1

Temat: polisa ubezpieczeniowa

Witam,
Mam pytanie jak to jest z ta polisą OC w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia. Czy jeżeli przetarg jest np. na kontrolę biletów, to w polisie powinna być wymieniona ta działalność?
pozdrawiam

2

Odp: polisa ubezpieczeniowa

Skład orzekający Izby stoi na stanowisku, że polisa ubezpieczeniowa potwierdzająca posiadanie ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności nie musi być tożsama z pełnym zakresem działalności ujawnionym w Krajowym Rejestrze Sądowym wykonawcy. W ocenie składu orzekającego wymogu tego nie można odnosić do formalnie ujawnionej działalności w Krajowym Rejestrze Sądowym ale do faktycznie wykonywanej przez podmiot działalności.
Wyrok
Krajowej Izby Odwoławczej
z dnia 19 maja 2008 r.
KIO/UZP 429/08

3

Celem żądania polisy ubezpieczeniowej jest jedynie ocena sytuacji ekonomicznej i finansowej Wykonawców ubiegających się o zamówienie, a nie potwierdzenie ubezpieczenia przedmiotu zamówienia. Dlatego też według mnie tego typu działalność nie musi być objęta w polisie.

4

No oczywiście że nie musi.

5

Marcel zgadzam się z tobą, może w KRS nie być podane, ale w polisie chyba muszą zawrzeć, przeważnie spotykałam się z sytuacjami, że w polisach była wymieniona działalność. Teraz mam sytuację, że w polisie mam napisane czarno na białym, że polisa dotyczy działalności związanej z ochroną mienia i osób lub posiadanym mieniem i nie dotyczy pozostałej działalności  prowadzonej przez ubezpieczonego o ile nie zostały zgłoszone, to mam to uznać?to nie jest związane z naszym zamówieniem, chcę ich wezwać do uzupełnienia dokumentów. Nadmieniam, że innych ofert nie ma, więc nie mam porównania w innej polisie.
pozdrawiam

6

Wiem że kierujesz pytanie do Marcela, a pozwolę sobie na jedno zdanie. Nie ma podstaw do wezwania. Na przyszłość można postawić w SIWZ warunek zawarcia umowy dotyczący posiadanie i przedstawienia Zamawiającemu polisy OC w zakresie przedmiotu zamówienia.

7

Krajowa Izba Odwolawcza w wyroku z dnia 9 sierpnia 2011 r., sygn. akt KIO 1582/11 postanowiła:
"W szczególności Izba zwraca uwagę, że ratio legis wprowadzenia, jako dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku ekonomicznego polisy ubezpieczenia OC w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej polega na tym, że potwierdza ona wiarygodność ekonomiczną wykonawcy, który ubezpieczając swoją działalność z jednej strony wykazuje się odpowiedzialnością profesjonalisty dbającego o bezpieczeństwo własne i swoich kontrahentów, a z drugiej wykazuje, iż znajduje się w sytuacji finansowej i ekonomicznej pozwalającej mu na poniesienie kosztów ubezpieczenia. Zaznaczyć należy, iż polisa OC, którą składają wykonawcy w ramach wykazania spełniania warunku udziału w postępowaniu nie służy do zabezpieczenia realizacji zamówienia, w przedmiocie którego prowadzone jest postępowanie. Tak więc, nie jest to ubezpieczenie danej inwestycji czy przedsięwzięcia gospodarczego, które jest przedmiotem zamówienia, bowiem takie ubezpieczenie może być żądane przy zawarciu umowy, jako dodatkowy sposób zabezpieczenia realizacji zamówienia poza ustawowo przewidzianym zabezpieczeniem wykonania umowy.
Oczekiwanie Odwołującego, że polisa OC składana, jako dokument potwierdzający spełnienie warunku udziału w postępowaniu powinna obejmować cały zakres przedmiotu zamówienia (w tym wszystkie klauzule powinny być w wysokości kwoty postawionej w warunku udziału w postępowaniu) wynika z braku rozróżnienia przez Odwołującego pomiędzy okolicznościami mającymi potwierdzić spełnienie warunku udziału w postępowaniu, a obowiązkami wynikającymi z umowy na realizację przedmiotu zamówienia.
Izba zwraca uwagę, iż powyższe stanowisko zostało już ugruntowane w dotychczasowej linii orzeczniczej (vide: wyrok KIO z dnia 30 lipca 2010 r., sygn. akt KIO 1511/10, z dnia 30 listopada 2010 r., sygn. akt KIO 2512/10, z dnia 18 marca 2011 r., sygn. akt KIO 467/11, z dnia 6 kwietnia 2011 r., sygn. akt KIO 605/11, z dnia 23 maja 2011 r., sygn. akt KIO 966/11, KIO 973/11).
Izba zwróciła również uwagę na okoliczność, iż ubezpieczenie, zgodnie z treścią postawionego warunku ma obejmować odpowiedzialność cywilną w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia. Działalność gospodarcza prowadzona przez wykonawców ma być związana, nie zaś, jak chce tego Odwołujący, tożsama, identyczna z przedmiotem zamówienia. W powyższym zakresie należy zatem dopuścić pewne różnice pomiędzy zakresem działalności gospodarczej objętej ubezpieczeniem, a zakresem przedmiotu zamówienia. Istotne jest to, aby istniał związek między nimi.
Jak słusznie wskazywał Zamawiający termin ?związana? jest pojęciem nieostrym, wynikającym jednakże z treści przepisu § 1 ust. 1 pkt 10 rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów, dlatego też jego zawężanie przez Odwołującego stanowiłoby naruszenie powołanego przepisu (vide: wyrok KIO z dnia 20 czerwca 2011 r., sygn. akt KIO 1205/11, z dnia 11 lutego 2011 r., sygn. akt KIO 200/11)".

8

Peri78 taki warunek był postawiony, ,,Zamawiający żąda by Wykonawca wykazał, że posiada opłaconą polisę, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na kwotę co najmniej X zł brutto.'' No właśnie ,,W ocenie składu orzekającego wymogu tego nie można odnosić do formalnie ujawnionej działalności w Krajowym Rejestrze Sądowym ale do faktycznie wykonywanej przez podmiot działalności.''Ja to rozumiem tak, że nie mam czegoś wpisanego w KRS, ale skoro wykonuję, to tą działąlność ubezpieczam. Nie wiem, jeżeli sie mylę to mnie wyprowadźcie z blędu:)

9

Reasumując, polisa jest ja pisałam wyżej na działąlność ochroniarską, a zamówienie na kontrolę biletów, czy jest tu jakieś powiązanie, bo ja nie widzę:)

10

Odnosząc się do Twojego postu #8 trzeba przyznać że to zmienia nieco postać rzeczy. W tym przypadku z jednej strony masz rację - należałoby wezwać Wykonawcę. Jednak z drugiej strony czy oby warunek nie został sformułowany na wyrost?

Myślę że post #7 wrzucony przez karolk potwierdza moją tezę, lecz nie daje Tobie rozwiązania idealnego.

11

Wyrok KIO z dnia 21 października 2011 r., sygn. akt KIO 2154/11:
"wskazać należy, iż polisa potwierdzająca ubezpieczenie wykonawcy od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia nie oznacza, że polisa ma dotyczyć wyłącznie danego przedmiotu zamówienia czy ubezpieczenia konkretnego kontraktu. W orzecznictwie Krajowej Izby Odwoławczej ukształtował się pogląd, że celem żądania polisy ubezpieczeniowej od wykonawców ubiegających się udzielenie zamówienia, jest jedynie ocena sytuacji ekonomicznej i finansowej, a nie potwierdzenie ubezpieczenia przedmiotu zamówienia (np. wyrok KIO z dnia 12 maja 2009 r. sygn. akt KIO/UZP 560/09). W wyroku z dnia 24 lutego 2009 r. sygn. akt KIO/UZP 161/09 Krajowa Izba Odwoławcza stwierdziła, że ?Ratio legis wprowadzenia jako dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku ekonomicznego polisy ubezpieczenia oc w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej polega na tym, że potwierdza wiarygodność ekonomiczną wykonawcy, który ubezpieczając swoją działalność z jednej strony wykazuje się odpowiedzialnością profesjonalisty dbającego o bezpieczeństwo własne i swoich kontrahentów, a z drugiej wykazuje, iż znajduje się w sytuacji finansowej i ekonomicznej pozwalającej mu na poniesienie kosztów ubezpieczenia. Natomiast polisa oc w ramach wykazania spełniania warunku nie służy do zabezpieczenia realizacji zamówienia. Nie jest to ubezpieczenie danej inwestycji czy przedsięwzięcia gospodarczego, które jest przedmiotem zamówienia. Takie ubezpieczenie może być żądane przy zawarciu umowy, jako dodatkowy sposób zabezpieczenia realizacji zamówienia poza ustawowo przewidzianym zabezpieczeniem wykonania umowy?. W orzecznictwie Krajowej Izby Odwoławczej wielokrotnie wskazywano, że polisa OC składana przez wykonawców w ramach wykazania spełniania warunku udziału w postępowaniu nie służy zabezpieczeniu realizacji zamówienia, w przedmiocie którego prowadzone jest postępowanie, lecz ma potwierdzić, że wykonawca posiada ubezpieczenie OC w określonej przez Zamawiającego wysokości".

12

Karolak szybko działasz, przydatne wyroki, tylko w nich jest powiązanie przemiotu ubezpieczenia z przedmiotem zamóweinia.
W związku powyższym mam pytanie, czyli jeżeli żadacie polisy, to potem patrzycie tylko na kwotę i jej ważność? przedmiot ubezpieczenia jest wam obojętny?

13

Robiliśmy tak jak piszesz myszka. Dlatego od około roku nie żądamy od Wykonawców złożenia opłaconej polisy na dowód spełniania warunku udziału w postępowaniu. Zamiast tego wymagamy przedłożenia odpowiedniej polisy przed zawarciem umowy.

14

Ot, uparci...

15

peri78 napisał/a:

Robiliśmy tak jak piszesz myszka. Dlatego od około roku nie żądamy od Wykonawców złożenia opłaconej polisy na dowód spełniania warunku udziału w postępowaniu. Zamiast tego wymagamy przedłożenia odpowiedniej polisy przed zawarciem umowy.

OOO i właśnie tak należny robić. Powiem że ubezpieczenie powinno być ważne na dzień składania ofert i opłacają taką polisę np. na 7 dni i po co żądać.

16

Ja z kolei nie jestem przekonany, że właśnie tak należny robić.
To coś między cwaniactwem a nieświadomością.
Istnieje m.in. pojęcie ZABEZPIECZENIA wykonania umowy. Czyż takie nie wystarczy i trzeba dręczyć wykonawców dodatkowym ubezpieczeniem??? Jeśli zamawiający widzi potrzebę ubezpieczenia, to niech się ubezpieczy, proszę bardzo ale bezpośrednio, a nie za pomocą wykonawcy.

17

Nie podzielam zdania Hubala. Brak ubezpieczenia OC działalności w przypadku wystąpienia zdarzenia powodującego roszczenia może zagrozić kondycji wykonawcy, a w konsekwencji wykonania umowy, a tym samym pociągnąć za sobą dalsze kłopoty po obu stronach. Zamawiający nie może się w tym zakresie sam za(u)ubezpieczyć.

18

Argumenty całkiem rozsądne, tyle że mnie nie przekonują. Po pierwsze w znacznym stopniu wystarczają mi inne rozwiązania.
Po drugie na co dzień załatwiamy mnóstwo spraw i jakoś z reguły nie zastanawiamy się, czy ten sklep, bank, zakład itd. jest akurat ubezpieczony, mimo to życie się toczy.
Jeśli jednak kto ma taką (psychiczną) potrzebę, to przecież ani ja ani nikt mu zabrania wypatrywać tych ubezpieczeń gdzie uważa.

19

A jakie to inne rozwiązania ?

20 (edytowany przez doris233 2012-04-17 08:05:32)

Ja też odstępuję od żądania polisy na etapie składania ofert. Korzystam z takich rozwiązań ( przed podpisaniem umowy):
1. ubezpieczenie w zakresie prowadzonej działalności-
2. zabezpieczenie należytego wykonania
3.  ubezpieczenie kontraktu
W zależności oczywiście od rodzaju zamówienia. Zawsze podchodzić indywidualnie.

21

Jakie? Ano m.in. dobór wykonawców o silnej kondycji,  zabezpieczenie wykonania umowy, przepisy Kodeksu cywilnego. Nawet ubezpieczenie, ale raczej ogólne OC, a niekoniecznie  ?odpowiednie? jak ktoś wyżej sugerował.

multi napisał/a:

Brak ubezpieczenia OC ... może zagrozić kondycji wykonawcy, a w konsekwencji wykonania umowy ....

W pewnym stopniu tak, ale nie do przesady.
Tu się nasuwa skojarzenie z sentencją dawnego dowcipu o upadku komunizmu: ?i na ten cel będziesz żałować tych marnych 100zł ???!!!? smile.
I jeszcze jedno: dręczenie wykonawców też zagraża ich kondycji.

22

dobór wykonawców o silnej kondycji - dzisiaj silna, jutro słaba -nie ma reguły, ale to zawsze jakieś sito

uruchomienie zabezpieczenia = kłopoty

przepisy kodeksu cywilnego = na nic się nie zdadzą, jeśli wykonawca padnie = kłopoty

23

Cwaniaki. A czyż wykonawca nie ma większych kłopotów z zabezpieczeniem???

A jeśli padnie, to jak się ma skala jego problemu do waszego?

Gdy pada, to już zwykle zrobił wam kawał roboty (!!!) Tego też żal?

W sytuacji zagrożenia upadkiem, pieniądz na wasze ubezpieczenia jeszcze przyspiesza ten upadek.

24

a taka polisa 100 zł nie kosztuje sad

25

hubal napisał/a:

Ja z kolei nie jestem przekonany, że właśnie tak należny robić.
To coś między cwaniactwem a nieświadomością.
Istnieje m.in. pojęcie ZABEZPIECZENIA wykonania umowy. Czyż takie nie wystarczy i trzeba dręczyć wykonawców dodatkowym ubezpieczeniem??? Jeśli zamawiający widzi potrzebę ubezpieczenia, to niech się ubezpieczy, proszę bardzo ale bezpośrednio, a nie za pomocą wykonawcy.

Hubal tutaj mnie źle zrozumiałeś "tak należy robić" miałam na myśli nie żądać polisy na dzień składania ofert. Fakt zacytowałam całość i dlatego  ta niejasność.