1

Temat: Usługi planistyczne

Witam wszystkich mam nadzieję że jak zwykle pomożecie.
Temat jest taki w 2011 r. była zawarta umowa na opracowanie decyzji ... kolega miał zapis w umowie z e zostanie ona rozwiązana z dniem kiedy wartośc robót przekroczy 14 000. Ok przekroczyło koniec roku umowa rozwiązana. natomiast pozostało około 20 wniosków bez\ rozpatrzenia. Rok 2012 jest nowa umowa która obowiązuje od stycznia do grudnia. Co z tamtymi wnioskami??? Wolna ręka dla wykonawcy z 2011 r. czy włączyć do 2012 r

2 (edytowany przez radas 2012-05-14 11:15:37)

Odp: Usługi planistyczne

Kolega stąpa po kruchym lodzie, proponuję niezwłocznie rozwiązać umowy i przeprowadzić postępowania tak jak w książce pisze.

3

Zamawiający25 napisał/a:

z dniem kiedy wartośc robót przekroczy 14 000.

Takich zapisów nie stosujemy, to nie jest ok.

4

ok. to teraz tak w umowie z 2011 r. jest zapis że wnioski złozone w końcowym okresie jej obowiązywania będą realizowane w 2012 r. i że jest możliwe zawarcie aneksu w sytuacji niemozliwej do przewidzenia do 10 % wartości zamówienia.

5

Taki zapis też jest  wątpliwy i praktycznie raczej nie uratuje sytuacji.
Poza tym zgadzam się z 2 poprzednimi postami.

6

Przepraszam, ale nie rozumiem sensu zapisu "zostanie ona rozwiązana z dniem kiedy wartośc robót przekroczy 14 000" może dla tego, że jestem nowy w ZP, ale:
1. skoro oszacowano wartość zgodnie z ustawą poniżej 14 tyś, to nawet jeśli wartość zamówienia przekroczy 14 tyś nie wiążą się z tym żadne konsekwencje,
2. jeśli już się stosuje taki zapis to powinien on brzmieć kiedy wartość zamówienia osiągnie wartość 14 tyś, a nie gdy go przekroczy

7

Taki zapis wskazuje na celowe omijanie ustawy, gdyby stosowano taką praktykę to wszystkie postępowania mogły by być przeprowadzane bez stosowania ustawy.

8

Przede wszystkim zamówienie nie szacuje sie na podstawie posiadanych środków (bo tu jest istota problemu) ale na podstawie potrzeb.
W/g mnie taki zapis wogóle nie powinien znaleźć się w umowie. Za to zamawiający powinien ustalić ile opracowań decyzji będzie i w umowie określić ile ich zamawia.

9

Do marcel, ale taki zapis nie pozwala omijać ustawy ponieważ stosowanie ustawy jest uzależnione od szacunkowej wartości zamówienia, a nie od realnej  wartości zamówienia.

10

No to ja jestem bardzo ciekawy jak tą wartość szacowano.

11

kolega szacował ją na podstawie poprzednich lat.

12

No to OK.

13

ok. było minęło ale jak ma teraz podejść to tych wniosków z 2011 r.

14 (edytowany przez jarosław 2012-05-15 09:49:12)

Co do pytania #1 włączyłbym do zamówienia na 2012 r. Może umowa nie jest na tyle precyzyjna że ogranicza wydawanie zleceń jedynie do wniosków składanych w 2012 r.

Jeżeli z jakiegoś powodu stwierdzicie że tak się nie da, a w mojej ocenie takie rozwiązanie jest mocno przekombinowane, ogłaszajcie przetarg którego przedmiotem jest opracowanie decyzji za rok 2011 (obecna umowa na 14000 + nowa przekraczająca tą wartość, tylko dlaczego ta pierwsza jest do 14000 smile ).

Trzecie rozwiązanie - modelowe, zrobienie porządku w tym bałaganie i rozwiązanie umowy na rok 2012 i zrobienie przetargu na X opracowań w 2012 (w tym na te za 2011)

15

dzięki jarosław.

16

dziękuję za wszystkie głosy smile