1

Temat: otwarcie ofert

Witam,
prosze pomózcie mi z rozwiazaniem problemu.
przetarg nieograniczony, po nowelizacji. Wykonawcy udzielają pełnomocnictwo do ich reperezentowania w przetargu. Jak to pełnomocnictwo powinno wygladac? Czy musi byc potwierdzone przez notariusza ?  czy powinny być skasowane znaczki skarbowe ? W ofercie jest kserokopia pełnomocnictwa podpisana za zgodnosc z oryginałem przez osobe, której to pelnomocnictwo nadano??

2

Odp: otwarcie ofert

to pełnomocnictwo jest nieważne.

1. zalezy jak wymagano w siwz - oryginał, czy dopuszcza się potwierdzoną kopię przez notariusza
2. można uznać pełnomocnictwo, ale potwierdzone za zgodnośc z oryginałem przez wystawiającego to pełnomocnictwo, a nie przez osobę, której go udzielono.
3. Do tych czynności (przetargi) nie jest wymagana opłata skarbowa.

nora

3

w SIWZ nic nie napisaliśmy na temat pełnomocnictwa, chcielismy
1. aktualny odpis z rejestru,
2.  wykaz osób uprawnionych do reprezentowania wraz z wzorami podpisów.
I w tym załaczniku ( 2) ten pełnomocnik sam sie wpisał, podpisał i w miejscu gdzie jest pieczatka i podpis osób uprawnionych też sie podpisał.

Czy w tym przypadku mozemy zaządac uzupełnienia dokumentów skoro w ogóle nie żadalismy pełnomocnictw. ?

4

A tak w ogóle to jest to najdroższa oferta, jest inna z cena korzystniejsza i wszystkimi dokumentami OK.
Co mozna zrobic w tej sytuacji, zeby nie tracic czasu ( i isc wreszcie na urlop ::))

5

Nie widzieć...

6

tak, czasami kartki się sklejają ...;)

nora

7

bardzo dziekuje za odpowiedź smile