1

Temat: czy mogę sie posłużyć wynikami z przetargu sąsiedniej gminy

Przystępuję do szacowania wartości zamówieni,a przedmiotem ma być demontaż transport i utylizacja wyrobów zawierających azbest z terenu gminy. Szukałam podobnych rozstrzygnięć przetargów na BZP. U nas usługa polegać będzie na demontażu transporcie i utylizacji azbestu z 3 obiektów, i na  transporcie i utylizacji z 6 obiektów. W znalezionych na BZP ogłoszeniach przedmiot zamówienia w większości zgadza z moim,wiadomo są różne ilości, jednak ceny osiągnięte w przetargu  są  za całe zamówienie,czyli demontaż transport i utylizacja+ transport i utylizacja. Określając  potrzebuję cen  osobno za demontaż, transport i utylizację i osobno za transport i utylizację.
Znalazłam takie opublikowane powiadomienie o wyborze oferty: w przetargu brało udział 8 firm( przedmiot zamówienia mi się zgadza) i ładnie rozpisane są kwoty brutto  za wszystko osobno, czyli osobno za demontaż transport i utylizację i osobno za transport i utylizację. Przetarg ten robiła w zeszłym roku gmina z naszego powiatu. czy ja mogę ceny zaoferowane w przetargu  u nich potraktować jako badanie rynku  uśrednić, uwzględnić wskaźnik wzrostu cen towarów  i usług i na podstawie tego określić swój przedmiot zamówienia?

2

Odp: czy mogę sie posłużyć wynikami z przetargu sąsiedniej gminy

A czy nie będzie lepiej przedzwonić do tych firm, wystarczy np. do trzech i uzyskać informację co do cen, zrobić notatkę służbową i oszacować na tej podstawie?, wszak ceny mogły się zmienić.

3

NIE LEPIEJ.
Popieram ostatni pomysł z #1, a nawet zalecam! Z wielu powodów.

4

hubal napisał/a:

NIE LEPIEJ.
Popieram ostatni pomysł z #1.

Ja też

5

chyba pozostanę przy swoim pomyśle, bo jak dzwonię to wszyscy mówią że transport liczą od kilometra więc nie będę w stanie go  określić bo firmy mogą być  i "zza miedzy" ,albo i  z końca świata   smile
w tym przetargu którym chcę się posłużyć ceny za transport i utylizację są dość zbliżone, a ich odległości naprawdę różne

6

No i PO CO ludziom zawracała głowę?! Nigdy nie rozumiem

7

oj Hubal bo chciałam się dowiedzieć i upewnić  a dzwoniłam po firmach dopiero po tym jak Marcel mi odpowiedział.
zresztą jak na forum zadam jakieś pytanie może nawet i głupie to zawsze czegoś się dowiem albo  upewnię bo naprawdę DUŻO mi pomagają wasze odpowiedzi.
Pozdrawiam i dzięki za wyrozumiałość smile

8

Ale przynajmniej sprawdziła i teraz wie jak postąpić, każda opcja warta sprawdzenia.

9

Nie zgadzam się. Tu akurat bez sprawdzania było wiadomo, że będzie procedura z udziałem BZP (nieprawdaż?), do niczego więcej przedmiotowe wysiłki nie służą.

Ponadto jest jeszcze kwestia wiarygodności. Dla mnie zdecydowanie bardziej wiarygodne są konkretne wyniki konkretnego postępowania (choćby wspomniane w #1) niż nie zobowiązujące rozmowy telefoniczne ad hoc.

10

Tak czy tak, ma być należycie.