1

Temat: utrzymanie terenów zieleni i zakup potrzebnych materiałów

Witam,
Czy zamówienie na usługę utrzymania terenów zieleni powinnam oszacować łącznie z zakupem niezbędnych do wykonania usługi materiałów (tj. kwiatów, krzewów, innych roślin, środków ochrony roślin, kompozycji kwiatowych itp)? Być może mogłabym to rozdzielić?
Dotąd traktowałam to jako jedno zamówienie. W przetargu Wykonawca miał podać miesięczną cenę za wykonanie usługi i dodatkowo miał kwotę (np. 30 000 zł) na zakup potrzebnych materiałów.
Nie mogę wymagać aby Wykonawca ujął koszt zakupu materiałów w cenie miesięcznej usługi ponieważ osoba merytoryczna nie jest w stanie określić ilości i rodzaju potrzebnych materiałów. Padła natomiast propozycja aby usługę zlecić w trybie przetargu, natomiast materiały kupować poza Pzp (wartość materiałów jest mniejsza niż równowartość 14 tys. euro).
Dziękuję za wszelkie uwagi

2

Odp: utrzymanie terenów zieleni i zakup potrzebnych materiałów

Materiały możecie zakupić w wew. procedurze do 14 000, natomiast usługa utrzymania terenów to już swoją drogą.

3 (edytowany przez nina 2012-03-05 16:49:45)

Marcel napisał/a:

Materiały możecie zakupić w wew. procedurze do 14 000, natomiast usługa utrzymania terenów to już swoją drogą.

Marcel ale czy nie jest tak,  ze należy zsumować usługę utrzymania zieleni z dostawami kwiatów.  Jak dla mnie to trzeba i ja sumuję.

4

Jest, ale zależy  co kupujesz i to jest istota sprawy, jak będę chciał kupić przyczepkę do wywozu skoszonej trawy to też sumujesz?

5

Przyczepki nie należy traktować jako materiał.
Ja bym radził tak: szacowanie łączne obowiązkowo, potem zadania można stosownie rozdzielić lub można jak nina, wtedy do wycen zadać jakieś PRZYKŁADOWE ilości (ale jednoznaczne), zastrzec możliwość zmian, zalecane ustalenie granicznych wartości umownego wynagrodzenia.
To byłoby na tyle.

6

Marcel napisał/a:

Jest, ale zależy  co kupujesz i to jest istota sprawy, jak będę chciał kupić przyczepkę do wywozu skoszonej trawy to też sumujesz?

Marcel ale dałeś z tą przyczepką smile

7

Ja wpisałam w siwz w opisie przedmiotu zamówienia- obsadzanie roślinami sezonowymi. W umowie jest zapis, że wykonawca bedzie dokonywał sezonowych obsadzeń . Rośliny zakupi po uzgodnieniu z zamawiającym. I mam max kwotę jaka może na to przeznaczyć. Oczywiście dołącza wykonawcy faktury potwierdzające zakup.