Temat: Dostawa sprzetu budowlanego finansowanego w formie leasingu
Witam
Właśnie siedzę sobie i pracuję nad postępowaniem na dostawę używanych maszyn budowlanych, które mają być finansowane w formie leasingu operacyjnego. Wydawało mi się że nie jest to zbyt skomplikowane. Jednak z czasem nasunęło mi się kilka pytań, z którymi chciałbym się do Was zwrócić:
1) Jak szacować wartość zamówienia? - Powiedzmy że wartość samych maszyn budowlanych to ok. 200000 zł netto. Do tego powinienem doliczyć koszty leasingu (okres jest nieważny). Jednak zazwyczaj jest tak, że Leasingodawca mało kiedy występuje jednocześnie w formie Wykonawcy. Zazwyczaj jest tak że Wykonawca ma towar na sprzedaż oraz pomaga w uzyskaniu finansowania (w tym przypadku leasingu).
2) Patrząc dalej - czy ceną oferty będzie wartość maszyn + koszty leasingu, czy też może tylko wartość samych maszyn? Zakładając że Wykonawca składający ofertę wystąpi np. w Konsorcjum z leasingodawcą, to nie ma żadnego problemu. Jeżeli jednak tak nie będzie? W takim przypadku zawierane będą chyba dwie umowy: pierwsza z Wykonawcą na dostawę, druga z Leasingodawcą na finansowanie.
W treści swojej SIWZ póki co zawarłem opis przedmiotu zamówienia oraz warunki dotyczące leasingu. Chcę również wprowadzić zapis, który będzie mówił, że warunkiem zawarcia umowy z wybranym Wykonawcą będzie przedłożenie w siedzibie Zamawiającego wzoru umowy leasingu, zgodny z treścią SIWZ na oferowany przez Wykonawcę przedmiot zamówienia.
Zwracam się do Was ponieważ po raz pierwszy przerabiam tego typu temat i wbrew pozorom nie jest to takie proste postępowanie. Będę wdzięczny za konstruktywne porady kolegów i koleżanek z tego forum