1

Temat: przystąpienie do odwołania

Witam
Zamawiający powiadomił nas (wykonawcę) drogą mailową o wpłynięciu odwołania i poinformował o możliwości przystąpienia do odwołania. Mail dotarł w piątek 27 kwietnia o godzinie 15:15. Przygotowanie dokumentu informującego o przystąpieniu zajęło trochę czasu i w rezultacie w poniedziałek 30 kwietnia pismo zostało wysłane do KIO kurierem.
Czy pismo powinno być dostarczone do KIO w ciągu 3 dni od otrzymania powyższego e-maila , czy też liczy się data jego wysłania (pismo dotrze 2 maja ze względu na święto)?

2

Odp: przystąpienie do odwołania

W wyniku nowelizacji ustawy Pzp uchylony został przepis, zgodnie z którym równoznacznym z wniesieniem odwołania było jego złożenie w placówce pocztowej operatora publicznego. Celem rezygnacji z tej regulacji było to, aby dla zachowania terminu wniesienia odwołania musiało ono faktycznie wpłynąć w wymaganym terminie do Prezesa KIO. Dla zachowania terminu nie wystarczy, aby wykonawca nadał odwołanie na poczcie lub przesłał je faksem.

3

Czyli będąc wykonawcą z Wrocławia i otrzymując zawiadomienie o wpłynieciu odwołania o godzinie 15.30 nie miałem szans aby doręczyć do UZP w Warszawie zawiadomienie o przystąpieniu do odwołania do końca poniedziałku (chyba, że poprzez wysłanie posłańca do Warszawy w poniedziałek). Wysłałem zawiadomienie kurierem w poniedziałek i dojdzie ono do UZP w środę 2 maja. Próbowałem zgłosić przystąpienie poprzez portal ePUAP, który jednakże źle działał i nie udało się to. Wysłałem zatem kopię zawiadomienia  do odwolania@uzp.gov.pl.  Ciekawe jaki będzie rezulat tzn czy urząd uzna, że dochowałem terminu czy tez nie?

4

Czasami nawet trzeba jechać w te pędy osobiście, niestety.