1

Temat: ocena ofert

ofertę składa odział firmy BB. Postawiony warunek: wykonawca wykaże, iż w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał tj. zrealizował, zakończył, także w przypadku świadczeń wykonywanych okresowo lub ciągłych wykonuje, co najmniej dwie usługi wykonania xxxxxxx o wartości nie mniejszej niż xxxxx zł brutto.
Wykonawca dał wykaz :
usługa M i usługa N, ale w referencjach jest napisane: usługę M wykonał oddział BB co składa ofertę, a w referencjach do N jest napisane,że usługę wykonała jakby  central firmy. Uznać że jest ok, czy wzywać do uzupełnienia wykaz o kolejne usługi wykonane przez  oddział BB oraz referencje do tego?

2

Odp: ocena ofert

ewentualną umowę będę podpisywać z oddziałem BB

3

Jest OK, a umowę podpisujesz z "centralą" - nie z oddziałem.

4

z oddziałem

5

Mirasowi chodzi o to, ze masz w umowie wpisac dane centrali a nie oddzialu. Byc moze fizycznie umowe podpisze ktos z oddzialu ale jako Wykonawca z ktorym zostanie zawrata umowa powinna byc podana centrala

6

W praktyce to jedna drużyna smile

7

... jednak w sensie prawnym, wykonawcą jet tylko i wyłącznie "centrala".

8

no właśnie wydaje mi się, że umowę podpisze oddział

9

.... może osoba z oddziału, ale wykonawcą powinna być "centrala". Poczytaj sobie wyrok KIO/UZP 163/09, który to wyrok krytycznie odniósł się do wcześniejszych orzeczeń, przyznających oddziałowi swoisty status wykonawcy (np. UZP/ZO/0-2909/06).

10

No tak, ale co do odpowiedzi na pyt., jest ok.

11

Definicję oddziału przedsiębiorcy zawiera art. 5 pkt 4 ustawy z 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej, zgodnie z którą oddziałem przedsiębiorcy jest wyodrębniona i samodzielna organizacyjnie część działalności gospodarczej, wykonywana przez przedsiębiorcę poza siedzibą przedsiębiorcy lub głównym miejscem wykonywania działalności.
Po prostu oddział nie jest samodzielnym podmiotem.