1 (edytowany przez Nero 2012-02-08 09:51:55)

Temat: Zmiana umowy - ochrona-PN

Czy można w umowie na usługi ochroniarskie zawrzeć zapis:
"Zamawiający przewiduje możliwość waloryzacji ww. wynagrodzenia o prognozowany średnioroczny wskaźnik wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych określony w ustawie budżetowej na dany rok kalendarzowy."
Umowa zawierana na 3 lata.
W  Ogłoszeniu o zamówieniu Zamawiający nie przewidział zmianu umowy w stosunku do treści, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy.

2

Odp: Zmiana umowy - ochrona-PN

Można.

3

Przepraszam ale byłam w trakcie edytowania posta kiedy udzieliłeś odpowiedzi.
Pomyliłam się pisząc, że w ogłoszeniu byla informacja dot. możliwości zmiany umowy. Podaliśmy, że Zamawiający nie przewiduje zmiany umowy w stosunku do treści, na podstawie której dokonano wyboru Wykonwcy.

4

A być powinno, spójnie z SIWZ.

5

Przewidziana w specyfikacji zmiana ceny nie jest zmianą umowy.
Na wszelki wypadek zaleca się wpisywać w umowach powiązanie ze specyfikacją.

6

hubal napisał/a:

Moim zdaniem jednak jest.

7

Marcel napisał/a:
hubal napisał/a:

Moim też.

8

Nie rozumiemy się, moja teza odnosiła się przecież do postu #1, a nie swobody zmian w ogóle (pewno zbyt lakonicznie napisałem).
Wiadomo, że jeśli w publicznie ogłoszonej specyfikacji (projekcie umowy) zawrze się precyzyjne zasady zmiany ceny, to potem następuje jedynie obowiązkowe WYKONANIE UMOWY mogące polegać w szczególności na zmianach ceny, co nie jest żadną zmianą umowy. Co więcej - zmianą umowy w takim przypadku mogłoby być odstąpienie od zmian ceny. Można służyć przykładami: wynagrodzenie kosztorysowe za roboty, dostawa energii czy paliw, sami dobrze wiecie, że wyegzekwowanie stałych cen w niektórych zamówieniach jest nierealne i konieczne jest poprawne przygotowanie umowy.
Propozycje #1 idą we właściwym kierunku, a nawet są całkiem niezłe.

9

Hubal no nie do końca powiedz po co byłoby konieczne pisanie o  zmianach  umowy  w ogłoszeniu czy siwz jak wszystkie zmiany można by  wpisać w umowę. Ustawodawca dla jawności nakazał nam wpisywanie zmian w ogłoszenie i SIWZ. I nie radzę wpisywać zmian tylko w umowę pomijając ogłoszenie przy projektach UE. Dla mnie też było logiczne jak piszesz wpisanie w umowę zmian nawet precyzyjne  ale do czasu smile.

10

Droga Nino. W związku z powyższym proszę teraz o opinię, czy Twoim zdaniem przewidziana w umowie zmiana wysokości wynagrodzenia wykonawcy (ceny) w wyniku np.:
a) obmiaru robót (przy robotach budowlanych), lub
b) zmian cen rynkowych paliwa (przy dostawach paliwa), lub
c) zmiany taryf (przy dostawach energii), lub
d) inflacji i rynkowych zmian w oprocentowaniu kredytów (przy zamówieniu kredytu)...
jest zmianą tej umowy czy nie, a jeżeli jest zmianą, to jakie to ma znaczenie dla stron w trakcie wykonywania zamówienia?

11

Hubal ma rację, przy odpowiednich zapisach, podkreślam odpowiednich, aneksy są zbędne i sprawy jak w/w nie wprowadzają zmiany do umowy, zmianą są, ale tak określoną że aneksu nie wymagają smile

12

nina napisał/a:
Marcel napisał/a:
hubal napisał/a:

Moim też.

Moim zdaniem: nie jest. Jest to realizacja jej postanowień.

13

nina napisał/a:

Ustawodawca dla jawności nakazał nam wpisywanie zmian w ogłoszenie i SIWZ

Nina poczytaj dokładnie przepis, a zobaczaczysz że nie masz obowiązku TU i TU.

14

A jesli w siwz był zapis:
"1.Zamawiający przewiduje możliwość waloryzacji ww. wynagrodzenia o prognozowany średnioroczny wskaźnik wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych określony w ustawie budżetowej na dany rok kalendarzowy.
2.Zmiana wynagrodzenia będzie możliwa po złożeniu wniosku przez Wykonawcę w ciągu miesiąca od dnia opublikowania ww. wskaźnika, poczynając od pierwszego dnia pełnego miesiąca po okresie dokonania zmiany"
w ogłoszeniu podaliśmy, że:
"Zamawiający nie przewiduje zmiany umowy w stosunku do treści, na podstawie której dokonano wyboru Wykonwcy

W takim wypadku, na wniosek W możemy podwyższyć stawki ochrony o wskaźnik wzrostu cen?

15 (edytowany przez Nero 2012-02-09 09:43:20)

Ps. czy w takim wypadku powinniśmy i w ogłoszeniu podać że jedank przewidujemy zmiane umowy w przypadku wzrostu wskaźnika cen towarów?

16

Moim zdaniem: Nie. Wystarczy zapis w SIWZ.

17

Czyli aneks do umowy i będzie ok.

18

Moim zdaniem: Tak. Czy "aneks"? jeśli tak stanowi umowa, to jak najbardziej.

19

Miras, jak by nie patrzeć, czy będzie to aneks, czy nie, przy odpowiednich zapisach umownych wychodzi na jedno, i żadnego błędu w obu przypadkach nie będzie.

20

Nero napisał/a:

Czyli aneks do umowy i będzie ok.

Pisania aneksów do umów nikt nie zabrania, jednak czasem szkoda takiej fatygi. Jeśli bowiem z umowy jednoznacznie wynika zmiana (np. automatyczna zmiana ceny), to przecież taką zmianę należy rozumieć jako obowiązującą strony czyli NIEZALEŻNĄ od aneksu, co więcej: taka zmiana nawet nie może zależeć od woli drugiej strony jaką jest podpisanie tego aneksu. Samemu uzależnianiu wprowadzenia wcześniej przewidzianych zmian od podpisania aneksu można postawić zarzut nierównego traktowania wykonawców -  bo jednemu to może chętniej podpiszą niż innemu itd.

21

hubal napisał/a:

Droga Nino. W związku z powyższym proszę teraz o opinię, czy Twoim zdaniem przewidziana w umowie zmiana wysokości wynagrodzenia wykonawcy (ceny) w wyniku np.:
a) obmiaru robót (przy robotach budowlanych), lub
b) zmian cen rynkowych paliwa (przy dostawach paliwa), lub
c) zmiany taryf (przy dostawach energii), lub
d) inflacji i rynkowych zmian w oprocentowaniu kredytów (przy zamówieniu kredytu)...
jest zmianą tej umowy czy nie, a jeżeli jest zmianą, to jakie to ma znaczenie dla stron w trakcie wykonywania zamówienia?

Drogi hubalu smile w tym wypadku się z tobą zgodzę mogą to być zapisy przewidziane w umowie a co do punktu "a" to przecie norma. Ww. wymienionych przypadkach wystarczy takie zapisy w umowie.   A poza tym już dyskutowaliśmy o tym  - http://noweprzetargi.com/forum/viewtopic.php?id=5663 i byłam takiego samego zdania jak wy wszystko było w  umowie ale 50 % moich przetargów to środki z UE i niestety jak są powyżej progów to w ogłoszeniu w DUUE należy wskazać istotne zmiany umowy jak nie to = problemy o których tu nie będę pisać.

22 (edytowany przez nina 2012-02-09 22:46:36)

MIRAS napisał/a:
nina napisał/a:

Ustawodawca dla jawności nakazał nam wpisywanie zmian w ogłoszenie i SIWZ

Nina poczytaj dokładnie przepis, a zobaczaczysz że nie masz obowiązku TU i TU.

no czytałam czytałam MIRAS tylko nie do końca Unia czyta. Dlatego teraz w przetargach ze środków UE i powyżej progów to zmiany przewiduję w ogłoszeniu i SIWZ a jak to są nasze krajowe środki to albo ogłoszenie albo siwz.

23

Zastanawiające.
Tyle że bez konkretów trudno tu dyskutować, a nawet do końca uwierzyć. My też mieliśmy środki unijne i różnorakie kontrole, jednak problemów tego rodzaju nie było.

nina napisał/a:

nie do końca Unia czyta.

Unia??? Tu na dole nie spotkałem się z niczym więcej niż Unia rękami naszych rodaków (poziom rządowy zdaje się autentycznie śledzą obcokrajowcy).

24 (edytowany przez nina 2012-02-10 14:17:47)

Może i trudno uwierzyć ale się zdarzyło i teraz dla świętego spokoju jestem nadgorliwa smile

Dodam jeszcze jak to było w trakcie realizacji zamówienia zostaliśmy skontrolowani przez jednostkę dofinansowującą mieli wątpliwości i zlecili ocenę przetargu (m.in. zmian umownych) zewnętrznej firmie (zespołowi prawnemu) i niby było ok, ale pech chciał, że kontrolę miała jednostka  dofinansowująca z UE i wówczas przyjechali i jedni i drudzy. I znów to samo i ci drudzy mieli wątpliwości i przewertowali wsio włącznie z ogłoszeniem i umową pierniczyli coś o przejrzystości i równym traktowaniu (dotyczyło zmian nie wpisanych w ogłoszenie) i tak mi zostało to w pamięci.