1

Temat: Dziwny wymóg

W siwz Zamawiający wymaga aby Wykonawca dysponował 6 ekspertami w rożnych branżach. Pod wszystkimi wymaganiami merytoryczni inżynierowi piszą tak:

Specjalistom / Ekspertom nr 4, nr 5, nr 6 stawiany jest wymóg codziennej obecności na terenie realizowanych Robót, od daty rozpoczęcia robót budowlanych do wydania Świadectw Przejęcia, w okresie realizacji każdego z dwóch etapów robót. W okresie nadzoru nad robotami będącymi przedmiotem zamówienia nie mogą pełnić żadnych funkcji w innych kontraktach realizowanych przez Zamawiającego w okresie od dnia rozpoczęcia robót budowlanych do dnia wydania ostatniego Świadectwa Przejęcia.

Pierwsze zdanie wydaje się ok. Natomiast drugie......... Nie wiem czy Zam. ma możliwość stawiania takich wymagań. Zamówienie jest pow. progów unijnych i współfinansowane z Unii.

2

Odp: Dziwny wymóg

Ciężko stwierdzić co autor miał na myśli, można go po prostu zapytać czym się kierował.

3

Autor miał na myśli to aby dwaj konkretni Wykonawcy , którzy podpisali z nami kontrakty nie zaoferowali man tych samych specjalistów , bo wg. nich nie będą należycie wykonywać zamówienia.

4

Hmm, moim zdaniem mają rację, łapie się po kilka umów, i żadna robota nie dopilnowana!

5

A co na to ewentualna kontrola i dyskryminowanie wykonawców (dwóch konkretnych) , którzy już podpisali umowy. Roboty trwają od godz. 6 do 22. Czy Ci eksperci muszą być przez cały dzień na jednej budowie. Poza tym nawet jeżeli u nas nie będą robić to przecież nie możemy zabronić aby u innych Wykonawców realizowali roboty i w takiej sytuacji nie będziemy mieli ich na wyłączność.

6

Czy ja wiem, fakt warunek nieco ryzykowny, ale popieram go w 100%.

7

Jeżeli zacytowałaś dokładnie zapis z SIWZ to nie jest to jakiś wydumany wymóg. 10 min. dziennie na budowie i warunek spełniony.

8

Jeśli jest to dofinansowane z czegoś:)) to Ci wyprostuąją  kręgosłup z art.7 jeśli nie to i tak uważam iż naciągane - jako Wykonawca bym się odwołał  a jako Zamawiający zacierał ręce:)