1 (edytowany przez fifi 2012-03-20 12:33:00)

Temat: Kosztorys przy wynagrodzeniu ryczłtowym

W SIWZ żądałam dołączenia do oferty Kosztorysu uproszczonego, cena za wykonanie zamówienia jest ryczałtowa. Jedna z Firm składając ofertę złożyła niekompletny Kosztorys uproszczony, składający się z 2 stron gdzie inne mają po 50 stron i są rzetelnie sporządzone.
Główny problem to to, że Zamawiający odpowiadając na zapytania oferentów dodał sporo pozycji do przedmiaru  i mamy obawy czy Wykonawcy składając oferty uwzględnili udzielone odpowiedzi ponieważ zwiększył się zakres zamówienia. Nie mając właściwego Kosztorysu uproszczonego nie możemy zweryfikować co cena Wykonawcy zamówienia obejmuje a czego nie.
Moje pytanie jest takie czy:
1. jeśli Kosztorys jest tylko pomocniczy a wynagrodzenie ryczałtowe to jeśli jedna z firm złożyła niekompletny Kosztorys to czy zostawić tą ofertę i uznać, że Wykonawca w cenie ujął cały zakres zamówienia
czy
2.  odrzucić ofertę z niepełnym Kosztorysem jako niezgodną z SIWZ, gdzie wymagałam Kosztorysu i Wykonawca mi go nie złożył w całości tylko mały kawałek??

2

Odp: Kosztorys przy wynagrodzeniu ryczłtowym

Ryczałt to ryczał, jak bym zostawił jak jest, ma wykonać zamówienie bez względu na sposób obliczenia ceny.

3

Zgadzam się Marcelem. Wasze zadanie to, aby w trakcie realizacji zamówienia  przypilnować, żeby Wykonawca wykonał robotę budowlaną zgodnie z zakresem przez was określonym.

4

Kosztorys przy ryczałcie jest rzeczywiście dokumentem pomocniczym, choć nie zawsze. Zależy jaki charakter temu kosztorysowi nadał zamawiający w SIWZ.
W wyroku z dnia 26 września 2011 r., sygn. akt KIO 1803/11 Krajowa Izba Odwoławcza postanowiła:
"Następnie Izba podkreśla, że ryczałtowy charakter ceny nie zwalnia wykonawców z obowiązku składania ofert, których treść w pełni odpowiadała będzie wymaganiom zamawiającego i potwierdzała zgodność z siwz w zakresie w dokumencie tym wymaganym, również w odniesieniu do przygotowanego kosztorysu ofertowego. W zależności od woli zamawiającego i konkretnych postanowień siwz, w danym postępowaniu kosztorys ofertowy może stać się nie tylko środkiem obliczenia ceny, źródłem cen jednostkowych i podstawą rozliczenia robót, ale także źródłem zobowiązania wykonawcy (jego opisem)"

5

fifi napisał/a:

1) niekompletny kosztorys  2) uproszczony, składający się 3) z 2 stron gdzie inne mają po 50 stron i 4) są rzetelnie sporządzone.

2+3+4 to mało istotne argumenty (można zastanawiać się co to znaczy ?uproszczony? i jaki ma być w ogóle)
1) warto po prostu wyjaśnić, czy wobec tego wykonawca ma świadomość zakresu i naprawdę zobowiązuje się wykonać to co w specyfikacji czy tylko jak w kosztorysie.

6

Wiem wiem, nie napisałam w SIWZ w jakim celu wykonawcy mają złożyć kosztorys uproszczony i do czego będzie mi on potrzebny (dzięki karolk za wyrok, rozjaśnił mi sytuację). A jeśli chodzi o podpowiedź hubala już wezwałam do wyjaśnienia czy zaoferowana cena uwzględnia wszystkie czynniki czyli to co zawierała SIWZ i odpowiedzi na udzielone zapytania.
Marcel i alex, będziemy pilnować aby wykonawca wykonał zamówienie zgodnie z naszymi wymaganiami.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam:)