1 (edytowany przez Nero 2012-02-15 09:26:47)

Temat: Umowa na 1 rok (2012/2013)

Jak rozwiązaliście problem odnośnie umów, które zawierane są na przełomie roku? Chodzi mi o umowy obowiązujące np. od 01.06.2012 do 31.05.2013r.
W mojej jednostce, zawierane są takie umowy bardzo często ale problem pojawia się kiedy chcę złożyc wniosek o usługę /dostawę pon. 14.000 do księgowości, w którym Główny Księgowy musi zatwierdzić wydatek jako zgodny z planem finansowym na okres w którym wydatek będzie ponoszony. I tu pojawia się problem , gdyż w 2012 roku nie ma jeszcze sporządzonego planu finansowego na następny - 2013 rok.
Jak tą sprawę rozwiązaliście u siebie?
(dodam, ze jesteśmy jednostką budżetową)

2

Odp: Umowa na 1 rok (2012/2013)

Umowę wprowadzić do Wieloletniej prognozy finansowej
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=9196

3

Dokładnie, i po sprawie.

4 (edytowany przez Nero 2012-02-15 13:51:47)

Chodzi Wam o art. 228 ustawy o finansach publicznych? z tym że dotyczy on jednostek samorzadu terytorialnego a nie jednostkiu budżetowej.

5

Jednostka budżetowa pokrywa swe  wydatki bezpośrednio z budżetu. Czy kierownik ma pełnomocnictwo do zawarcia  umowy wieloletniej. Powinna być zgoda jst na zaciągniecie takiego zobowiązania.

6

Powinno to być upoważnienie organu stanowiacego np. rady gminy dla wójta, burmistrza , prezydenta do przekazania uprawnień kierownikom jednostek organizacyjnych zaciagania zobowiązań, ktorych realizacja  w roku budżetowym i w latach następnych jest niezbędna do zapewnienia ciągłości działania jednostkii z których wynikające płatności wykraczają rok budżetowy - art.228 ust. 2 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych.
Czyli wójt, burmistrz, prezydent mając takie upoważnienie  swojej rady, może (ale nie musi) takie uprawnienie przekazać kierownikowi podległej jednostki budzetowej.

7

Jest takie pismo Ministra Finansów sygnatura ST1-4834-664/2006 z dnia 2006-06 - 09. Ogólne założenia nie uległy zmianie - ale nie wiem, czy jakieś konkretne przepisy się nie zmieniły w międzyczasie

8

karolk napisał/a:

Powinno to być upoważnienie organu stanowiacego np. rady gminy dla wójta, burmistrza , prezydenta do przekazania uprawnień kierownikom jednostek organizacyjnych zaciagania zobowiązań, ktorych realizacja  w roku budżetowym i w latach następnych jest niezbędna do zapewnienia ciągłości działania jednostkii z których wynikające płatności wykraczają rok budżetowy - art.228 ust. 2 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych.
Czyli wójt, burmistrz, prezydent mając takie upoważnienie  swojej rady, może (ale nie musi) takie uprawnienie przekazać kierownikowi podległej jednostki budzetowej.

Dokładnie...

9

Czy powyższe dotyczy też samorządowej instytucji kultury mającej osobowość prawną ?
W urzędzie powiedzieli mi, że nie wciąga się jej Wieloletni Plan i gdy chciałam zawrzeć umowę na 3 lata na ciepło, to stwierdzono, że bezpieczniej będzie, na 1 rok
Co sądzicie?

10

Ok, ale czy w przypadku dostaw arytkułów biurowych, komputerowych, czy druków ten zapis ma zastosowanie czy nie jest to dostawa niezbędna do zapewnienia ciągłości działania jednostkii z których wynikające płatności wykraczają poza rok budżetowy?
Rozumiem, że jeśli chodzi o zapewnienie np. ciepła, czy energii taki zapis ma rację bytu ale co do artykułów biurowych lub np. środków czystości , sama nie wiem?

Do jakich postepowań stosujecie ten zapis dot. niezbędnego zapewnienia ciągłości działania jednostki?

11

nero:  art 228 ust 1 zawiera 2 punkty:
1. Uchwała w sprawie wieloletniej prognozy finansowej może zawierać upoważnienie
dla zarządu jednostki samorządu terytorialnego do zaciągania zobowiązań:
1) związanych z realizacją zamieszczonych w niej przedsięwzięć;
2) z tytułu umów, których realizacja w roku budżetowym i w latach następnych
jest niezbędna do zapewnienia ciągłości działania jednostki i z których
wynikające płatności wykraczają poza rok budżetowy.

Nie zapominajmy o ust 1 pkt 1, który dotyczy wszystkich PRZEDSIĘWZIEŃ, np projekty, zadania wieloletnie, projekty unijne itp

12

Ale czy ten zapis nas dotyczy, my nie jesteśmy jednostką samorządu terytorialnego a wymiarem sprawiedliwości - jednostką budżetową.

13

Nero napisał/a:

Ale czy ten zapis nas dotyczy, my nie jesteśmy jednostką samorządu terytorialnego a wymiarem sprawiedliwości - jednostką budżetową.

Pracuje w jst, więc jeśli chodzi o sądy to nie orientuję się za bardzo, ale np agencje mogą zaciągać zobowiązania zobacz art 21 ust 5-9.
jeśli chodzi o budżet państwa to jest też Wieloletni Plan Finansowy Państwa, w ustawie budżetowej też są zadania wieloletnie. Powinien więc być jakiś odpowiednik rozwiązań jst

14

a jak w samorządowych instytucjach kultury? ktoś wie?