1

Temat: Energia elektryczna - nowe stawki

Czy ustalenie nowych niższych stawek za energie elektryczną w drodze porozumienia z obecnym dostawca energii może zostać ustalone bez stosowania procedur?

2

Odp: Energia elektryczna - nowe stawki

Nie może!
Dostawa energii elektrycznej jest zamówieniem publicznym. Na dystrybucje, przesył można zrobić wolną rękę

3

Wszystko zależy na czym dokładnie miała by polegać ta zmiana, kiedy była zawarta umowa i co znajduje się w warunkach umownych, ja jestem innego zdania niż doris i jakoś na pewno idzie to zmienić.

4

Jeśli będzie to nowa umowa to musi się przeprowadzić postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego. Jak inaczej sobie wyobrażasz to marcel? chciałabym poznać opinię.

5

Umowy pozostają bez zmian. Zmianie ulega stawka za kWh tyle ze nie w górę a w dół. Umowa przewiduje zmiany w przypadku zmian taryfy. Nie do końca przekonany jestem czy zmiana stawki w wyniku porozumienia jest zmianą taryfy.

6

To jest do przyjęcia, dlaczego mam płacić więcej skoro firma z którą mam podpisaną umowę obniża koszty poboru energii.

7

jarosław napisał/a:

Umowy pozostają bez zmian. Zmianie ulega stawka za kWh tyle ze nie w górę a w dół. Umowa przewiduje zmiany w przypadku zmian taryfy. Nie do końca przekonany jestem czy zmiana stawki w wyniku porozumienia jest zmianą taryfy.

Jarosław spokojnie możesz, jak pisał marcel.

8

To jest tak samo jak wykonawca ma wartość zamówienia wykonać za 100 000 zł a wykona za 90 000 smile, wiadomo że w praktyce tak nie jest, ale to przykład, przecież zamawiający nie będzie na siłę płacił tych 10 000, z drugiej zaś strony żadna kontrola się nie przyczepi, a jeszcze pochwali smile.

9

tyle ostatnio mówi się  o przetargach na energie ale tak naprawde to nie wiem czy mam obowiązek ogłaszać przetarg ( chodzi o gminę ) skoro mam zawarte umowy?Z czego wynika ten  obowiązek przetargu na energię?

10

Jak umowy są zawarte i jeszcze obowiązują to nie ma żadnych przesłanek aby je rozwiązywać.

11 (edytowany przez nina 2012-02-17 17:56:58)

Ada napisał/a:

tyle ostatnio mówi się  o przetargach na energie ale tak naprawde to nie wiem czy mam obowiązek ogłaszać przetarg ( chodzi o gminę ) skoro mam zawarte umowy?Z czego wynika ten  obowiązek przetargu na energię?

A wynika to z tego że ceny energii zostały uwolnione, ale nie ogłaszaj żadnych przetargów jak masz umowy na czas nieokreślony. Ogłosisz jak zawrzesz nowe umowy a kwota przekroczy 14 000 euro. Ale tylko w stosunku do nowych umów starych nie ruszaj.

12

poważnie jeśli mamy zawarte umowy na czas niegoraniczony na które nie było przeprowadzane żadne postepowanie możemy nie przeprowadzac postepować przetargowych tylko pozostać przy tych umowach...

13

Możecie, chyba że są na tyle niekorzystne, to można spróbować rozwiązać i przeprowadzić postępowanie.

14

w postępowaniu przetragowym na zakup energii elektrycznej czego powinnam żądać oprócz ceny za 1 kWh, czy jeszcze jakieś opłaty stałe dla sprzedazy energii? czy opłaty stałe posiada tylko dystrybucja.

15

cena za 1 kWh.

16

czyli przy sprzedaży energii nie nma opłat stałych......

17

Najlepiej dwa formularze, ofertowy i cenowy a w cenowym:
Energia elektryczna czynna - [kWh]               
    2) Opłata handlowa (za obsługę rozliczenia odbiorców )  - [zł/m-c]               
    Razem sprzedaż energii  (1+2)               
    3) Składnik zmienny stawi sieciowej [zł/kWh]               
    4) Składnik stały stawki sieciowej  - [zł/kW/m-c]               
    5) Stawka opłaty przejściowej - [zł/kW/m-c]               
    6) Stawka jakościowa [zł/kWh]               
    7) Opłata abonamentowa dystrybucji - [zł/m-c]               
    Razem dystrybucja energii (3+4+5+6+7)               
    Ogółem sprzedaż i dystrybucja   
W ofertowym łączna cena oferty przez okres realizacji zamówienia, kwota przeniesiona z formularza cenowego smile

18

Co do przetargu to tylko jeżeli chcemy zmienić umowę/umowy a to może być konieczne kiedy okaże się że ceny są b. wysokie w porównaniu z propozycją rynku.

Ale polecam w pierwszej kolejności zwrócenie się do swojego dostawcy z wnioskiem o obniżenie stawki za kWh energii czynnej i opłaty handlowej. Efekt może być zaskakujący smile

19

Jeżeli ceny nie są konkurencyjne wówczas postępowanie jest wskazane.

20

quote=Marcel]Najlepiej dwa formularze, ofertowy i cenowy a w cenowym:
Energia elektryczna czynna - [kWh]               
    2) Opłata handlowa (za obsługę rozliczenia odbiorców )  - [zł/m-c]               
    Razem sprzedaż energii  (1+2)               
    Zastanawiam się od czego uzalezniona jest opłata handlowa, ponieważ u nas będziemy przeprowadzać jedno postępowanie dla Urzędu i jednostek, wiec zostanie podpisanych kilkadziesiątcie umów. Czy w takim przypadku wykonawca powinien wskazać tyle opłat stałych ile przewiduję faktur (czyli dla każdej jednostki np. szkoły) oddzielna opłata stała?

21

Opłata handlowa naliczana jest od każdej umowy, a umowy z reguły są na każdy licznik.

22

czyli tak jak myślałam opłatę stałą wykonawcy muszą podac do każdego licznika, czyli do każdej z wystawionych faktur, ale chyba zasadne jest żądanie w przetargu opłaty stałej, gdyż jeśli zażądamy tylko ceny za 1 kWh, to dostawca będzie mógł zawyżyć cenę opłata stałą.
Chociaż widziałam bardzo dużo przetargów, gdzie żąda sie tylko ceny za 1 kWh, a nie ma mowy o opłacie stałej. Zastanawiałam się jeszcze,czy można żądać wliczenia tej ceny w kWh, ale nie ma takiej możliwości

23

A opłata stała 17 zł to rocznie 204 zł razy np 30 to już daje konkretne pieniążki smile Co do składników cenowych sprzedaży energii warto skonsultować to z "elektrownią"

24

czyli mogą być jeszcze inne opłaty za sprzedaż energii?

25

Czytając fakturę można mocno się zastanawiać o co tam chodzi, tyle jest tych pozycji. Mnie elektrownia podała które ze składników to opłaty za energię a które za dystrybucję. Opłata za energię czynną i opłata handlowa to opłaty za dostarczany prąd. Pozostałe składniki to tzw dystrybucja.
O szczegółach rozmawiaj z fachowcami którzy się na tym znają smile