1

Temat: kiedy wezwanie do wyjaśnienia, a kiedy do uzupełnienia?

Jak to jest z tym wezwaniem do wyjaśnień i do uzupełnień?
1) Czy co do zasady każdego wykonawcę, który ma coś ?nie tak? w ofercie wzywam do wyjaśnień? A jeżeli ze złożonych wyjaśnień wykonawców wyjdzie, że muszę ich wezwać jeszcze do uzupełnień, to dopiero (w drugim wystąpieniu) ich wzywam?
2) A jeśli od razu wiem, że brakuje dokumentu lub dokument jest wadliwy, to czy nie powinnam już w pierwszym wystąpieniu do wykonawcy wezwać go do uzupełnień (np. wadliwe pełnomocnictwo , czy brak oświadczenia z art. 24 ust. 1 pkt 2 osoby fizycznej)?
3) Czy wyjaśnienia muszą być na piśmie (tzn. dostarczone do Zamawiającego w oryginale), czy mogą zostać przesłane faxem?
4)Nie do końca jestem pewna czy w przypadku, gdy wykonawca złożył oświadczenie, że kierownik budowy ma wymagane uprawnienia, a z dołączonych kopii uprawnień wynika, że są one niewystarczające, to czy powinnam wzywać do wyjaśnień, czy może od razu do uzupełnienia. Albo gdy wykonawca złożył referencje z których nie wynika, że roboty dotyczyły dróg (a tego wymagałam)? czy wezwać na początku do wyjaśnień, a później do uzupełnień, czy od razu żądać uzupełnienia oferty?

Pozostając z nadzieją, że rozwiejecie moje wątpliwości

K.

2

Odp: kiedy wezwanie do wyjaśnienia, a kiedy do uzupełnienia?

1. wzywasz do wyjaśnień jeżeli jest taka potrzeba nie ma schematu kiedy to zrobić każda sprawa jest inna, po wyjaśnieniach możesz wezwać do uzupełnienia.
2. jeżeli wiesz od razu że czegoś brak, lub dok. jest wadliwy to oczywiście wzywasz, w tym wypadku raczej nie ma co wyjaśniać, typu: "dlaczego Pan, Pani nie załączył/a pełnomocnictwa?"
3. Mogą być przesłane faksem jeżeli dopuszczono taką formę porozumiewania się.
4. Jeżeli z innych złożonych dok. wynika że coś jest nie tak, jest to oczywiście podstawą aby wezwać wykonawcę do wyjaśnień.

3

Odp: kiedy wezwanie do wyjaśnienia, a kiedy do uzupełnienia?

Piękne dzięki