1

Temat: pełnomocnictwo tylko do pdpisania umów

Czy pełnomocnictwo tylko do podpisywania umów możemy uznać że uprawnia do złożenia oferty. Wykonawca nie chce uzupełnic bo mówi że wszyscy zamawiajacy przyjmują do tek pory takie pełnomocnictwo.

Wiemu że pełnomocnictwo w pzp jest regulowane tylko co do podmiotów występujących wspólnie. Po zatym obowiązuje KC, który mówi że p. ogólne do czynności nieprzekraczających zarząd zwykły, a szczególne do przekraczających.

Złożone pełnomocnictwo jest tylko do zawierania umów, nawwet nie do reprezentacji. Co robić. Napiszcie coś jak wiecie, ja cos poszukam w wyrokach.

2

Odp: pełnomocnictwo tylko do pdpisania umów

Pełnomocnictwo musi określać zakres (czy pełnomocnictwo upoważnia jedynie do reprezentowania wykonawców w postępowaniu o udzielenie zamówienia, czy do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego), itp, itd, jeżeli nie uzupełni to niestety do odrzucenia, no i jeszcze pamiętać o zatrzymaniu wadium.

3

Odp: pełnomocnictwo tylko do pdpisania umów

Dziękuję za opinię, ale czy masz jakies podparcie w wyroku, bo niestety zawsze tez tak uważałem, ale jak przyszło co do czego to brak mi potwierdzenia w orzecznictwie. Notomiast na to co się natknąłem KIO/UZP 1636/09 mówi, że jak jest pełnomocnictwo do zawarcia umów to również do wszystkich czynności zmierzających do jej zawarcia więc.