Temat: dzielenie zamówienia przy zakupach do 14000 euro
Witam,
Mam do Was pytanie, jak to jest z zakupami do 14000 euro. Czy jeżeli w palnie zamówień dana komórka zapisała mi tak: zamówienie xxx - szacunkowa wartość 5000 zł, w planie finansowym tez na to zamówienia 5000 zł, to gdy komórka chce robić to zamówienie musi za jednym razem zrealizowac je na te 5000 zł. Ja jako osoba myśląca przetargami uważam, że skoro tak wpisali w planie zamóeiń to dla mnie ewidentnie powinno być to jedno zamówienie, gorzej ze współpracownikami, którzy chcą podzielić te 5000 zł na powiedzmy 3 zamówienia w ciągu roku. Czy to nie jest bląd? Zważywszy na małą kwotę i to że jest to poza ustawą logicznie myśląc można uznać że podział nie ma większego znaczenia, tylko jak to widzą kontrolujący. Powiem szczerze, że jesteśmy nową jednostką i jeszcze nie mieliśmy kontroli, dlatego nie wiem jak mam do tego podchodzić. Nadal się wykłócać, czy dac sobie spokój. Mam parę takch zamówień gdzie komórki nazywają zamówienia typu materiały eksploatacyjne do samochodu, piszą kwotę np. 3000 zł ,a jak im mówię zeby to uszczegółowili, to mi mówią ,że przecież oni nie przewidzą ile czego będą potrzebowali.
Co z tym zrobić? Czy mam każdy taki wniosek traktowac jako oddzielne zamówienie i kwalifikowac je wg kwoty do postanowień wg wew. regulaminu. czy tak jak przy zamówieniach ustawowych sumowac całość i mimo że chcą kupić na małą kwotę-np.100 zł, kazać im robić wniosek wg regulaminu wg kwoty tych. 3000 zł- wtedy inna procedura. Czy wogle zamówienie do 14000 euro może być podzielone wg rozumienia ustawowego.
Mam nadzieję, że ktoś zrozumiał o co mi chodzi, bo trochę zagmatwałam:)
pzdr