL - dlaczego Marcel myli, moim zdaniem ma rację.
Zgodnie z art. 67 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy Pzp, zamawiający może udzielić zamówienia w szczególnym trybie zamówienia z wolnej ręki, w przypadku gdy daną usługę świadczy tylko jeden wykonawca z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze, więc chyba się nie mylę, a raczej na pewno.
do 50 g podstawa art. 67.1.1.a co zresztą wynika z art. 67.3
dlaczego Marcel myli, moim zdaniem ma rację.
No to inaczej: dlaczego zawodowy prawnik, autor poradnika - zapewne opierając się na przemyślanych materiałach - myli się, zaś Marcel ad hoc ma rację?
Po drugie w jednym przepisie jest mowa o ograniczeniach technicznych, w drugim o prawnych. Dotychczas uwarunkowania techniczne kojarzyły mi się z techniką, a w ogóle z materią, za przykład uważałem np. sieci gazowe, sanitarne itd. Na poczcie owszem widziałem ograniczenia natury technicznej w postaci np.ścian, ale moim zdaniem nie one decydują o monopolu poczty lecz przepisy prawa - tak czy nie?
Oj Hubal, nie pomagasz. A juz wychodziłam na prosto a tu - znów zakręt...
do 50 g podstawa art. 67.1.1.a co zresztą wynika z art. 67.3
a co Ty na taki arugument, który moim zdaniem wyjasnia o co ustawodawcy chodzi w ust. 1 litery a
A jak z tym szacunkiem...
Czy robię go z uwzględnieniem okresu wykonywania zamówienia, czyli dla 10m-c(biorąc pod uwagę umowę do 31.12.2012), tj. szacuję okres: III-XII.2011r.
Do hubala:
67.1.1.a
Uzasadnieniem zastosowania trybu z wolnej ręki na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy Pzp jest istnienie faktycznego monopolu na danym rynku, tj. nie istnienie żadnego innego wykonawcy, który mógłby zrealizować zamówienie.
67.1.1.b np.
Przesłanka ta dotyczy przede wszystkim zamówień obejmujących utwory lub inne przedmioty zawierające oryginalne rozwiązania intelektualne chronione prawem autorskim.
Szkoda mi sił i czasu na udział w tej polemice. Kończąc mam wrażenie, że odkrywamy kolejny bubel prawny.
Jeśli chodzi o szacunek, to tak: szacować na okres zamówienia, czyli #18 w porządku (art. 34.3.2.a ustawy)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → SIWZ a wolna ręka
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc