1

Temat: Jaki wybrać tryb PN czy WR?

Witam,  czy można podzielić zamówienie na dostawę mebli na dwa odrębne zamówienia, tj. na 1) meble biurowe (czyli zwykłe, klasyczne biurka, szafki itp.) i 2) meble na sale rozpraw (tj. stół sędziowski, ławy dla stron utp.), gdzie wartość każdego z tych zamówień nie przekracza kwoty 14.000 euro ale jeśli je zsumujemy, niestety już tak.

czy można dokonać powyższego podziału zamówienia ze względu na specyfikę i rodzaj przedmiotu czy meble to meble i powinno być 1 postepowanie?

I drugie pytanie:
czy meble mogą być zakupione w procedurze ZOC czy raczej PN?

2

Odp: Jaki wybrać tryb PN czy WR?

Hubal, Marcel, Miras, Doris, Psz, Karolk, Nina ... where are you.....

3

1. Rozważając szacowanie razem czy oddzielnie mówimy o np. PN lub poza ustawą a nie wolną ręką, gdzie robimy ogłoszenie o udzieleniu itd....

2. Jak dla mnie to :
- można 2 postępowania;
- jedno z podziałem na 2 części
przy zastosowaniu art. 32.4 pzp

4

efigy007 napisał/a:

2. Jak dla mnie to :
- można 2 postępowania;
- jedno z podziałem na 2 części
przy zastosowaniu art. 32.4 pzp

Czyli mogę zrobić zapytanie cenowe poniżej 14.000 euro na dostawę mebli biurowych i drugie zapytanie pon. 14.000 euro na dostawę mebli do sal rozpraw?

5

niezależnie od trybu jaki wybierzesz, gdy te dwie części będą poniżej 14 tyś. eu to i tak powinny być szacowane razem jak wspomniałem wcześniej i przeprowadzone w trybie zgodnym z ustawą PZP.

6

Nero napisał/a:

wartość każdego z tych zamówień nie przekracza kwoty 14.000 euro ale jeśli je zsumujemy, niestety już tak

Czyli szacunek  musi być razem.
A czy procedura ZOC (zapytanie do 5 firim) jest praktywkowana w tym przypadku czy raczej PN?

7 (edytowany przez efigy007 2012-02-22 09:19:38)

ja osobiście najczęściej stosuję PN,
ale na meble niektórzy też robią ZOC
wystarczy spojrzeć na ogłoszenia na portalu uzp

8

Trochę się waham co do wyboru trybu.
Wygodniej jest mi zastosować ZOC gdyż zaproszenie wyślę do znanych mi 5 firm, z którymi dotychczas wspólpracowaliśmy i wiem jak wykonują swoją pracę, niż wysyłać w świat zamówienia (PN) i wybrać jakąś obcą firmę.

9

W tym wypadku PN, nie dzielić a oszacować łącznie, (dopuszczalne składanie ofert częściowych), lub jedno postępowanie na całość, ehh..., ZOC też możecie jak wam wygodniej smile

10

Ja prawie jak Marcel, jedynie co do trybu mogą być wątpliwości. Chodzi o te ?ustalone standardy? z definicji ustawowej - nie jestem przekonany czy są ustalone czy nie.

11

Można na 100% ZOC.