Odp: nieprawdziwe informacje
wg mnie ostrożnie z ujawnianiem takich informacji.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → nieprawdziwe informacje
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
wg mnie ostrożnie z ujawnianiem takich informacji.
One nie są ujawniane. One są jawne już w dokumentacji.
lzmiuw napisał/a:Najtańszy wykonawca C. przedstawił wykaz i referencje wystawione przez firmę W. z których wynika, że C wykonał roboty w zakresie wymaganym przez zamawiacza. Drugi w kolejności wykonawca F. obejrzał ofertę i złożył wniosek o wykluczenie C, ze względu na złożenie nieprawdziwych informacji. Wskazuje, że zamawiajacym była firma M., głównym wykonawcą była firma W, a wykonawcą prac ujętych w referencjach była firma F., natomiast C w ogóle nie uczestniczyła w realizacji zadania. Jaki tok postępowania przyjąć?
Czy wzywać C do wyjaśnień? Czy zwrócic się o informację do M. i W.?Zamawiającym może być firma M ale główny wykonawca firma W czyli ta która która ma pełne prawo do wystawienia referencji Wykonawcy C i do niego się zwracasz o wyjaśnienie
Ciąg dalszy nastąpił - firma W. odpisała, że w referencjach zaistniał błąd (!), bo C nie był wykonawcą tych prac, przeprasza (!) i załącza inne referencje dla wykonawcy C. Co Państwo na to
To czegoś już nie rozumiem. Firma F zarzuca Firmie W wystawienie nieprawdziwych dokumentów na firmę C. W odpowiedzi W napisała, że F nie była wykonawcą ??? czyli co...? A co z firmą C, i rzekomo lipnymi referencjami wystawionymi na nich?
My na to jak na lato. Sądziłaś, że napiszą Ci, że popełnili przestępstwo?
covec - sorry, literki mi się pomieszały, już jest dobrze
Pytanie co dalej? Z uzyskanych wyjasnien wszak wynika, że C zełgał w ofercie , z pomocą W. To że teraz zamawiacz dostał prawidłowe (chyba) referencje, zresztą nie od wykonawcy składającego ofertę a od zleceniodawcy, nie zmienia tego faktu.
Nie zmienia to faktu, że skoro C przedstawił referencje od W a C wiedział, że palcem nie ruszyły na tej robocie to skłamał ewidentnie. Mało tego, posłużył się C świadomie dokumentami potwierdzającymi nieprawdę...polecam art. 297 Kodeksu Karnego.
Zwróć uwagę na paragraf 2 tego artykułu
Przepraszam za wyrażenie, ja pierdziulę ... ręce opadają
nie masz wyjścia koleżanko...musisz to zrobić.
Ja już zgubiłem wątek Ale skoro dał nieprawdziwe referencje, mają one wpływ na spełnienie warunku udziału to wykonawca do wykluczenia. W/g mnie nie ma podstaw do uzupełnienia dokumentów.
A no i ten prokurator. Robicie zawiadomienia w takich sprawach?
Ja tak. Nie każda nieprawdziwa informacja jest przestępstwem, ale są też ewidentne przegięcia...
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → nieprawdziwe informacje
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc