1

Temat: unieważnienie

powiedzcie mi na podstawie jakiego art. unieważnić postępowanie po otwarciu ofert jeśli się okazało że nie ma kluczowej informacji w opisie przedmiotu zamówienia?

2

Odp: unieważnienie

93.1.7

3

i czy bez problemu mogę na drugi dzień po unieważnieniu ogłosić kolejny już z tą informacją?

4

To zależy czy postępowanie powyżej czy poniżej progów UE.

5

ponizej

6

To odwołanie nie przysługuje.

7

czyli należy ocenić oferty, wyłonić wykonawcę i unieważnić na podstawie 93.1.7. tylko muszę to dobrze uzasadnić, tłumacząc że nie została podana informacja w opisie przedmiotu zamówienia. Tylko sprawdziłam oferty i nie ma wykazu usług, czyli jeszcze przed wyłonieniem i unieważnieniem muszę go wezwać? czy jak już wiem że zostanie unieważnione to nie wzywam?

8

"Powinieneś unieważnić postępowanie, gdy jest ono obarczone wadą uniemożliwiającą zawarcie ważnej umowy w sprawie zamówienia publicznego.
Jednak to na Tobie, jako zamawiającym, ciąży obowiązek oceny, czy nastąpiło naruszenie przepisów, które w przypadku zawarcia umowy powodują jej nieważność. Wada ta musi być nieusuwalna i wywierać taki wpływ na umowę w sprawie zamówienia publicznego, który powoduje jej bezwzględną nieważność (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 16 stycznia 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 1510/08)."

9 (edytowany przez Hrabal 2012-03-16 12:48:23)

Moim skromnym zdaniem niewłaściwy opis przedmiotu zamówienia nie wyczerpuje przesłanki mówiącej o tym, że postępowanie jest obarczone wadą uniemożliwiającą zawarcie ważnej umowy w sprawie zamówienia publicznego. Umowa będzie ważna i będzie dotyczyła zakresu jaki opisał zamawiający w SIWZ. A to, że wykonywany zakres będzie odbiegał od faktycznych potrzeb zamawiającego jest winą jego samego. Nie ma przesłanki unieważnienia postępowania z powodu nieopisania przez zamawiającego przedmiotu zamówienia w sposób wyczerpujący. Przynajmniej ja tak podchodzę do przedstawionego problemu. Okrutne, ale prawdziwe.

10

Oczywiście, to już sobie musi przeanalizować sam pytający, Hrabal słusznie zauważa.

11

Eliza- czy był jakiś wykonawca na otwarciu ofert?

12

nie żadnego nie było, ale były telefony od wykonawców

13

A co to za znaczenie czy był czy nie, liczy się sedno sprawy, jakiej (ważnej), informacji zabrakło w SIWZ!

14

@Marcel - ma - 93.1.4.

15

psz napisał/a:

@Marcel - ma - 93.1.4.

Jeśli wszystkie ceny przekraczają budżet to nie ma problemu. Ale myślę, że jest to niezależne od tego czy na otwarciu był jakikolwiek wykonawca.