1

Temat: okresowy brak zabezpieczenia należytego wykonania umowy

Z powodu dwukrotnego przesuwania terminu realizaci zamówienia (aneksami) przeoczyłam fakt, że skończył się termin ważnosci zabezpieczenia należytego wykonania umowy w formie gwarancji ubezpieczeniowej. Oczywiscie niezwłocznie po odkryciu tego faktu dokument został uzupełniony. Niemniej jednak została miesieczna "dziura" w zabezpieczeniu. W tym czasie nie wystąpiła żadna sytuacja skutkujaca koniecznoscią skorzystania z zabezpieczenia (ale był to przetarg unijny i zabezpieczenie było obowiazkowe).
Co mi grozi (ze strony organów kontrolnych) w przypadku stwierdzenia tej nieprawidłowosci?

2

Odp: okresowy brak zabezpieczenia należytego wykonania umowy

A czy wykonawca ma obowiązek wnosić nową lub przedłużać w wyniku przedłużenia prac?, nie sądzę.

3

Wydawało mi się, że zabezpieczenie musi być złożone na cały okres realizacji zamówienia. Mylę się?

4

Trochę tak.

5

No jest złożone, ale jak prace się przedłużą to już inna kwestia.

6

Już się przedłużają i przez nieuwagę, niestety, zrobiła się dziura w zabezpieczeniu (nie ma ciągłosci zabezpieczenia). Co prawda okres bez zabezpieczenia minął bez potrzeby korzystania z niego, a teraz jest już nowe. Czy tak jest OK?

7

Nikt się do tego nie powinien przyczepić.

8

Dzięki!