1

Temat: 4 pytania do badania ofert

proszę o upewnienie mnie w poniższych sprawach:

1. wzywam do uzupełnienia KRS (brak 2 stron), Wykonawca nie uzupełnia. wykluczam na podstawie 24.2.4?

2. w ofercie Wykonawca miał wpisać cenę brutto, a dodatkowo wypełnić formularz cenowy. Źle zsumował poszczególne wiersze i wpisał 160.000 a powinno być 200.000.
Te 160.00 wpisał w wierszu razem i w formularzu ofertowym (liczbowo i słownie).
Rozumiem, że jest to oczywista omyłka rachunkowa i poprawiam na te 200.000 w cenowym i w ofertowym?

3. ofertę podpisał prokurent (prokura samoistna). spółka jawna, 2 wspólników. z KRS wynika, że do reprezentowania spółki są: wspólnicy reprezentujący spółkę. sposób reprezentacji: każdy wspólnik samodzielnie.
czyli ten prokurent powinien mieć pełnomocnictwo do podpisania oferty udzielone przez któregoś ze wspólników?

4. czy mogę wezwać jednocześnie do złożenia pełnomocnictwa i poinformować o poprawieniu omyłki rachunkowej?

2

Odp: 4 pytania do badania ofert

1. Tak
2. Poprawić jako rachunkową
3. Nie prokura samoistna - więc jest ok -jest to prokura uprawniająca do samodzielnego działania
4. Tak.

3

jeszcze jeden problem:
1. jeżeli wykonawca nie złożył pełnomocnictwa na wezwanie to ofertę odrzucam. a co z wadium zatrzymuję na podstawie 46.4a?

czy w wezwaniu jestem zobowiązany poinformować wykonawcę że jak nie złoży pełnomocnictwa to ofertę odrzucimy a wadium zostanie zatrzymane?

w piśmie do wykonawcy poinformowałem o możliwości odrzucenia oferty a o wadium nie wspomniałem bo mi jakoś umknął ten 46.4a.

4

Wadium do zabrania, jak wcześniej nie poinformowano to można zrobić to jeszcze teraz.

5

tylko ten fakt mi wpadł w oko już po upływie terminu, kiedy zabrałem się za zwrot wadium. już jest musztarda po obiedzie

6

w sumie w ofercie było pełnomocnictwo, tylko że nie było podpisane przez osobę udzielającą pełnomocnictwo, czyli było wadliwe.

czyli teraz powinienem poinformować wykonawcę, że zatrzymuje wadium i jak mi uzasadni, że prawidłowe pełnomocnictwo nie dotarło z nie jego winy, to mu wtedy oddam?

7

Mniej więcej, właśnie tak.

8

to mniej więcej tak to odnosi się do 2 akapitu?

9

Tak.

10

ok. czy wyjaśnienie, że osoba podpisująca pełnomocnictwo, jest nieobecna, wyjazd na drugi koniec Polski, można uznać za wystarczające wyjaśnienie?

11

Nie bo nie weryfikowalne. Poza tym są firmy kurierskie które przywiozą na drugi dzień:)

12

Raczej faktycznie kiepskie uzasadnienie, i do przewidzenia.

13

No i zatrzymałem wadium. poinformowałem wykonawcę.
Po tygodniu dostałem wyjaśnienie dlaczego nie złożyli pełnomocnictwa.

Wykonawca uzasadnił, że w okresie od kiedy otrzymał wezwanie do terminu wyznaczonego na złożenie prawidłowego pełnomocnictwa, wspólnik Y przebywał na urlopie i nie było można z nim nawiązać kontaktu. Jako załączniki otrzymałem wniosek o udzielenie urlopu w ww. okresie oraz kopię faktury za pobyt wspólnika Y w tym czasie w ośrodku wypoczynkowym. Odległość siedziby wykonawcy od miejsca pobytu na urlopie wspólnika Y, to ok. 300 km.
Czy to jest wystarczające, żeby uznać że niezłożenie pełnomocnictwa, nie leży z przyczyn wykonawcy i jest podstawa do zwrotu zatrzymanego wadium?

To chyba nie mój problem, że nie mogli nawiązać z nim kontaktu, a 300 km to chyba też nie jest nie wiadomo jak odległość, żeby ewentualnie wysłać do Y gońca, skoro wiedzieli w jakim miejscu jest na urlopie.

14

Hmm, ja tam zawsze byłem przeciwny do zabierania wadium..... .

15

Marcel napisał/a:

jednak po coś ono jest, prawda?

16

psz napisał/a:
Marcel napisał/a:

Owszem, ma zapobiegać unikaniu podpisania umowy. Art. 46 ust. 4a pzp jest totalnym nieporozumieniem i wypaczeniem funkcji wadium.

17

jeżeli ustawa Pzp mówi, że jak nie złoży pełnomocnictwa, to należy zatrzymać wadium, więc tak uczyniłem.

mi to wadium do szczęścia nie jest potrzebne. z chęcią bym im oddał. tylko czy kontrola nie zarzuci mi naruszenia dyscypliny finansów publicznych jak oddam to wadium?

18

Hrabal napisał/a:
psz napisał/a:
Marcel napisał/a:

Owszem, ma zapobiegać unikaniu podpisania umowy. Art. 46 ust. 4a pzp jest totalnym nieporozumieniem i wypaczeniem funkcji wadium.

No właśnie. Poza tym był też górnolotny zamysł, że wadium ma zapobiegać zmowom wykonawców, którzy poprzez nieuzupełnienie dokumentów mogliby specjalnie wyłączać się z postępowania, po to żeby ich kolega z droższą ofertą zgarniał zamówienie.

W każdym razie efekt jest taki, że dano zamawiającym, nomen omen, wolną rękę przy podejmowaniu decyzji czy przyczyny nieuzupełnienia leżą po stronie wykonawcy czy nie, czy 300km jest wystarczająco daleko czy jednak nie...

Byzydrua - jak mawiali klasycy

19

mas napisał/a:

W każdym razie efekt jest taki, że dano zamawiającym, nomen omen, wolną rękę przy podejmowaniu decyzji czy przyczyny nieuzupełnienia leżą po stronie wykonawcy czy nie, czy 300km jest wystarczająco daleko czy jednak nie...

Ale ja się o taką wolną rękę wogóle nie prosiłem, to z ustawy Pzp powinno jednoznacznie wynikać kiedy zatrzymać a kiedy oddać wadium.
Dlaczego ja mam teraz rozstrzygać, czy przyczyny nie złożenia dokumentu leżą czy nie leżą po stronie wykonawcy? To jest czysto uznaniowe.

Pytanie; jak oddam wadium, bo uznam, że wykonawca złożył sensowne wyjaśnienia a podczas kontroli RIO stwierdzi, że jednak nie powinienem im zwracać wadium, to co może mnie spotkać ze strony RIO?

20

ponieważ nadal nie wiem, co ma zrobić z tym fantem, to ogłaszam referendum:
Tak - oddać wadium
Nie - zatrzymać

Proszę o głosy.

21

Referendum powiadasz.....,
a więc odp. 1

22

A ja się nie zgodzę, bo szad może wpaść w tarapaty na skutek swojej wielkoduszności, której wartości może nie podzielić kontroler z RIO, czy NIK. Nie rozumiem tylko jednego - skoro szad wcześniej napisałeś, że zatrzymałeś, a teraz się zastanawiasz co zrobić, to w jakim miejscu tego postępowania się znajdujesz. Osobiście zatrzymałbym wadium ale jednocześnie zachęciłbym wykonawcę (niestandardowe pouczenie o środkach odwoławczych) do złożenia odwołania na tą czynność zamawiającego, niech KIO ocenia czy z przyczyn leżących po stronie wykonawcy czy nie.

23

zastanawiam się nad oddaniem zatrzymanego wcześniej wadium.

czy wykonawca powinien mi uzasadnić niemożność złożenia pełnomocnictwa w terminie, do którego upływu miał uzupełnić dokument?
czy to, że zaczął wyjaśniać po upływie wyznaczonego terminu, dopiero jak dostał zawiadomienie o zatrzymaniu wadium, ma znaczenie?

z tego co wiem to zatrzymanie wadium nie jest już czynnością w postępowaniu, więc KIO raczej się tym nie zajmuje.

24

A niech Cię ręka Boska broni przed samowolnym oddaniem zatrzymanego wcześniej wadium. Zdaniem Sądu Najwyższego zatrzymanie wadium jest czynnością w procesie i KIO się tym ma obowiązek zająć.

25

Jak już zabrałeś to po zawodach i nie kombinuj.