Temat: zmiana projektu architektonicznego
Moja firma 5 lat temu zleciła wykonanie projektu budowlanego, który wylądował na półce. Czy dzisiaj można zlecić wykonanie zmian w tym projekcie jego autorowi, w trybie z wolnej ręki?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → zmiana projektu architektonicznego
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Moja firma 5 lat temu zleciła wykonanie projektu budowlanego, który wylądował na półce. Czy dzisiaj można zlecić wykonanie zmian w tym projekcie jego autorowi, w trybie z wolnej ręki?
Dużo zależy od tego, jak w poprzedniej umowie (na opracowanie projektu) uregulowane zostały kwestie dot. przeniesienia autorskich praw majątkowych na zamawiającego.
można i jeszcze w jakim zakresie?
Zależy też jak spisałeś umowę z Projekttantem czy prawa autorskie były kwestią cesji?
Na pewno pomocna w podjęciu decyzji będzie też opinia UZP dot. zamówienia na usługę nadzoru autorskiego nad realizacją projektu
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1954
istotniejsze jest to co było w umowie
Dokopałam się do umowy, okazuje się, że nie ma w niej żadnego zapisu dot. przeniesienia praw autorskich.
To jest dobra wiadomość - zielone światło dla wolnej ręki i zlecenia wprowadzenia zmian dla poprzedniego wykonawcy
więc piszesz do autora na co się zgadza, jeśli nie zgadza się na żadne zmiany to masz pewien problem ale .... i ten można rozwiązać, pisz do mnie na cbud@poczta.fm i podaj max danych a Ci powiem:)))
dziękuję, na Was zawsze można liczyć.... cbud - odezwę się
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → zmiana projektu architektonicznego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc