1

Temat: Podstawa unieważnienia części przetargu.

Przetarg nieograniczony na usługi, krajowy.
Otwarcie ofert w środę.
Przetarg podzielony na 2 zadania, z możliwością składania ofert częściowych.

W projekcie umowy dot. każdej z części, który był integralną częścią SIWZ, Zamawiający zastrzegł sobie prawo do rozwiązania umowy w każdym czasie (z 48h wypowiedzeniem) w przypadku sprzedaży nieruchomości na której ma być świadczona usługa.

No i teraz jest taka sytuacja że obiekt został sprzedany dziś. Czy mogę unieważnić tą część, która dotyczy sprzedanego obiektu, jeśli tak to na jakiej podstawie prawnej? Czy też czekać do otwarcia, zawrzeć umowę i od razu ją unieważnić (absurd!)?

Na tą chwilę wydaje mi się bez sensu kontynuować procedurę i otwierać oferty, jeśli jakieś wpłyną - bo na razie nie ma żadnej.

2

Odp: Podstawa unieważnienia części przetargu.

Postępowanie o udzielenie zamówienia możesz unieważnić na każdym etapie - od jego wszczęcia, czyli od zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu lub od zaproszenia do udziału w postępowaniu, poprzez etap składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, prowadzenia negocjacji, składania ofert, aż do ich oceny i wreszcie wyboru najkorzystniejszej oferty.
Podejmując decyzję o unieważnieniu postępowania, możesz kierować się wyłącznie przesłankami wskazanymi w ustawie Pzp. Katalog przesłanek unieważnienia postępowania zawarty jest w art. 93 ustawy Pzp i jest to katalog zamknięty

3

Odp: Podstawa unieważnienia części przetargu.

No właśnie, i jakoś ciężko mi znaleźć tam dobrze pasującą przesłankę.... sad

Chyba jednak zrobimy to tak, że o sytuacji z nieruchomością powiadomimy ew. Wykonawcę z którym zawrzemy umowę. Bo sytuacja jednak się troszkę skompikowała i dzisiaj obiekt nie został sprzedany, a jedynie został podpisany protokół (i wpłacono kasę). Natomiast akt notarialny będzie za jakiś miesiąc dopiero...