1

Temat: Brak potwierdzenia otrzymania maila

Mam problem. Wysłałem mailem wezwanie do uzupełnienia dokumentów przez wykonawców. Cześć z nich potwierdziło otrzymanie maila, a część nie. Mija termin na uzupełnienia dokumentów, a niektórzy z tych co nie potwierdzili otrzymania maila, nic nie złożyli. Czy mam prawo ich wykluczyć ? (wysłane maile mam w skrzynce jako elementy wysłane).

2

Odp: Brak potwierdzenia otrzymania maila

Rozumiem, że tą formę przewidziałeś w SIWZ
Można dyskretnie dopytać czy otrzymali wiadomość

3

Była przewidziana, wraz z adnotacją, że na wezwanie druga strona ma potwierdzić otrzymanie maila.  Niezbyt chce dzwonić, bo z mojego rozeznania rynku, te firmy co "milczą" to tzw. firmy teczkowe, bez zaplecza, doświadczenia tylko z komórką i mailem. Domyślam się, że to jakaś gra. Kwestia dotyczy uzupełniania wykazu robót, którego nie ma, a te firmy to akurat dwie najtańsze sad

4

Nie oglądaj się na potwierdzenia. Rób swoje.

5

Jeszcze najgorsze jest też to że ta inwestycja jest współfinansowana ze środków UE, więc przetarg będzie sprawdzany z każdej strony sad

6

Witam, właśnie mam taką sama sytuację i będę się przyglądał wpisom.

7

Aha.

8

Jeśli potwierdzenie otrzymania maila nie przyjdzie to jaki będziemy mieli dowód, że mail został przesłany wykonawcy skutecznie?

9

Zwykła pocztą wszystko wysyłasz za zwrotnym potwierdzeniem odbioru?

10

No i właśnie tu ten sam problem, jedynym dowodem jest status nadania OK, to w doktrynie uważa się za wystarczające, lecz czy KIO tego nie podważy, zdarzały się różne przypadki, dlatego cały czas uważam że faks soją drogą, forma pisemna, pocztą swoją i tą też wysyłam.

11

Potwierdziłem maila zwykłą pocztą, tylko tę korespondencję wykonawca może odebrać z poczty za kilka dni (tak jak mówiłem firma = teczka) albo i wogóle nie odbierze, a termin na uzupełnienie dokumentów mija dzisiaj, a też czas do rozstrzygnięcia postępowania nagli.

12

Witam,
czy jest możliwy taki zapis w SIWZ ?

W przypadku braku potwierdzenia otrzymania informacji wysłanych przez Zamawiającego  w sposób określony w pkt ......, Zamawiający domniemywa, iż Wykonawca otrzymał korespondencję wysłaną na numer faks lub e-mail przez Zamawiającego w sposób umożliwiający zapoznanie się z jej treścią.

pozdrawam

13

do zapisu powyżej mam coś podobnego a co do maila to technicznie: zrób wydruk ze skrzynki elementów wysłanych i załącz a potem rób swoje ....