Temat: Przetarg na ochronę fizyczną
Robię PN na ochronę fizyczną obiektów, czy mogę do SIWZ wpisać, że wykonawca ma mieć ze swoimi pracownikami podpisane umowy o pracę a nie jak to się często spotyka umowy o dzieło lub umowy zlecenie ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Przetarg na ochronę fizyczną
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Robię PN na ochronę fizyczną obiektów, czy mogę do SIWZ wpisać, że wykonawca ma mieć ze swoimi pracownikami podpisane umowy o pracę a nie jak to się często spotyka umowy o dzieło lub umowy zlecenie ?
Nie.
A dlaczego nie ?
Mogłabyś tego wymagać gdyby taki obowiązek wynikał z powszechnie obowiązujących przepisów, a nie bo masz takie widzimisię. Dlaczego miałabyś ograniczać wykonawców w ten sposób? Dopisz jeszcze, że nie życzysz sobie, żeby zlecenie wykonywali niepełnosprawni.
No o to mi właśnie chodziło, dzięki już wiem o co chodzi
Dopisz jeszcze, że nie życzysz sobie, żeby zlecenie wykonywali niepełnosprawni.
Żarty - tak ??
No pewnie że żart.
Przy czy Ty tylko żartowałeś, bo coś nie jestem tego taki pewien ...
To ktoś ma tu problem z łapaniem ironii
Przez chwilę myślałem, że Marta żartuje zadając to pytanie
PS w pierwszym słowie chyba zjadło Ci "j".
Zamawiający jest uprawniony do okreslania warunków udziału zgodnie ze swoimi zapotrzebowaniem. Wydaje się zatem, że jest uprawniony do wykluczenia osób niepełnosprawnych od świadczenia pracy w ramach realizacji zamówienia. Problem zatrudniania przez Agencje ochrony osób niepełnosprawnych i skuteczne ubeganie się o zamówienia nie jest nowy i można powiedzieć, że jest powszechny. zamawiający nie jest bezradny na tym polu gry.
Jest bardzo blisko bezradności bo w praktyce rzadko będzie usprawiedliwione, aby wykluczyć osoby niepełnosprawne skoro mają wymagane prawem pozwolenia. Zmieni się to po zmianie prawa - osoby niepełnosprawne będą miały ograniczone możliwości pracy w biznesie ochroniarskim.
Myślę, że nie ma powodów do załamywania rąk. Proponuję więcej pewności siebie. Zamawiający jest uprawniony do tego aby zobowiązać wykonawcę do realizacji umowy przy udziale osób, które nie są osobami niepełnosprawnymi (faktycznie lub formalnie nie mają orzeczonego stopnia niepełnosprawności). W przypadku ujawnienia przez zamawiającego udziału w wykonaniu zamówienia przez osoby niepełnosprawne, zamawiający będzie uprawniony do wypowiedzenia umowy wszp, bo jest to przykład na nienależyte wykonanie umowy. Ostatecznie agencja może trafić na czarną listę.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Przetarg na ochronę fizyczną
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc