1

Temat: sumowanie wycieczek

Mam pytanie dotyczące określenia wartości zamówienia na wycieczki organizowane przez dział socjalny.  Czy określając wartość zamówienia muszę sumować wszystkie wycieczki jakie będziemy organizować w danym roku czy mogę potraktować każdą z nich jako oddzielne zamówienie i nie sumować. Problem polega na tym , że tak naprawdę na początku roku dział socjalny nie ma  informacji o zakresie rzeczowym poszczególnych wycieczek.

2

Odp: sumowanie wycieczek

Obowiązek sumowania innych zamówień wynika jednak pośrednio z art. 32 ust. 2 ustawy Pzp, zgodnie z którym nie możesz w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy Pzp dzielić zamówienia na części lub zaniżać jego wartości. Jeśli zatem jest to możliwe, należy sumować zamówienia o tym samym przeznaczeniu czy możliwe do nabycia u jednego wykonawcy. Nie wolno dzielić go na części, aby np. móc zastosować łagodniejsze procedury.
Istnieją przesłanki, które determinują konieczność uznania, że mamy do czynienia z zamówieniem tego samego rodzaju. Są to m.in.:

tożsamość przedmiotowa - czyli czy przedmiot zamówienia jest taki sam, bądź ze względów technologicznych, recepturowych, właściwości fizycznych lub użytkowych może być uznany za tożsamy,
    tożsamość czasowa - czyli czy postępowania o udzielenie zamówienia na przedmioty zamówienia, o których mowa powyżej są wszczynane w tym samym czasie, lub zaplanowane do wszczęcia w danej perspektywie czasowej, np. zaplanowane w planach rzeczowo-finansowych na dany rok budżetowy albo objęte decyzją o udzieleniu wsparcia finansowego na realizację określonego projektu,
    tożsamość podmiotowa (wykonawcza) - innymi słowy czy jeden i ten sam wykonawca może wykonać, wyprodukować lub dostarczyć ww. przedmioty zamówienia.

Jeżeli stwierdzasz obecność zaplanowanych w planie zamówień Twojej jednostki lub w innym dokumencie (decyzja o dofinansowaniu) przedmiotów zamówienia spełniających powyższe kryteria to możemy mówić wówczas o zamówieniach tego samego rodzaju, których wartość powinna być oszacowana łącznie.

3

Tak naprawdę nie mamy wiedzy na początku roku o tym jakie to będą wycieczki, ile ich będzie ani ile osób chętnych się zgłosi do uczestnictwa w poszczególnych terminach i poszczególnych wycieczkach. Czy w związku z tym nie można potraktować każdej wycieczki jako odrębne zamówienie.
Nie są to zamówienia okresowe ale raczej udzielane w częściach. Zgodnie z opinią UZP .....z udzielaniem zamówienia w częściach mamy do czynienia w sytuacji, gdy zamawiający z góry przewiduje zakres całorocznych zamówień i możliwe jest jednorazowe ich udzielenie, lecz z jakichs względów( np. organizacyjnych, technicznych, gospodarczych ) podejmuje decyzję o dokonaniu zakupów sukcesywnie. Zamówienie udzielane w częściach przypomina świadczenie jednorazowe realizowane w ratach. Każda z tych części składa się bowiem na pewną, z góry określona całość, którą będzie obiektywnie przewidywalny zakup danych dostaw lub usług w trakcie całego roku.

4

Ja sumowalabym osobno każdą z nich lub kilka o których mam wiedzę. A każdą nieprzewidzianą osobno.