1

Temat: Zatwierdzenie wyniku postępowania

Cześć 14 protokołu. Wpisuję tam komisję przetargową i ona ma się podpisać, tylko powiedzcie co zrobić jeśli przewodniczący komisji jest powołany zarządzeniem, w dniu otwarcia ofert jest w pracy ale już w dniu wylonienia jest na wolnym(27.02.2012), data zatwierdzenia protokołu przez kierownika zamawiającego wpisuje datę z ogłoszenia o udzielenie zamówienia które przesłałam do BZP(13.03.2012), tylko że w tym dniu nie było przewodniczącego i nie ma jak się podpisać, czy w takim razie kierownik zamawiajacego może podpisać protokół w dniu kiedy przewodniczący wrócił z urlopu(22.03.2012)? i taką datę wpisać Zatwierdzenie wyniku postępowania? czy to troszkę nie za długo?

2

Odp: Zatwierdzenie wyniku postępowania

Czy macie regulamin udzielania zamówień i pracy komisji ?

3

nie sad

4

Art. 19,20,21 Pzp - o komisji.

5

tak tylko że w tych art. nie ma odpowiedzi na moje pytanie sad

6

Wydaje mi się, że skoro przewodniczący był nieobecny w trakcie zatwierdzania wyniku postępowania to się nie podpisuje na protokole w sekcji 14. Komisja w niepełnym składzie zwraca się do kierownika zamawiającego o zatwierdzenie wyniku i po sprawie. Z przepisów ustawy (ani Waszych, bo ich nie macie) nie wynika, że komisja podejmuje decyzje tylko w pełnym składzie. Jeśli obecność przewodniczącego komisji nie jest nieodzowna można procedować bez niego. A jeśli jest to trzeba było czekać, ewentualnie zwrócić się o wyznaczenie zastępstwa.

7

Eliza09 napisał/a:

tak tylko że w tych art. nie ma odpowiedzi na moje pytanie sad

Kierownik zamawiającego powołuje komisję, a komisja przedstawia kierownikowi propozycje wykluczenia, odrzucenia, wyboru oferty najkorzystniejszej, unieważnienia.
Kierownik określa także tryb pracy oraz zakres obowiązków.
Jeżeli wartość zamówienia jest mniejsza niż progi unijne to kierownik może powołać komisję.