1

Temat: Nie podpisany formularz cenowy

Witam.

Przetarg na dostawę poniżej progów. Dostawa jednorazowa w ciągu 12 dni.

W ofercie Wykonawca ma podpisany  formularz ofertowy gdzie znajduje się ogólna cena netto i brutto oferty, oświadczenia. formularz cenowy w którym jest wyceniony cały asortyment  Nie został przez Wykonawcę podpisany. Co zrobić z tym fantem?

pozdrawiam

2

Odp: Nie podpisany formularz cenowy

Trudno tu wyrokować, a za mało szczegółów. Jest na przykład istotne czy gdzie indziej cena jest podpisana i czy ma powiązanie z problemowym formularzem, jakie znaczenie ma formularz itd.
Praktycznie są możliwe 2 kierunki:
1. odrzucić
2. nie odrzucić (zwłaszcza gdy zależy nam na ofercie).

3

Raczej jednak odrzucić, uznać taką ofertę, .... nie bardzo.

4

Dostawa artykułów hydraulicznych. realizacja 12 dni od daty zawarcia umowy.
Formularz ofertowy gdzie znajduje się cena oferty został podpisany.
W formularzy cenowym znajduje się spis artykułów (ok. 60)  i ich ilość a każdy z nich wykonawca miał wycenić. Znajduje się w nim też Suma brutto i netto  wszystkich artykułów która miała dodatkowo być przeniesiona do form. ofertowego.

Oferta nie jest najkorzystniejsza cenowo, jest w srodku stawki. Jaki artykuł wchodzi tutaj w grę? Pierwszy raz mam taką sytuację.

pozdrawiam

5

Jaki był sposób obliczenia ceny, czy ceny jednostkowe do czegoś  potrzebne, czy dostawy według cen jednostkowych,  dużo niewiadomych.

6

Sposób obliczenia: na podstawie formularza cenowego. Wykonawca oblicza cenę w formularzu cenowym, gdzie jest cały asortyment, wycenia każda pozycję i podaje sumę całości i ją przenosi do form. ofertowego.

Form. cenowy :
                                       ilość szt       wartość brutto 
1. zawór ....                     100
2. ......                                 .....
...
50. .....                               ...

Szuma          netto              brutto           ..........................

Dostawa według cen w formularzu cenowym. Dostawa wszystkiego w ciągu 12 dni.

7

Ja podtrzymuję swoje powyższe stanowisko.

8

W takim razie ja przeciw.
W końcu nie ma obowiązku podpisywania każdej strony oferty czy innego dokumentu, w zasadzie wystarcza 1 podpis. Ponadto rozważany  formularz jest pomocniczy, zaś podstawowa cena jest jak rozumiem we właściwym miejscu, czyli na formularzu oferty i nie  budzi wątpliwości. W sumie mamy niedoskonałość formy, a NIE TREŚCI, więc nie ma podstawy odrzucać.

Najlepiej więc zostawić jak jest.

9

Ryzykowne posunięcie kolego hubal.

10

Jak hubal. Zostawić.

11

Jestem skłonna aby zostawić.